Βάλε kettlebells στη προπόνηση σου

Βάλε kettlebells στη προπόνηση σου

Είναι ρώσικα και ύπαρξη τους χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια, τα kettlebells, ή αλλιώς «δράμια» στα ελληνικά αποτελούν μια πρώτης τάξεως προπόνηση για δύναμη και φυσική κατάσταση. Είναι το τέλειο συμπλήρωμα της εβδομαδιαίας προπόνησης σου.
Κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο ή ατσάλι, σε σφαιρικό σχήμα, με χειρολαβή, μπορείς να εκτελέσεις σύνθετες ασκήσεις που ενεργοποιούν πολλές μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις του σώματος ταυτόχρονα.
Η διαφορά τους με τα κλασσικά βάρη που γνωρίζουμε είναι το ιδιόμορφο σχήμα με το κέντρο βάρους του οργάνου γυμναστικής να βρίσκεται έξω από τη λαβή του ασκούμενου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλης φυγόκεντρου δύναμης και ροπής κατά την εκτέλεση των ασκήσεων. Για το λόγο αυτό, οι άρσεις των kettlebells απαιτούν και καλλιεργούν τη συντονισμένη συνεργιστική δράση πολλών μυικών ομάδων ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τα συμβατικά βαρη που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε ασκήσεις που απομονώνουν τις μυϊκές ομάδες. Η άσκηση με kettlebells γυμνάζει αρμονικά το μυϊκό σύστημα, αλλά ασκεί ταυτόχρονα και το νευρικό σύστημα, μέσω της ανάπτυξης υψηλής τεχνικής. Επιπλέον, οι άρσεις των kettlebells είναι εκρηκτικές κινήσεις που εκτελούνται συνήθως σε μεγάλης διάρκειας σετ, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη ανάπτυξη δύναμης και αντοχής.

Σε κάθε άσκηση εκτός από τους μυς που κάνουν την κύρια δουλειά, όλοι οι υπόλοιποι «ακτινοβολούν» προσθέτοντας δύναμη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι γνωρίζετε πως θα τους χρησιμοποιείτε. Το σώμα σας είτε το θέλετε είτε όχι δουλεύει σαν μια ενότητα και δεν συμμερίζεται την προσπάθεια σας να απομονώσετε μύες και να τους γυμνάσετε ξεχωριστά.

Για να χειριστείτε τα kettlebells πρέπει να μάθετε πως θα παράγεται δύναμη. Να διδάξετε το σώμα σας και το νευρικό σας σύστημα πως θα ενεργοποιεί τους μυς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να παράγει περισσότερο έργο. Από τα ελεύθερα βάρη δεν υπάρχει κανένα καλύτερο να σας το διδάξει αυτό από το δράμι, είναι ένα βάρος ασύμμετρο. Το κέντρο βάρους του είναι έξω από το χέρι σας. Κάθε φορά που προσπαθείτε να κάνετε π.χ. πιέσεις (δείτε το βίντεο) ώμων πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσετε τον κορμό σας για να αποκτήσετε μια σταθερή βάση και να μπορέσετε να σπρώξετε το βάρος πάνω από το κεφάλι και να το σταθεροποιήσετε. Όλοι οι μυς του κορμού ενεργοποιούνται όταν πρέπει και όσο πρέπει για να κρατήσετε το δράμι.

Οι ασκήσεις με kettlebells είναι ευεργετικές για την μέση και την πλάτη. Μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην διόρθωση προβλημάτων στη μέση. Ωστόσο, αν έχετε διαγνωστεί με παθήσεις όπως στένωση σπονδύλου, σπονδυλολίσθηση, οστεοπόρωση, μηχανική δυσλειτουργία της πλάτης ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση της σπονδυλικής στήλης ή άλλης άρθρωσης, πρέπει απαραίτητα να πάρετε έγκριση από τον ιατρό που σας παρακολουθεί πριν ξεκινήσετε γυμναστική με kettlebells.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Αυτό είναι το σημείο που αν το …αγγίξεις την «ανάβεις» τρελλά!
Απρόσμενες αποκαλύψεις έκανε μια έρευνα από την εταιρεία προφυλακτικών Skyn, σχετικά με το ποια σημεία στο σώμα τους, οι ίδιες οι γυναίκες πιστεύουν ότι τις “ανάβουν” περισσότερο στο σεξ, όταν ο σύντρ