7+1 tip για να διαχειριστείς σωστά την επιστροφή στο πατρικό!

7+1 tip για να διαχειριστείς σωστά την επιστροφή στο πατρικό!

Δεν είναι και το καλύτερο, αλλά η κρίση σε ανάγκασε να επιστρέψεις ή να σκέφτεσαι την επιστροφή στο πατρικό σου, στη μαμά και στον μπαμπά! Αισθάνεσαι άσχημα 30 και πλέον χρονών μαντράχαλος, αλλά δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, λόγω των οικονομικών και της ανεργίας!

Είτε το θέλουμε, είτε όχι, οι γονείς που τα παιδιά τους μεγάλωσαν, λένε ότι …ξεπαίδιασαν, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αγαπάνε το παιδί τους, αλλά αγαπάνε και την ιδιωτικότητα τους να είναι μόνοι στο σπιτικό που έφτιαξαν με πολύ κόπο.

Εσύ από την άλλη, αρκετά χρόνια μόνος, νοικοκύρης του σπιτιού σου, έχεις χτίσει τις δικές σου συνήθειες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του πιτσιρικά που έμενε στο σπίτι των γονιών τους. Πριν χρόνια είχες κάνει το μεγάλο άλμα και τώρα αισθάνεσαι άσχημα και αποτυχημένος που επιστρέφεις στους γονείς σου.

Οι γονείς καταλαβαίνουν και προπαντός αγαπάνε, αλλά αυτός που θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις θα πρέπει να είσαι εσύ και αυτό είναι εύκολα κατανοητό!

1. Ξεπέρασε τον εκνευρισμό
Επειδή η επιστροφή θα προκαλέσει σίγουρα εκνευρισμό δέξου ότι απαιτείται χρόνος για τη διαχείριση της καθημερινής αλληλεπίδρασης με τις συνήθειες τω γονέων σου, που μάλιστα τις ξέρεις πολύ καλά, όπως και εκείνοι εσένα. Μόνο που σε θυμούνται μικρό, όπως τότε που έμενες στο σπίτι τους! Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλετε να επιτεθείτε ο ένας τον άλλον αλλά αυτό το συναίσθημα δεν είναι και το τέλος του κόσμου και φυσικά δε σημαίνει ότι δεν αγαπιέστε. Δώσε τόπο στην οργή, μη μιλάς και προσπάθησε να συμβιβαστείς. Σκέψου ότι όλο αυτό που περνάς είναι προσωρινό και μπορούσε να ήταν χειρότερο, αν δεν είχες τους γονείς σου!

2. Η οικιακή οικονομία
Ότι επέστρεψες στους γονείς σου δεν σημαίνει ότι θα σε ταίζουν κι ΄ από πάνω! Ναι θα σε βοηθήσουν οικονομικά, θα σε ταΐσουν, αλλά μέχρι εκεί! Η επιστροφή σου στο σπίτι διαταράσσει τον προϋπολογισμό των γονέων σου και αυτό το ξέρεις. Μη θεωρείς ότι επειδή γλίτωσες το ενοίκιο και το φαγητό δεν πρέπει να συμβάλλεις, όσο μπορείς στο σπίτι. Κάνε εσύ την κίνηση θα πληρώσεις το τηλέφωνο, ας πούμε και να δεις ότι οι γονείς σου μπορεί να μη το δεχθούν .

3. Οι συζητήσεις
Η συγκατοίκηση περιλαμβάνει και οικογενειακές συζητήσεις. Θέματα όπως η χρήση των κοινών χώρων και η ψυχαγωγία είναι σημαντικά ασχέτως του ποιός είναι ο συγκάτοικος. Ένα οικογενειακό συμβούλιο είναι ένας καλός τρόπος να εισακουστούν όλες οι απόψεις, προσδοκίες και ανάγκες. Δες τη θετική πλευρά του πράγματος: πιο άνετα νιώθετε να μοιράζεστε τις σκέψεις σου με τους γονείς σου παρά με έναν συγκάτοικο!

4. Συντονίσου!
Το πρωί γίνονται οι μεγαλύτεροι …μικροκαυγάδες… για τη χρήση του μπάνιου ας πούμε! Δες τις κινήσεις που κάνουν οι γονείς σου και προσαρμόσου! Συζήτησε μαζί τους και φρόντισε να μην «πέφτεις» πάνω τους. Μην ανησυχείς, κάτι παρόμοιο σκέφτονται και εκείνοι και φυσικά καλό θα είναι να το συζητήσεις με τους γονείς σου, βάζοντας ένα άτυπο ωράριο χρήσης των χωρών του πρωινού ξυπνήματος.

5. Δέξου την αλλαγή και μην μιζεριάζεις
Μην μετράς της μέρες λες και είσαι στον στρατό. Χαλάρωσε και δέξου αυτό που έγινε. Επικεντρώσου στην προσπάθεια να ξεφύγεις και αυτό θα γίνει μόνο με δουλειά και ανάκτηση της οικονομικής σου κατάσταση που θα σου επιτρέψει να βρεις ξανά το δικό σου σπιτικό. Αντί να θυμηθείς το play station που άφησες πίσω και να χαλαλίζεις την ώρα σου σε αυτό, ξεκίνα να ψάχνεις για δουλειά. Μόνο έτσι θα αποκαταστήσεις την οικονομική σου κατάσταση και φυσικά την αυτονομία σου.

6. Μην περιμένεις από τη μάνα να τα κάνει όλα
Κάποτε όταν έμενες μαζί τους, θυμάσαι ότι η μάνα τα έκανε όλα στο σπίτι. Εσύ έμαθες να βάζεις πλυντήριο μόλις μετακόμισες στο δικό σου σπίτι. Όπως τότε έμαθες να καθαρίζεις και να μαγειρεύεις. Μη σταματήσεις να το κάνεις. Βοήθα τη μητέρα σου σε κάποιες δουλειές. Δεν μένεις σε ξενοδοχείο και ούτε είσαι ο μικρός που δεν ξέρει τι να κάνει.

7. Μη σας γίνει συνήθεια
Να είσαι άνετος και να απολαμβάνεις ότι μένεις στους γονείς σου, αλλά όχι τόσο όσο να ξεχνάτε ότι κάπου έξω υπάρχει ένα ενοικιαστήριο με το όνομά σας. Θέστε έναν οικονομικό στόχο κάθε μήνα και ελέγξτε την πρόοδό σας. Επίσης, συζήτα με τους γονείς σου τα σχέδιά και την πρόοδο που κάνεις ώστε να γνωρίζουν ότι δεν εκμεταλλεύεσαι τα όσα σου παρέχουν.

TIP
Η αγάπη μεταξύ γονιών και παιδιού δεν αλλάζει ποτέ, όμως μια αφύσικη επανένωση όπως αυτή για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω μπορεί να φέρει στα όρια τις σχέσεις. Μη ξεχνάς ότι κανένας γονιός δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί το παιδί του πίσω μετά την ενηλικίωσή. Το κάνει όμως γιατί το αγαπάει. Φρόντισε η αγάπη αυτή να διατηρηθεί χωρίς σκιάσεις και εντάσεις, όσο αυτό είναι δυνατόν, επιδεικνύοντας τον κατάλληλο σεβασμό στους γονείς σου αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα