Σύγκριση βαθμού δυσκολίας: Crossfit-ας VS «βατράχι»

Σύγκριση βαθμού δυσκολίας: Crossfit-ας VS «βατράχι»

Όπως είναι γνωστό η ιδέα του crossfit ήρθε από την εκπαίδευση των στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων στις ΗΠΑ και κατέκτησε όλο τον κόσμο. Σε γενικές γραμμές η εκπαίδευση των στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων είναι παρόμοια σε όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ, όπως και στη χώρα μας. Μάλιστα πολλοί crossfit-αδες που υπηρέτησαν στις ειδικές δυνάμεις το γνωρίζουν καλά! Το Activeman επιχειρεί μια σύγκριση της δυσκολίας των δύο εκπαιδεύσεων – προπονήσεων!

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι τόσο το crossfit ως άθλημα, όσο και η εκπαίδευση των ανδρών των ειδικών δυνάμεων είναι εξοντωτικές και δύσκολες και φυσικά εμπεριέχουν τον κίνδυνο τραυματισμών, αν δεν προσέξει κάποιος, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλα αθλήματα ή εκπαιδεύσεις.

Συγκεκριμένα οι 7 τομείς σύγκρισης:

1. Διαφορά βάρους

Στο Crossfit ο αθλητής φοράει φόρμες ή είναι γυμνός από τη μέση και πάνω. Επομένως, κουβαλάει το βάρος του σώματος του. Στις ειδικές δυνάμεις αντίθετα, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι στρατιώτες φέρουν εξοπλισμό που κυμαίνετε από πέντε κιλά (όπλο, μαχαίρι, γεμιστήρες, πιστόλι) μέχρι και 20 και πλέον κιλά στην πλήρη έξαρτηση!

2. Αρβύλα VS Αθλητικά

Τα παπούτσια είναι σημαντικά σε κάθε είδους άθλησης, πόσο μάλλον στο crossfit που αποτελεί μια πολύ δύσκολη άσκηση. Σκεφτείτε ότι ένας στρατιώτης, εκτός των όλων όσων αναφέρθηκαν στη πρώτη περίπτωση, φοράει αρβύλες και όχι αθλητικά, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

3. Δύσκολες συνθήκες υπαίθρου

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η εκπαίδευση των στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων γίνεται στο ύπαιθρο. Βουνά, θάλασσα και στην καλύτερη σε στίβο μάχης. Τρέχουν ημίγυμνοι στα χιόνια ή βουτούν σε παγωμένη θάλασσα. Αντίθετα με το crossfit που στις περισσότερες των περιπτώσεων γίνεται σε κλειστά γυμναστήρια. Βέβαια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (κυρίως στις ΗΠΑ) υπάρχουν ομάδες που προπονούνται κυρίως στην ύπαιθρο σε ένα αντίγραφο στίβου μάχης!

4. Σωματική επαφή

Όπως είναι φυσικό ο στρατός και ειδικά οι ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύονται στην αυτοάμυνα, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης – προπόνησης να υπάρχει και σωματική επαφή με τον «αντίπαλο» δηλαδή πάλη. Με δύο λόγια η στρατιωτική εκπαίδευση συνδυάζει εκτός από την απλή φυσική κατάσταση και την πάλη που δυσκολεύει φυσικά το όλο πρόγραμμα.

5. Με τη δύναμη του νερού!

Η στρατιωτική εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων περιλαμβάνει και …βουτιές. Είτε ο στρατιώτης ανήκεις τους πεζοναύτες, είτε στους καταδρομείς. Με δύο λόγια το κολύμπι εντάσσετε στη γενικότερη άσκηση. Αντίθετα το crossfit στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν περιλαμβάνει το υγρό στοιχείο.

6. Η καταπόνηση του ύψους

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων όπως είναι φυσικό είναι και αλεξιπτωτιστές. Είτε έχεις την ειδικότητα, είτε δεν την έχεις, εκπαιδεύεσαι. Επομένως αυτή η δραστηριότητα προσθέτει καταπόνηση.

7. Η συγκέντρωση του μυαλού

Στο crossfit ο αθλητής έχει στο μυαλό του να εκτελέσει σωστά το πρόγραμμα των ασκήσεων και μόνο. Στην στρατιωτική εκπαίδευση ο στρατιώτης έχει στο μυαλό του και κάτι περισσότερο, τους ενδεχόμενους κινδύνους από εχθρικά πυρά και όπως είναι φυσικό εκπαιδεύετε σε αυτό, ώστε να μπορεί να προφυλαχθεί και να επιτεθεί. Επομένως την ώρα της άσκησης το μυαλό του στρατιώτη δουλεύει σε τρεις και όχι σε δύο διαστάσεις.

Η σύγκριση δείχνει ξεκάθαρα ότι ο στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων, είτε μόνιμος, είτε κληρωτός, εκπαιδεύεται – προπονείτε σε σκληρότερες συνθήκες από τους περισσότερους crossfit-αδες!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα
Πολλοί άνδρες περνούν από μια φάση όπου εξετάζουν σκληρά τη ζωή που ζουν. Νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι, και αν θέλουν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή, αισθάνονται την επιθυμία να το