Κώδικα ντυσίματος δεν έχουν μόνο οι «κουστουμάτοι»

Κώδικα ντυσίματος δεν έχουν μόνο οι «κουστουμάτοι»

Χαίρεσαι ότι εργάζεσαι σε μια δουλειά που δεν σου επιβάλλει κώδικα ντυσίματος, όπως οι υπάλληλοι κάποιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας. Ωστόσο αν ψαχτείς θα διαπιστώσεις ότι το επάγγελμα σου ή εσύ ο ίδιος επιβάλεις στον εαυτό σου έναν κώδικα ντυσίματος και το ίδιο κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ένα άτυπος κώδικας που επιβάλετε ή μη, που όμως δεν εκφράζει την ποιότητα του κάθε επαγγελματία.

Αν δεν είσαι από τους εργαζόμενους σε …κουστουμάτα επαγγέλματα, όπως είναι οι υπάλληλοι των μεγάλων εταιριών, οι τραπεζικοί, οι χρηματιστές και άλλοι, θα διαπιστώσεις ότι κάποιες πιο «χαλαρές» στο ντύσιμο εταιρίες, επιβάλλουν εμμέσως κάποιον κώδικα ντυσίματος. Όπως για παράδειγμα να είσαι ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού. Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα, επιβάλλουν γραβάτα ή πουκάμισο στις ζωντανές εμφανίσεις των ρεπόρτερ, ακόμα και αν αυτός καλύπτει μια μεγάλη πυρκαγιά! Έτσι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, ντύνονται με την …στολή τους (πουκάμισο, γραβάτα) από το σπίτι τους για να αποφεύγουν την ταλαιπωρία.

Ακόμα και άλλα πιο χαλαρά ατομικά επαγγέλματα έχουν τον δικό τους κώδικα ντυσίματος, όπως είναι οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι. Εκεί μεσουρανούν οι στρατιωτικές φόρμες, τα τζίν παντελόνια και οι αρβύλες. Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις η φύση της δουλειάς επιβάλλει το ντύσιμο αυτό!

Οι γιατροί και όσοι ασχολούνται με τα σχετικά επαγγέλματα, νοσηλευτές ή ακόμα και οι φαρμακοποιοί έχουν τον δικό τους κώδικα ή μάλλον την στολή τους, που δεν είναι άλλη από τη γνωστή άσπρη μπλούζα ή πράσινη αν είσαι χειρούργος!

Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι στη δουλειά μας ντυνόμαστε σχετικά καλά, όμως ο επηρεασμός από τη φύση του επαγγέλματος ή των εντολών της εταιρίας ή ακόμα και των συναδέλφων μας, επιβάλλει κάποιον κώδικα ντυσίματος διαφορετικό σε κάθε ομάδα ανθρώπων.

Δείτε τους περισσότερους καταστηματάρχες που ντύνονται στη τρίχα για είναι εμφανίσιμοι στους πελάτες. Και εκεί υπάρχουν κώδικες. Αν μπεις σε κατάστημα ανδρικής ένδυσης ο πωλητής θα φοράει πουκάμισο, υφασμάτινο παντελόνι και σκαρπίνια, παρόμοια με εκείνα τα είδη ρουχισμού που πουλάει το κατάστημα. Αν μπεις σε κατάστημα casual unisex ο πωλητής θα είναι ντυμένος με μπλουζάκι, τζιν ή ακόμα και βερμούδα και αθλητικά! Ότι ακριβώς πουλάει το κατάστημα.

Γενικώς με τον κώδικα ντυσίματος οι άνθρωποι προσπαθούμε να ταιριάζουμε, άθελα ή μη στο περιβάλλον της εργασίας μας, θεωρώντας ότι ο πελάτης που θα δει τον πωλητή ανδρικών κουστουμιών με μπλουζάκι και βερμούδα δεν θα αγοράσει κοστούμι!

Θεωρώντας ότι το ανάλογο ντύσιμο προδιαθέτει για τις ικανότητες του επαγγελματία. Βέβαια το αν είναι κάποιος καλός γιατρός δεν έχει να κάνει με το αν φοράει ιατρική μπλούζα ή βερμούδα και μπλουζάκι με στάμπα!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα