Τρέξιμο: Διάδρομος VS Outdoor

Τρέξιμο: Διάδρομος VS Outdoor

Αν ακούσεις συζητήσεις στο γυμναστήριο με θέμα τη σύγκριση του τρεξίματος στον διάδρομο με αυτή του ελεύθερου εκτός γυμναστηρίου, θα μπερδευτείς! Όλοι έχουν κάτι καλό να πούνε για τον έναν ή τον άλλον τρόπο τρεξίματος. Το Activeman επιχείρησε να συγκρίνει το τρέξιμο στο διάδρομο με το ελεύθερο εκτός γυμναστηρίου.

Οι περισσότεροι θεωρούν το διάδρομο ένα αναπόσπαστο τμήμα της προπόνησης τους και τον χρησιμοποιούν για το ζέσταμα ή για το αερόβιο κομμάτι της προπόνησης. Ωστόσο το αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης δεν είναι ο διάδρομος, αλλά η αερόβια άσκηση που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και εκτός γυμναστηρίου και πριν ή μετά την προπόνηση στα βάρη. Ποιο είναι όμως το πιο αποτελεσματικό είδος τρεξίματος;

- Η δυσκολία
Αν θεωρείς ότι το τρέξιμο στην ύπαιθρο έχεις μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, κάνεις λάθος, αφού ο διάδρομος ρυθμίζεται στη κλίση και επομένως αυξάνει ή μειώνει το επίπεδο λειτουργίας.

- Προπόνηση interval
Στη διαλλειματική προπόνηση ο διάδρομος φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικός, αφού προγραμματίζεις τον χρόνο και εκείνος καθορίζει το interval και σε καθοδηγεί. Αυτό για να το πετύχεις στο τρέξιμο στην ύπαιθρο, θα πρέπει να έχεις ρολόι με χρονόμετρο που να το ρυθμίσεις αντίστοιχα ανά λεπτό ή τρίλεπτο και να ακολουθείς. Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα, αν δεν τρέχεις σε στάδιο, θα έχεις να κάνεις με τις κλίσεις του εδάφους ενώ μπορεί κάποιοι περαστικοί να σου χαλάσουν, άθελα τους τη διαλλειματική προπόνηση.

- Για αθλητές σε προετοιμασία
Σε αυτή τη λειτουργία ο διάδρομος υπερτερεί, αφού εξομοιώνεις τη διαδρομή αγώνα και την ακολουθείς.

- Ευλυγισία
Το τρέξιμο στον διάδρομο δεν προσφέρει ευελιξία και είναι λογικό, αφού τρέχεις με μια συγκεκριμένη φορά χωρίς να πηγαίνεις ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Στο ύπαιθρο λόγω του ανώμαλου του εδάφους τα πόδια σου κάνουν συνεχώς κινήσεις στήριξης για να προσαρμοστούν στις αλλαγές της επιφάνειας. Ακόμα και στην πιο επίπεδη επιφάνεια να τρέξεις έξω θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι εντελώς επίπεδη και πάντα έχει κάποια κλίση έστω και μικρή. Επομένως στο τρέξιμο στην ύπαιθρο η ευλυγισία σου δουλεύετε.

- Καταπόνηση αρθρώσεων
Είτε τρέξεις σε χόρτο ή σε χώμα η καταπόνηση στα γόνατα και γενικά στις αρθρώσεις υπάρχει. Απαγορευτικό είναι το τρέξιμο στην άσφαλτο. Οι διάδρομοι έχουν αντικραδασμική κατασκευή με αποτέλεσμα να μειώνεται η καταπόνηση.

- Πιο αποτελεσματική λειτουργία των μυών
Είτε το θέλουμε, είτε όχι ο διάδρομος είναι μηχάνημα και έχει μοτόρι που δίνει κίνηση στον ιμάντα, επομένως υπάρχει υποβοήθηση για να κάνεις την επόμενη δρασκελιά. Όταν τρέχεις έξω αυτό το κάνεις μόνος σου, χωρίς να υπάρχει καμία υποβοήθηση, γι αυτό σε πολλούς το τρέξιμο στην ύπαιθρο φαντάζει πολύ πιο δύσκολο από αυτό του διαδρόμου. Αυτή η κίνηση στο υπαίθριο τρέξιμο σε γυμνάζει καλύτερα.

- Βαρεμάρα
Τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν τηλεοράσεις μπροστά από τους διαδρόμους, ωστόσο και πάλι βαριέσαι! Έξω οι παραστάσεις εναλλάσσονται συνεχώς με την απόσταση που διανύεις.

- Φρέσκος αέρας
Όσο καλά και να αερίζεται ένα γυμναστήριο δεν παύει να είναι κλειστός χώρος. Έξω αναπνέεις φρέσκο αέρα!

Το συμπέρασμα είναι ότι αν θέλεις να έχεις μια πλήρη εκγύμναση είναι καλό να συνδυάσεις και τα δύο ήδη τρεξίματος. Προγραμμάτισε στη προπονητική σου εβδομάδα μια ή δύο μέρες για outdoor προπόνηση και τις υπόλοιπες τρεις ή τέσσερις τρέξε στον διάδρομο του γυμναστηρίου.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.