Μήπως γνωρίζεις μόνο αυτή τη διάταση;

Μήπως γνωρίζεις μόνο αυτή τη διάταση;

Ξαφνικά νιώθεις πόνο στη μέση και αναρωτιέσαι το γιατί; Νιώθεις πόνο στην ωμοπλάτη και πάλι αναρωτιέσαι το γιατί; Η απάντηση είναι απλή: Ίσως γνωρίζεις μόνο μια, την πιο κλασσική διάταση, αυτή που κάνεις μετά το τρέξιμο, τραβώντας το πόδι πίσω. Υπάρχει και μια ακόμα εκδοχή, που και αυτή είναι πιθανή αν δεν χαλαρώνεις καλά μετά την προπόνηση!

Για να μην έχεις τραυματισμούς και πιασίματα η λύση είναι μια: Ένα καλό χαλάρωμα μετά την κάθε προπόνηση. Κάνε διατάσεις και αν είσαι έξω, τρέξε χαλαρά σε χόρτο κατά προτίμηση χωρίς παπούτσια. Κάνε διατάσεις για περίπου 10 λεπτά, είτε καθιστός, είτε όρθιος.

Οι διατάσεις πρέπει να εκτελούνται αργά, ελεγχόμενα και όχι απότομα με βιασύνη.

Η χρονική διάρκεια της κάθε διατατικής άσκησης, εξαρτάται από τον αριθμό των σετ που χρησιμοποιείτε για την κάθε μυϊκή ομάδα. Κάθε διατατική άσκηση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Η σύνηθες διάρκεια είναι 10-30 ''.

Διατείνετε 2 με 3 φορές (σετ) τον κάθε μυ ή μυϊκή ομάδα.

Αποφύγετε το σημείο του πόνου. Κατά την διάρκεια της άσκησης δεν πρέπει να ζορίζεστε αλλά να σταματάτε εκεί που νοιώθετε έναν «γλυκό» πόνο ή ένα ελαφρό «τράβηγμα».

Ακλουθώντας αυτή την συμβουλή θα αποφύγετε τραυματισμούς του μυϊκού συστήματος.

Διατάσεις που είναι δύσκολες στην εκτέλεση τους, πονάνε πολύ ή φέρνουν το σώμα σε ακραίες θέσεις πρέπει να τις αποφεύγετε.

Κατά την διάρκεια των διατάσεων δεν πρέπει να κρατάτε την αναπνοή σας αλλά να αναπνέετε αβίαστα και ελευθέρα.

Την στιγμή που ο μυς ή η μυϊκή ομάδα βρίσκετε στο μέγιστο τέντωμα εκπνεύστε προσπαθώντας να χαλαρώσετε το σημείο που διατείνετε.

Κάθε φορά που εκτελείτε πρόγραμμα διατάσεων προσπαθήστε να διατείνετε λίγο παραπάνω από ότι στην τελευταία σας προπόνηση.

Στις διατάσεις όπου συμμετέχουν τα πόδια, όπου τα γόνατα πρέπει να είναι τεντωμένα και δεν τα καταφέρνετε μην απογοητεύεστε. Απλώς λυγίστε λίγο τα γόνατα και εκτελέστε κανονικά τις διατάσεις.

Ξεκινήστε τις διατατικές ασκήσεις από τις μυϊκές ομάδες που βρίσκονται στο κεφάλι και καταλήξτε στις μυϊκές ομάδες των ποδιών.

Αρχίστε τις διατάσεις που εκτελούνται από την όρθια θέση και να τελειώστε με τις διατάσεις που εκτελούνται στην ύπτια θέση.

Όταν διατείνετε μια μυϊκή ομάδα στην συνέχεια πρέπει να ακολουθεί η διάταση της ανταγωνιστικής μυϊκής ομάδας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε 5 τρόπους για να διπλασιάσεις τα οφέλη από την προπόνησή σου
Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να διπλασιάσεις τα οφέλη σου από την προπόνηση. Σίγουρα μία σωστή διατροφή αλλά και ένα έντονο πρόγραμμα είναι δύο τρόποι γνωστοί και περπατημένοι.