Βάλε γυαλιά στην …κριτική σου και δες καλύτερα τον κόσμο!

Βάλε γυαλιά στην …κριτική σου και δες καλύτερα τον κόσμο!

Γράφει ο Κλέαρχος Α. Σταματουλάκης,
Πτυχιούχος Ψυχολογίας, MSc(Cand) Counselling Psychology, The University of Sheffield, Life Coach, A.C.A.

 

Φοράω γυαλιά. Φοράς γυαλιά; Όχι; Νομίζεις ! Όλοι φοράμε γυαλιά. Ναι, ξέρω ότι δεν συμπάσχετε όλοι μαζί μου στην μυωπία μου… Για άλλα γυαλιά μιλάω. Είναι αυτά που μας βοηθούν ή μάλλον που μέσα από αυτά, γιατί δε μας βοηθούν πάντα, ερμηνεύουμε τον κόσμο. Τώρα θα μου ρωτήσετε τι εννοώ…

Λοιπόν, τα γυαλιά αυτά δε μας τα συνταγογραφεί κάποιο οφθαλμίατρος. Τα παίρνουμε αφεαυτού μας. όχι ακριβώς από τη γέννηση μας… αλλά, αρχίζουμε και τα διαμορφώνουμε εμείς από μικρή ηλικία. Εμείς, οι γονείς μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι γύρω καταστάσεις και πάει λέγοντας. Από παιδία, τώρα αυτό.

Ο Επίκτητος είχε πει την εξής ατακάρα: δεν είναι οι ίδιες οι καταστάσεις που μας επηρεάζουν, αλλά το νόημα που τους δίνουμε εμείς. Το νόημα δε το βγάζουμε σα μαθηματική πράξη, 1+1=2. Δεν ακολουθεί τη λογική, γιατί, θα σας σοκάρω τώρα αλλά, θα σας το εξηγήσω άλλη στιγμή, η λογική δεν είναι κοινή. Το νόημα βγαίνει από την ερμηνεία που έχουμε μάθει να δίνουμε εμείς στα πράγματα.

Παράδειγμα, περπατάτε στο δρόμο και βλέπετε έναν αγαπημένο φίλο που όμως, ήρθε στην πόλη χωρίς να σας ενημερώσει. Νιώθετε μια απόρριψη, μια ματαιότητα και ένα γενικότερο χάλασμα του στυλ, «μου το ‘παιζες και καρντάση τσόγλανε!». Για το φίλο όμως, το σενάριο είναι άλλο. Ήρθε του σκοτωμού για ένα δίωρο να τελειώσει κάτι δουλείες και πρέπει να φύγει πάλι τρέχοντας να προλάβει να γυρίσει στην πόλη του και να καταθέσει, λέμε τώρα, τα χαρτιά που πήρε στην πόλη σας. Η σκέψη του είναι, δε θα προλάβω να τον δω, ας μη τον ξεσηκώσω. Θα κατεβώ το σουκού να κοπροσκυλιάσουμε.

Ο φίλος έμαθε να μη δίνει υποσχέσεις και να μην ξεσηκώνει κόσμο χωρίς λόγο. Εσείς ερμηνεύετε την συμπεριφορά του σαν απόρριψη. Γιατί τα γυαλιά σας έχουν το «χρώμα» τις απόρριψης (με με ρωτήσετε ποίο είναι αυτό…). Έτσι τείνετε να βλέπετε τις συμπεριφορές των άλλων ως απορριπτικές. Αυτό εννοώ με το χρώμα. Π.χ. οι ερωτευμένοι και οι πιο ρομαντικές ψυχές έχουν ροζ γυαλιά και τα βλέπουν πιο ωραιοποιημένα, οι καταθλιπτικοί γκρι ή μαύρα για να τα βλέπουν πιο αρνητικά και πάει λέγοντας.

Φυσικά δεν μιλάμε κυριολεκτικά, έτσι; Γιατί όμως τα ονομάζουμε «γυαλιά»; Γιατί αν λέγαμε τα μάτια μας, θα σήμαινε ότι δε μπορούμε να τ’ αλλάξουμε γιατί ανήκουν στο σώμα μας μόνιμα. Τα γυαλιά όμως, από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα φοράμε, μπορούμε να τα αλλάξουμε! Σ’ αυτό μπορεί να μας βοηθήσει ένας «οφθαλμίατρος της ψυχής»- κοινώς ένας ψυχοθεραπευτής.

Να ξέρετε βοηθάει… Επίσης υπάρχει και μια παγίδα. Επειδή φοράμε τα ίδια γυαλιά τόσα χρόνια τα έχουμε συνηθίσει. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτά τα γυαλιά και σημαντικότερα, αυτά που βλέπουμε μέσα από τα γυαλιά, είναι η μοναδική επιλογή. Λάθος. Υπάρχουν πολλά γυαλιά και σε πολλά χρώματα. Τολμήστε να πειραματιστείτε! Εδώ γυαλιά μυωπίας αλλάζεις για μισό βαθμό και λες «Πώς έβλεπα τόσο καιρό;»…

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Αν σου κάνει αυτά τα 5 στο στοματικό τότε να την …παντρευτείς!
Πολλές γυναίκες νιώθουν ανασφάλεια όταν κάνουν στοματικό σεξ, επειδή φοβούνται ότι κάνουν κάτι λάθος και φυσικά αυτό χαλάει όλη τη μαγεία του στοματικού σεξ.