Οι 9 μύθοι των γυμναστηρίων που σε …ταράζουν!

Οι 9 μύθοι των γυμναστηρίων που σε …ταράζουν!

Πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται μύθοι κυκλοφορούν συνεχώς ανάμεσα σε ανθρώπους που είτε θέλουν να αρχίσουν να προπονούνται, είτε ήδη προπονούνται σε κάποιο γυμναστήριο. Ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει και δες το γιατί:

Μύθος 1: Το λίπος και η μυϊκή μάζα

Το λίπος μπορεί να μετατραπεί σε μυϊκή μάζα όταν κάνουμε ασκήσεις με βάρη, όχι! Με το να κάνουμε ασκήσεις με βάρη μας βοηθά στην αύξηση του μυϊκού ιστού, στην βελτίωση της πυκνότητας των οστών και παράλληλα βελτιώνεται ο μεταβολισμός μας έτσι ώστε να καίμε περισσότερες θερμίδες σε φάση ηρεμίας. Με την γυμναστική μπορούμε να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας μέχρι και 40%, αλλά σημαντικό ρόλο στην «καύση» του λίπους παίζει η αεροβική άσκηση και η διατροφή.

Μύθος 2: Με τους κοιλιακούς καίω το λίπος στη κοιλιά

Η αλήθεια είναι ότι όσες ασκήσεις κοιλιακών και να κάνουμε δεν θα φανούν ποτέ οι κοιλιακοί, αφού το λίπος θα είναι πάντα εκεί, εκτός και αν κάνουμε ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης με βάρη, αεροβική και σωστή διατροφή.

Μύθος 3: Κάνω …γράμμωση!

Όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχουμε και λιγότερο ποσοστό λίπους, τόσο περισσότερο καλλίγραμμο είναι το σώμα μας. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να ακολουθάμε ένα σωστό πρόγραμμα εκγύμνασης καθώς επίσης, σωστό πρόγραμμα διατροφής.

Μύθος 4 : Όσο περισσότερο ιδρώτας τόσο καλύτερα

Ο ιδρώτας είναι η αντίδραση του σώματός σου που προσπαθεί να δροσιστεί. Πολύ σημαντικό ρόλο στην εφίδρωση παίζει και ο ίδιος ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου. Άλλος για παράδειγμα μπορεί να ιδρώνει πολύ περισσότερο από ότι εσείς, αν και έχει γυμναστεί λιγότερο.

Μύθος 5: Τέντωμα εναντίον τραυματισμού

Οι αθλούμενοι συνήθως συγχέουν το «τέντωμα» με το γενικότερο ζέσταμα των μυών, κάτι που είναι απαραίτητο πριν την άσκηση και όντως προφυλάσσει από τους τραυματισμούς.

Μύθος 6: Ο πόνος είναι καλός

Ένα «τράβηγμα» ή πιάσιμο μετά από άσκηση είναι φυσιολογικό, ειδικά αν η γυμναστική δεν είναι μέρος της καθημερινότητάς σου. Αλλά αν αισθάνεσαι πόνο πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυτό μάλλον σημαίνει ότι έχεις τραυματιστεί και πρέπει να σταματήσεις και να συμβουλευτείς ειδικό!

Μύθος 7: Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο

Δεν χρειάζεται να αφιερώνεις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο για να αποκτήσεις ένα καλλίγραμμο σώμα και να χάσεις βάρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις 20 λεπτά άσκησης μπορούν να αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα μάλιστα, η γυμναστική ενδέχεται να αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την απόδοσή σου, καθώς το σώμα χρειάζεται ξεκούραση πριν ξεκινήσει τη γυμναστική από την αρχή.

Μύθος 8: Cardio για… γρήγορο αδυνάτισμα

Είναι κοινά αντιληπτό ότι ασκήσεις όπως είναι το τρέξιμο, το kickboxing, η ποδηλασία και άλλα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις βάρος. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό καθώς για παράδειγμα και τα βάρη καίνε θερμίδες και μάλιστα, ενεργοποιούν τον οργανισμό σε τέτοιο βαθμό, που ο μεταβολισμός παραμένει σε εγρήγορση για τις επόμενες 24 ώρες. Άρα η ιδανική μέθοδος για ένα καλογυμνασμένο κορμί είναι ο συνδυασμός των ασκήσεων.

Μύθος 9: Είσαι μεγάλος για γυμναστήριο

Επένδυσε στην υγεία σου! Τα πιο νεαρά άτομα έχουν μεγαλύτερη ευκολία να γυμναστούν αφού η πλειοψηφία είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα άτομο των 50 ετών και άνω δεν μπορεί να γυμναστεί. Απεναντίας, οι ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση, καθώς επίσης και η αερόβια άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και ανάκαμψη από διάφορα νοσήματα, όπως τα καρδιακά νοσήματα, η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και άλλα πολλά. Επιπλέον, με την άσκηση μπορούμε να βελτιώσουμε τη βιολογική μας ηλικία μέχρι και 10-15 χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι σε χώρες του εσωτερικού, κυρίως στην Αμερική, οι ασφάλειες ζωής διαφέρουν κατά πολύ για τα άτομα τα οποία ασκούνται επί συστηματικής βάσης.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα