Η άγνωστη «Σαλονικιώτικη» ιστορία των «470»

Η άγνωστη «Σαλονικιώτικη» ιστορία των «470»

Του Κώστα Μπούρη

Ήταν τότε, πριν χρόνια, το 1995 που η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα πανηγύριζε το πρώτο της παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία «470» της ιστιοπλοΐας, αυτή τη κατηγόρια, που σήμερα, τόσα χρόνια μετά πανηγυρίζουμε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο των Μαντή – Καγιαλή! Μια κατηγορία που ξεκίνησε και αναπτύχθηκε από τη Θεσσαλονίκη!

Η όλη ιστορία αρχίζει από παλιά, από το πλήρωμα του ΝΟΘ, με τους Μαντουμίδη – Σαμαρά που σάρωναν τα πανελλήνια πρωταθλήματα, για χρόνια, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει νίκες εκτός Ελλάδος, σε εκείνα τα «πέτρινα» χρόνια του ελληνικού αθλητισμού.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και τα «470» αναπτύχθηκαν με πολύ κόπο από τους ναυταθλητές στους ομίλους της Θεσσαλονίκης, μια παράδοση που έχει αφήσει το στίγμα της τόσα χρόνια μετά και στο ασημένιο πλήρωμα των Ολυμπιακών του Ρίο, αφού ο Καγιαλής είναι Θεσσαλονικιός και αθλητής του ΟΦΘ!

Η ανάπτυξη της κατηγορίας όμως ήρθε, χρόνια πριν, το 1995 από τους Κοσματόπουλο – Τριγκώνη, δύο αθλητές που κατάφεραν παρά τις τεράστιες αντιξοότητες να υψώσουν την ελληνική σημαία για πρώτη φορά στα χρονικά, στο πιο ψηλό ιστό του παγκοσμίου πρωταθλήματος!

1995, Κοσματόπουλος - Τριγκώνης φωτογραφίζονται με το πρώτο χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο που κέρδισε η Ελλάδα

Η τότε νίκη των Κοσματόπουλου – Τριγκώνη, είχε τόσο μεγάλη αξία, αφού η χώρα μας βρισκόταν στην 50η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του αθλήματος και οι δύο αθλητές κατάφεραν να τη φέρουν στην πρώτη θέση. Σήμερα τόσα χρόνια μετά η Ελλάδα βρισκόταν στην όγδοη θέση στον κόσμο και με την χάλκινη νίκη των Μαντή – Καγιαλή ανέβηκε στην τρίτη θέση!

Τότε οι αντιξοότητες για τους Κοσματόπουλο – Τριγκώνη ήταν τεράστιες, είτε από την ομοσπονδία, είτε ακόμα και από τους ίδιους τους ομίλους που ανήκαν οι δύο αθλητές. Περασμένα ξεχασμένα βέβαια, αλλά χάρη στην οξυδέρκεια κάποιων ανθρώπων, όπως του τότε προέδρου του ΙΟΘ, Άλκη Σκλαβούνου, οι δύο αθλητές κατάφεραν να σχηματίσουν το πλήρωμα, με τα χρώματα του ΝΟΘ και κατάφεραν το μέχρι τότε ακατόρθωτο, να κατακτήσουν την πρώτη θέση στον κόσμο!

Η τιμήτικη βραδιά που οργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης για τους παγκόσμιους πρωταθλητές του, Κοσματόπουλο - Τριγκώνη. Στη φώτο με τον ολυμπικονίκη Τάσο Μπουντούρη και τον δημοσιογράφο Κώστα Μπούρη

Εκείνη την εποχή κοντά στους Κοσματόπουλο – Τριγκώνη, πολλά άλλα πληρώματα από τη Θεσσαλονίκη μεσουρανούσαν στους αγώνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Πασχαλίδης – Παχούμας, Γιαβούρογλου – Κοντοστεργίου, Ταγαρόπουλος – Μαυρομάτης, Παπαδόπουλος – Καρασταμάτης και πολλοί άλλοι!

Αλλά όπως συμβαίνει στον ελληνικό αθλητισμό, τα 470 ακολούθησαν την τύχη του μπάσκετ και άλλων αθλημάτων και …πήγαν Αθήνα! Ήταν μετά το 2008 που ο Ανδρέας Κοσματόπουλος συμμετείχε στην τελευταία Ολυμπιάδα της καριέρας του με πλήρωμα τον Παπαδόπουλο και η μοίρα του ελληνικού αθλητισμού εκπληρώθηκε: «Αθλητική Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα»!

Τόσα χρόνια μετά το 1995 οι Μαντής - Καγιαλής κατάφεραν να κάνουν ξανά περήφανη την Ελλάδα κατακτώντας το πρώτο χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στη κατηγορία 470!

Έτσι και ο Καγιαλής βρέθηκε στην Αθήνα και για καλή τύχη του ελληνικού αθλητισμού συνάντησε τον Μαντή για να φτάσουν σε αυτή τη τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του ασημένιου μεταλλίου στην Ολυμπιάδα του Ριο, για πρώτη φορά στην κατηγορία «470» της ιστιοπλοΐας.

Μία σύντομη αναφορά στην ιστορία, για να μάθουμε εμείς οι Έλληνες ότι τα μετάλλια και οι εθνικές χαρές δεν έρχονται έτσι απλά, αλλά απαιτούν κόπο, προσωπικές θυσίες, πολύ δουλειά και γερά νεύρα, αφού όλοι, μα όλοι οι αθλητές έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν ακόμα εσωτερικό «εχθρό» την ίδια την ελληνική πολιτεία και την ελληνική νοοτροπία που μόνο μετά τις νίκες ανακαλύπτει αθλήματα και αθλητές!

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...