Μάθε γιατί τα fitness gadget δεν σε αδυνατίζουν

Μάθε γιατί τα fitness gadget δεν σε αδυνατίζουν

Εξοπλίστηκες σαν ρόμποκοπ με κάθε είδους fitness gadget-ακια και όρμησες στους δρόμους, στα πάρκα και στα γυμναστήρια να χάσεις κιλά. Μάθε όμως ότι αυτές οι μικροσυσκευές καταγραφής της κίνησης, των βημάτων, των καταναλισκόμενων θερμίδων και άλλων βιολογικών δεικτών του σώματος δεν βοηθούν τελικά στην απώλεια βάρους και δες το γιατί.

Η σχετική έρευνα ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Medical Association και αποφαίνεται ότι τα αντικείμενα αυτά δεν παίζουν ρόλο στο χάσιμο κιλών.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί την χρησιμότητα των λεγόμενων fitness trackers, καταλήγοντας μάλιστα στο συμπέρασμα ότι, όσοι τις χρησιμοποιούν τελικά χάνουν λιγότερα κιλά συγκριτικά με όσους δεν κάνουν χρήση τέτοιων gadget.

Οι, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Τζάκισιτς, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 471 υπέρβαρα άτομα, 18 έως 35 ετών, οι μισοί από τους οποίους κλήθηκαν να φορέσουν βηματομετρητή. Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν δίαιτα και σωματική άσκηση με στόχο να αδυνατίσουν.

Τελικά, στο τέλος της διετούς μελέτης, προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας με τον βηματομετρητή είχαν χάσει κατά μέσο όρο λιγότερα κιλά (3,6) σε σχέση με την άλλη ομάδα που απλώς έκανε δίαιτα και άσκηση (5,9 κιλά), δηλαδή υπήρχε μια διαφορά περίπου δυόμισι κιλών.

Όπως είπαν οι ερευνητές, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι συσκευές, που έχουν γίνει της μόδας, είναι για άχρηστες, απλώς δεν πρέπει κανείς να τις υπερεκτιμά και να «ποντάρει» πολύ πάνω τους για να αδυνατίσει. Επεσήμαναν επίσης ότι, όσο περνάει ο καιρός, αρκετοί άνθρωποι τείνουν να δίνουν μικρότερη σημασία στον βηματομετρητή που φοράνε, καθώς το ενδιαφέρον τους γι' αυτόν ξεθωριάζει.

Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι ορισμένοι άνθρωποι έτειναν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον στόχο που είχαν θέσει για τον αριθμό των βημάτων τους, παρά στη δίαιτα. «Κάποιοι μπορεί να εστίαζαν στην τεχνολογία και να ξεχνούσαν να εστιάσουν στη συμπεριφορά τους» σημειώνει ο Δρ Τζάκισιτς.

Κάποιοι άλλοι μάλλον απογοητεύονταν που δεν έπιαναν τον προκαθορισμένο στόχο τους στο βηματομετρητή, με συνέπεια να μετριάζεται γενικότερα η αποφασιστικότητά τους για αδυνάτισμα. Γενικότερα, όσοι φορούσαν τη συσκευή παρακολούθησης των κινήσεών τους, ασκούνταν λιγότερο κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους δεν τη φορούσαν.

Πάντως, ο Δρ Τζάκισιτς επισήμανε πως «δεν θα έπρεπε να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτές οι συσκευές δεν βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Για μερικούς ανθρώπους στη μελέτη μας, αυτές οι συσκευές έκαναν τη διαφορά. Απλώς, δεν πρέπει να πούμε στον καθένα να πάει να αγοράσει ένα τέτοιο gadget ή και να πιστέψει ότι αυτό θα τον βοηθήσει οπωσδήποτε να χάσει βάρος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...