Καλώς ήρθες στην κοινότητα των «youtubers»

Καλώς ήρθες στην κοινότητα των «youtubers»

Του Μάνου Χατζάκη

Η συνταγή είναι απλή. Κλειστός, φωτιζόμενος χώρος, μία κάμερα, ένας υπολογιστής και… καλώς όρισες στην πολυπληθή κοινότητα των «youtubers». Ο Jeremy, ο 2J, ο Mikeius, ο Lynx, ο Tsach, η Astathios Pranks Team σε περιμένουν. Πώς; Δεν γνωρίζεις ούτε έναν εξ’ αυτών; Τότε, θα ξέρεις τον Κοντοπίδη, ο οποίος σε διαφημιστικό γνωστής στοιχηματικής εταιρείας, σνόμπαρε την Ελενα Παπαβασιλείου.

Για ψάξε τους στο Διαδίκτυο και μετά κρίνε… αναλόγως.

Η ελληνική κοινότητα των «youtubers» στριμάρει (που λένε και στο χωριό τους) με ταχύτητες που ξεπερνούν την πιο εξελιγμένη οπτική ίνα στα βάθη του Ατλαντικού. Ηδη, περίπου 400 χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν τρόπο να αναδειχθούν μέσω της οθόνης του υπολογιστή τους (και υπολογιστή σου), ώστε να αποκτήσουν διασημότητα. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, γιατί «στόχος είναι τα λεφτά», που τραγουδούσε (;) κάποτε η Τζούλια Αλεξανδράτου.

Ετυχε πρόσφατα να βρεθώ σε… σύναξη με νεαρής ηλικίας ανθρώπους, οι οποίοι είχαν υποστηρικτές, ήταν αναγνωρίσιμοι και διέκρινες πάνω τους λίγη ηλεκτρονική «χρυσόσκονη», η οποία εύκολα ξεθωριάζει, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό όλο και έχουν τα… τυχερά τους. Αλλά, δεν έχουν άγχος, γιατί πάνω απ’ όλα κάνουν την πλάκα τους.

Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο άκουγα αγγλικές λέξεις με ελληνική κατάληξη, βλέπε «στριμάρω» και τους χάζευα την ώρα που χάνονταν σε 40’’ και βάλε οθόνες.

Φτιαγμένοι για κωμωδίες καταστάσεων, παρόμοιες με εκείνες που έγραφαν κάποτε ο Λευτέρης Καπώνης και η Ελένη Μαβίλη στην ένδοξη ελληνική T.V., με παιδιά που αντί να κλείνονται σε στούντιο, ανεβαίνουν σε καμιά ταράτσα και αρχίζουν το δικό τους «stand up». Εάν βαριούνται, περιορίζονται στο παιδικό τους δωμάτιο. Low budget καταστάσεις με χιλιάδες views και πολλά υποσχόμενη αναπαραγωγή των βίντεό τους.

Συνήθως, εμπνέονται από την εγχώρια και παγκόσμια επικαιρότητα, τα «χώνουν» με ευκολία στον σταρ της διπλανής πόρτας, προσπαθώντας να αυξήσουν το κοινό τους και όχι τους «haters».

Είναι η νέα πραγματικότητα, όχι και τόσο virtual όσο φαντάζεσαι, που τα επόμενα χρόνια θα εκτιναχθεί σε δημοφιλία, καθώς ο καθένας έχει δικαίωμα να εκτεθεί και –γιατί όχι- να αυξήσει τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Είσαι έτοιμος; Γράφουμε…

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...