Πόσο «ποζεράς» είσαι;

Πόσο «ποζεράς» είσαι;

Του Μάνου Χατζάκη

Φτιαγμένο αμάξι με εξάτμιση που παραπέμπει σε WRC και πρωϊ-μεσημέρι-βράδυ, λειτουργεί ως φορητό club της επαρχίας (επαρχιώτης ήμουν κάποτε και του λόγου μου, μην το παρεξηγείτε). Ασπρο t-shirt ανεξαρτήτως εποχής, απαραιτήτως συνοδηγός με γυαλιά ηλίου ο οποίος τσεκάρει τί κινείται με κατεβασμένο το παράθυρο και είσαι... έτοιμος ποζεράς για τη γνωστή "γύρα". Τί εννοείς ότι μόλις περιέγραψα τον ιδανικό "κάγκουρα";

Η εξελιγμένη εκδοχή, τόσο στην ελληνική αργκό, όσο στο στυλ λέγεται "ποζεράς". Υφος που κάνει καριέρα σε νεαρές ηλικίες (μέχρι 25 στο περίπου) και που έχει τη βάση της κάπου στα 70's και 80's. To "ποζάρισμα" έχει συγκεκριμέμους κώδικες συμπεριφοράς, οι οποίοι αναπροσαρμόζονται κατά το δοκούν και στο τέλος περιορίζεται στα όσα περιγράψαμε στον πρόλογο, γιατί η ιστορία μεταλάσσεται και είναι περιττή. Tότε, θα άκουγες Guns N' Roses, τώρα ακούς τα τραγούδια του Βασίλη Καρρά, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο του βινύλιο.

Ενδυματολογικά εκφράζεται -συνήθως- με φόρμα, "τρέντυ" παπούτσια και καπέλο, αυτό που οι Ρώσοι αποκαλούν "γκόπνικ" και παραπέμπει σε ανθρώπους χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι δρουν σε συγκεκριμένα μέρη εκεί όπου, δηλαδή, γίνονται αποδεκτοί. Στα όρια του περιθωρίου, με την ευρεία έννοια. Δεν είναι δα και τίποτα εγκληματίες ή συμμορίτες σε γειτονιές του Μπρονξ.

Στη Ρωσία δεν είναι τόσο θέμα επίδειξης, αλλά συνειδητής τάσης,ενώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο "ποζεράς" μπορεί να ντυθεί και ακριβά να κάνει φιγούρα, επιλέγοντας χώρους που θα βρει όμοιους χαρακτήρες. Στην Αθήνα τους βρίσκεις και στα Βόρεια και στα Νότια προάστια.

Και επειδή τα πάντα γίνονται για το "φαίνεσθαι", το Facebook είναι ο απόλύτος τρόπος έκφρασης. Greeklish, που αυξάνονται οι βαθμοί μυωπίας, για να τα διαβάσεις, σχόλια που δεν χρειάζεται να είσαι ο Πητ Παπαδάκος ή ο Νίκος Χορταρέας,για να τα προβλέψεις και ανάλογες πόζες που σε κατατάσσουν στο είδος.

Ta spas, bro...

Υ.Γ.: Προτίμησα τη φωτό του Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν υπήρχε δεύτερος. Για αισθητικούς λόγους απέφυγα τη ρωσική εκδοχή του ποζερά...

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...