Τα ανδρικά τα βάρη τα μεγάλα

Τα ανδρικά τα βάρη τα μεγάλα

Του Κώστα Μπούρη

Από την στιγμή που γεννιέται ένα αρσενικό αρχίζουν τα ζόρια. Τόσο πολύ που εκφράζονται και στη ελληνική παράδοση, όπου παλιότερα, μερικές δεκαετίες πριν διαχώρισαν το παιδί (εννοώντας το αγοράκι) με το κοριτσάκι. Έτσι λοιπόν οι παλιοί έλεγαν: «Έκανε παιδί» ενώ όταν γεννιόταν κορίτσι, έλεγαν απλά «κορίτσι»!

Από τα αρχαία χρόνια υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός, που ουσιαστικά ήθελε να δείξει την διαφορά των βαρών που αναλαμβάνει ένας άντρας σε σχέση με μια γυναίκα, άσχετα αν πολλές γυναίκες έχουν αποδείξει το αντίθετο, όπως εκείνες οι ηρωίδες την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα βουνά της Πίνδου και πολλές άλλες στη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι από τη στιγμή που ένας άντρας αρχίζει να περπατά, αρχίζουν τα δύσκολα, με πρώτους τους γονείς να στέλνουν το αγοράκι να κάνει τις δουλειές και με τον πατέρα να τον παίρνει τον μικρό σε κάθε «αγγαρεία» γιατί είναι άντρας!

Έτσι λοιπόν περνούν τα χρόνια και αυτή η ιστορία συνεχίζεται, από τις παρέες στην εφηβεία μέχρι και την πρώτη γκόμενα.

Ο άντρας είναι εκείνος που κάνει όλα τα δύσκολα. Ο άντρας είναι όμως εκείνος που αποτελεί το στυλοβάτη του κάθε σπιτιού, όταν κάποια στιγμή κάνει οικογένεια.
Κάποτε πριν χρόνια υπήρχαν άβατα, όπως αυτό του μαγειρέματος. Άβατα και ταμπού, όπως το ότι ο άντρας δεν μαγειρεύει ή δεν κάνει δουλειές στο σπίτι. Εκεί βασιζόταν και όλη η …κοσμοθεωρία του θηλυκού γένους, κάτι που όμως με την πάροδο των ετών άλλαξε!

Σήμερα οι άντρες και μαγειρεύουν και καθαρίζουν και τα κάνουν όλα. Πολλοί μάλιστα είναι εκ πεποιθήσεως εργένηδες, απολαμβάνοντας την ησυχία τους και λειτουργώντας ως ένα ακόμα είδος του ζωικού βασιλείου, όταν πρόκειται για σεξ!

Όμως αυτή η κατάσταση δεν διαρκεί για πολλά χρόνια. Άντε μέχρι τα 30 – 35 χρόνια του κάθε αρσενικού, που αρχίζει μετά να ψάχνει την οικογένεια και φυσικά το άλλο του μισό!
Και όταν το βρει, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο άντρας είναι αυτός που αναλαμβάνει τα βάρη τα μεγάλα της οικογένειας στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως γινόταν κάποτε.

Μόνο που από το κάποτε, μέχρι το σήμερα υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Σήμερα ο άντρας μπορεί να αναλαμβάνει τις βαριές και ίσως άχαρες δουλειές, λόγω κυρίως της φυσιολογίας του, ωστόσο η γυναίκα συμμετέχει πολύ περισσότερο στα κοινά του σπιτιού.

Έτσι λοιπόν το θέμα είναι δεδομένο! Από την στιγμή που γεννιέσαι άντρας, έχεις και την ευθύνη ορισμένων πραγμάτων που αυτονόητα σου έχουν εκχωρηθεί, χωρίς εσύ να το γνωρίζεις!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...