Οι 4 αγαπημένες ατάκες των μισογύνηδων

Οι 4 αγαπημένες ατάκες των μισογύνηδων

Με βάση το δόγμα του μισογυνισμού οι γυναίκες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις αεί παρθένες και τις ελαφρών ηθών. Καθώς οι πρώτες ανήκουν μάλλον σε κάποια αντρική ουτοπική φαντασίωση, στις δεύτερες όλες οι υπόλοιπες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 8 αντρικά στιλάκια που δεν γουστάρουν οι γυναίκες

Σε κάθε γλώσσα υπάρχουν δεκάδες συνώνυμες λέξεις που χρησιμοποιούν οι άντρες για να χαρακτηρίσουν τις γυναίκες που συλλαμβάνονται να «παρανομούν»: εκείνες που αλλάζουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, εκείνες που απάτησαν τον σύντροφό τους, εκείνες που εγκατέλειψαν το σπίτι τους.

Όλες είναι ίδιες και για όλες ο μισογύνης τρέφει απεριόριστη περιφρόνηση τις οποίες ο μισογύνης δεν χωνεύει και δεν αντέχει να βλέπει.

Δες λοιπόν ποιες είναι οι αγαπημένες ατάκες των μισογύνηδων:

1. «Πώς είσαι έτσι;»

Σε κάποια ποιοτική εκπομπή του παγκοσμίως πρωτότυπου είδους που στην ελληνική τηλεόραση αποκαλούμε infotainment, οι δυο άντρες παρουσιαστές χασκογελώντας παρότρυναν την επώνυμη καλεσμένη τους να πάρει μερικά κιλά, γιατί όπως η κουζίνα, έτσι και η γυναίκα χρειάζεται επιφάνεια για να μπορείς να δουλέψεις... Είναι χαρακτηριστική η άνεση με την οποία οι μισογύνηδες σεξιστές διατυπώνουν χονδροειδείς παρατηρήσεις για τη γυναικεία εμφάνιση, χωρίς να διστάσουν να σχολιάσουν μεγαλόφωνα τα ρούχα, τα μαλλιά, την ηλικία και τα κιλά. Τους ίδιους καλούς τρόπους χρησιμοποιούν και στη σχέση τους. Υπαγορεύουν στις συντρόφους τους πώς να είναι και πώς να συμπεριφέρονται. Από τη δική τους πλευρά είναι λογικοφανές: κάθε μισογύνης θεωρεί τον εαυτό του αρχηγό στη σχέση. Εφόσον εκείνος είναι ο ισχυρός, θέλει να έχει τον έλεγχο όλων των αποφάσεων.

2. «Στην εποχή της μάνας μου, οι γυναίκες κοιτούσαν το σπίτι τους. Ενώ εσύ όλο γκρινιάζεις».

Αυτή είναι αγαπημένη ατάκα των μισογύνηδων, που λατρεύουν να παραβλέπουν το γεγονός πως οι γυναίκες της παλιάς γενιάς στην οποία αναφέρονται δεν εργάζονταν. Αναπολούν τη μελό φιγούρα της Ελληνίδας της δεκαετίας του ΄70, που μαγείρευε, καθάριζε, σιδέρωνε και περίμενε με χαμόγελο στην εξώπορτα να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο, χωρίς δικά της λεφτά, χωρίς φιλοδοξίες, χωρίς επιλογές.

3. «Εσύ φταις!»

Φυσικά και φταίει η γυναίκα. Πώς μπορεί να φταίει η Αυτού τελειότητά του; Για οτιδήποτε λοιπόν πηγαίνει στραβά στη ζωή και στη σχέση, ακόμα και στο σεξ, ο μισογύνης κατηγορεί τη γυναίκα που τον …γκανέμιασε και δεν πήρε την προαγωγή.

4. «Σε καταπιέζω; Για πήγαινε να δεις πώς ζούνε οι γυναίκες στα χωριά και μετά έλα να μου πεις για καταπίεση».

Όπως κάθε ακραία θεωρία, έχει και ο μισογυνισμός την κορωνίδα του. Με την παραπάνω φράση ο μισογύνης αμύνεται όταν η γυναίκα τον κατηγορεί για την άδικη ή απαξιωτική συμπεριφορά του απέναντί της. Το επιχείρημά του βέβαια δεν έχει ίχνος πολιτικής ορθότητας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...