Πόσο σίγουρος είσαι ότι δεν έχεις εμμονές;

Πόσο σίγουρος είσαι ότι δεν έχεις εμμονές;

Οι έμμονες ιδέες είναι επανεμφανιζόμενες, αδιάκριτες και θλιβερές σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις και σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι διαταραχές μικρές οι μεγάλες, ουσίας ή μη.

Οι εμμονές είναι συνήθειες ή φοβίες που στις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν αν δεν μας το πει ο φίλος μας ή ο άνθρωπος που ζει μαζί μας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μήπως είσαι από αυτούς που μοιάζουν με το όνομα τους;

Συνήθως οι δραστήριοι άνθρωποι είναι μαχητές στη ζωή και στον ίδιο τους τον εαυτό, ωστόσο οι εμμονές είναι που δεν κάνουν διακρίσεις.

Σε διακατέχουν άραγε εμμονές; Διάβασε τη λίστα και ίσως βρείτε κάτι που συνηθίζεται να κάνετε ή ενδόμυχα φοβάστε. Το σίγουρο είναι ότι η κυριαρχία στο μυαλό και στη θέληση μας είναι μια λύση για να μην χρειαστεί να επισκεφθούμε ψυχολόγο αν η εμμονή που μας διακατέχει μας καταπιέζει εμάς ή τους γύρω μας.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι τυπικές εμμονές, ιδεοληψίες είναι οι εξής:

- Φόβος μόλυνσης από βρωμιά, μικρόβια, ιούς, σωματικά υγρά, χημικά και άλλα.
- Αμφιβολίες για την πρόκληση βλάβης, για παράδειγμα ότι ξέχασε την πόρτα ξεκλείδωτη ή , αναμμένο τον θερμοσίφωνα.
- Υπερβολική ενασχόληση με την ακρίβεια, τη συμμετρία και την τάξη
- Εμμονές σε σχέση με το σώμα και σωματικά συμπτώματα
- Ιερόσυλες ή βλάσφημες θρησκευτικές σκέψεις
- Σεξουαλικές σκέψεις ή εικόνες, όπως για παράδειγμα ότι κάποιος είναι παιδόφιλος .
- Σκέψεις και εικόνες επιθετικότητας και βίας, όπως για παράδειγμα όταν ένας πατέρας σκέφτεται ότι μαχαιρώνει το μωρό του!

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, για να μετριάσει το άτομο το άγχος που απορρέει από τις εμμονές και να μειώσει την πιθανότητα βλάβης, πράττει επαναλαμβανόμενες πράξεις, που ονομάζονται καταναγκασμοί. Οι καταναγκασμοί μπορεί να είναι εμφανείς σε τρίτους, όπως το γεγονός ότι κοιτάς εάν έκλεισες τον θερμοσίφωνα μέχρι να νιώσεις ασφαλής ή μπορεί να είναι νοερές πράξεις, όπως το να επαναλαμβάνεις μια συγκεκριμένη φράση στο μυαλό σου. Συγκεκριμένα μερικοί τυπικοί καταναγκασμοί:

- Έλεγχος, όπως για παράδειγμα όταν ελέγχει κανείς εάν κλείδωσε την πόρτα επανειλημμένα, μέχρι να νιώσει «εντάξει».
- Υπερβολικό πλύσιμο και καθαριότητα του σώματος όπως για παράδειγμα πλύσιμο χεριών ή καθάρισμα του σπιτιού.
- Επαναλαμβανόμενες πράξεις όπως ανεβοκατέβασμα της σκάλας πολλές φορές
- Νοερές «τελετουργίες» όπως το να λέει συγκριμένες λέξεις, φράσεις, προσευχές με συγκριμένο τρόπο ή μέτρημα
- Πράξεις τακτοποίησης έτσι ώστε όλα να είναι συμμετρικά, τακτοποιημένα άψογα

Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα μπορείς να μάθεις . Πώς ν’ αντιμετωπίζεις σταδιακά τις ενοχλητικές σκέψεις σου, έμμονες ιδέες, χωρίς να βασίζεσαι σε τελετουργικά αναζήτησης ανακούφισης. Πως να μειώσεις τα τελετουργικά αναζήτησης ανακούφισης. Πως ν’ αμφισβητήσεις μη βοηθητικές σκέψεις και να δείς τα πράγματα μ’ έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να αντιμετωπίσουμε σταδιακά τις έμμονες ιδέες μας χωρίς να εκτελέσουμε μια καταναγκαστική πράξη που θα μας ανακούφιζε προσωρινά. Για παράδειγμα, εάν κάθε φορά που σκεφτόμαστε «ξέχασα το θερμοσίφωνα ανοιχτό», γυρνούσαμε πίσω να ελέγξουμε τουλάχιστον πέντε φορές, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει την έμμονη αυτή ιδέα την επόμενη φορά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μη γυρίσουμε.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...