Αυτά είναι τα 18 γεγονότα που σε στρεσάρουν περισσότερο!

Αυτά είναι τα 18 γεγονότα που σε στρεσάρουν περισσότερο!

Πολλά γεγονότα στη ζωή μας προκαλούν στρες που ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε είναι και η σοβαρότητα του. Επιστήμονες από τη Βρετανία κατάφεραν να κωδικοποιήσουν τα προβλήματα που αγχώνουν περισσότερο ανάλογα με τη σημασία τους.

Πρώτιστο βέβαια είναι ο θάνατος ή ο αναπάντεχος χαμός και η φυλάκιση, ενώ σημαντική θέση στη λίστα κατέχει και η απώλεια του κινητού!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 σημεία που σου δείχνουν πόσο σκληρός άντρας είσαι

Ποια είναι όμως αυτά τα γεγονότα που προκαλούν μεγάλο στρες σε έναν άντρα όπως αποκαλύπτει η μελέτη της Εταιρείας Φυσιολογίας της Βρετανίας σε μία κλίμακα από το μηδέν έως το δέκα;

1. Το πιο στρεσογόνο συμβάν είναι ο θάνατος ενός συζύγου, συγγενούς ή φίλου (9,43).
2. Η φυλάκιση (9,15)
3. Μια καταστροφή του σπιτιού από πυρκαγιά ή πλημμύρα (8,89)
4. Η σοβαρή ασθένεια (8,52)
5. Η απόλυση (8,47)
6. Το διαζύγιο ή ο χωρισμός (8,47)
7. Η κλοπή της ταυτότητας (8,16)
8. Τα αναπάντεχα οικονομικά προβλήματα (7,39)
9. Το ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς (6,54)
10. Οι ετοιμασίες για τον γάμο (6,51)
11. Η γέννηση του πρώτου παιδιού (6,06)
12. Οι καθυστερήσεις των μέσων μεταφοράς (5,94)
13. Οι τρομοκρατικές απειλές (5,84)
14. Η απώλεια του κινητού τηλεφώνου (5,79)
15. Η μετακόμιση σε μεγαλύτερο σπίτι (5,77)
16. Το Brexit (4,23)
17. Οι διακοπές (3,99)
18. Η προαγωγή στη δουλειά (3,78).

Για καθένα από τα παραπάνω γεγονότα, το στρες των ανδρών είναι μικρότερο από ό,τι των γυναικών, αλλά δεν μπορεί κάποιος να είναι βέβαιος κατά πόσο αυτό οφείλεται στο ότι όντως οι γυναίκες νιώθουν περισσότερο στρες ή απλώς το παραδέχονται ανοιχτά πιο πολύ από ό,τι οι άνδρες.

Η μεγαλύτερη «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο φύλα αφορά στο στρες για την τρομοκρατία (οι γυναίκες αγχώνονται πολύ περισσότερο από ό,τι οι άνδρες), ενώ η μικρότερη σχετίζεται με τη γέννηση του πρώτου παιδιού (όπου το στρες είναι σχεδόν ίδιο).

Επίσης, τα επίπεδα στρες φαίνεται να αυξάνονται με την ηλικία. Οι γηραιότεροι ανησυχούν περισσότερο για πράγματα όπως ασθένειες και η φυλακή, σε σχέση με τους νεότερους. Αλλά οι τελευταίοι (25 έως 34 ετών) στρεσάρονται πιο πολύ από ό,τι οι μεγαλύτεροι για την απώλεια του κινητού τους και -φυσικά- για τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους. Σε μία ανάλογη έρευνα που είχε γίνει πριν από 50 χρόνια στη Βρετανία, πρώτο στον κατάλογο ήταν πάντα το στρες για την απώλεια ενός αγαπημένου (τίποτε δεν αγχώνει όσο ο θάνατος), αλλά στη δεύτερη θέση ήταν το διαζύγιο, το οποίο σήμερα έχει πια υποχωρήσει στην έκτη θέση (με τόσα διαζύγια πλέον...).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μακρόχρονο στρες μπορεί να επιφέρει διάφορα χρόνια προβλήματα σε έναν άνθρωπο, στο καρδιαγγειακό σύστημά του, στο ανοσοποιητικό, στο πεπτικό, στο νευρικό κ.α. Αν είναι, λοιπόν, να πάθετε έμφραγμα ή έλκος, μην τρελαθείτε που χάσατε το κινητό σας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...