Να γιατί η γιορτή του πατέρα αξίζει περισσότερο για τον ηλικιωμένο πατέρα σου!

Να γιατί η γιορτή του πατέρα αξίζει περισσότερο για τον ηλικιωμένο πατέρα σου!

Η γιορτή του πατέρα είναι μια περίεργη γιορτή. Για μας τους Έλληνες είναι σα να μην υπάρχει, σε αντίθεση με την γιορτή της μητέρας, όπου τα ανθοπωλεία ξεπουλάνε! Άλλοι τη σνομπάρουν λέγοντας ότι είναι «αμερικανικά» και ίσως δεν έχουν άδικο αφού εκεί καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας.

Γιατί άραγε η γιορτή του πατέρα δεν γνώρισε τη μεγάλη ανταπόκριση, όπως αυτή της μητέρας και έμεινε στο περιθώριο;

Στις ΗΠΑ η γιορτή μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιος δεν κοιμάται (συνήθως) στο σπίτι που υπάρχουν παιδιά;

Στη χώρα μας η γιορτή καθιερώθηκε από τον τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.

Και εδώ είναι το λεπτό σημείο για την χώρα μας και τη νοοτροπία.

Οι αιτίες είναι πολλές και διαφορετικές, από τα παιδιά που συνήθως είναι δεμένα με τις μάνες τους αλλά και από τους πατεράδες που στις περισσότερες των περιπτώσεων ευθύνονται για τους χωρισμούς!

Από την άλλη είναι και το στιλ του πατέρα, του άντρα του σπιτιού που δείχνει πάντα δυνατός, που αποτελεί το στήριγμα στις δύσκολες καταστάσεις, που δουλεύει με τις ώρες μη βλέποντας τα παιδιά του. Μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή της μητέρας εξίσου όμως σημαντική. Μια εικόνα που δείχνει ότι ο άντρας δεν έχει ανάγκη να τον θυμηθείς την ημέρα της γιορτής του πατέρα, έτσι τουλάχιστον δείχνει φαινομενικά!

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η γιορτή έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ηλικιωμένους πατεράδες μας. Όταν εκείνοι έχουν φτάσει σε μεγάλη ηλικία, ίσως να έχουν γίνει και παππούδες και έχουν όλο το χρόνο να αναπολήσουν τα σωστά αλλά και τα λάθη που έχουν κάνει στη ζωή τους, στη διαπαιδαγώγηση σου και γενικά τι σου έχουν προσφέρει ή δεν σου έχουν προσφέρει.

Τότε είναι που έχουν την ανάγκη από έναν καλό λόγο, ένα φιλί, μια αγάπη, άσχετα αν σε εγκατέλειψαν μικρό ή δεν σου έδωσαν όσα περίμενες να σου δώσουν.

Μη ξεχνάς ότι στη τρίτη ηλικία οι περισσότεροι πατεράδες μετανιώνουν για τα λάθη τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσεις.

Από την άλλη, αν ο πατέρας σου σε στήριξε, σε βοήθησε, σε μεγάλωσε με περισσή αγάπη, τότε είναι επιβεβλημένο να του πεις ένα ζεστό χρόνια πολλά αυτή τη μέρα, γεμάτο αγάπη, άσχετα αν θα κάνει τον …σκληρό!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...