Οι δικαιολογίες των ανοργάνωτων και οι φόβοι των τακτικών!

Οι δικαιολογίες των ανοργάνωτων και οι φόβοι των τακτικών!

Είσαι ανοργάνωτος, σε λένε «χύμα» και «άνετο». Είσαι οργανωτικός σε λένε «υποχόνδριο»! Στην πραγματικότητα όμως η ανοργανωσιά είναι ένα μειονέκτημα που εκνευρίζει φίλους και συνεργάτες, ειδικά όταν περιμένεις επί ώρα τον «ανοργάνωτο» και «χύμα» φίλο ή συνεργάτη σου. Από την άλλη, τους τακτικούς ανθρώπους τους τρομάζει το γεγονός να χαρακτηριστούν υποχόνδριοι.

Είναι όμως έτσι; Όχι σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είστε υποχόνδριοι, είστε οργανωτικοί. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μια τάση να είναι ιδιαιτέρως οργανωτικοί και αυτό τελικά, δεν είναι κουσούρι, αλλά προσόν, αφού διευκολύνουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Δεν αγχώνονται και δεν πελαγοδρομούν μέσα στην ακαταστασία χάνοντας πολύτιμό χρόνο κυρίως από τον εαυτό τους.

Οι οργανωτικοί άνθρωποι δεν αναγκάζονται να λένε ένα τσούρμο ψέματα για αν δικαιολογήσουν την αταξία τους. Διαβάστε μερικές χαρακτηριστικές δικαιολογίες των ανοργάνωτων ανθρώπων και σίγουρα θα βρείτε κάποιον φίλο ή γνωστό σας και ίσως τον εαυτό σας τον ίδιο!

- Δεν είμαι ανοργάνωτος, απλά έχω πολύ φόρτο εργασίας.

- Δεν έχω τον χρόνο. Για την ακρίβεια έχουν ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τους υπόλοιπους εμάς. Αυτό που διαφέρει είναι πως ο τρόπος που τον αξιοποιούν δεν είναι παραγωγικός.

- Είμαι υπερφορτωμένος. Είναι περίεργο να το ακούς αυτό από κάποιον ο οποίος δεν μπορεί να κατηγοριοποιήσει καν τι πρέπει να κάνει. Άλλη μια δικαιολογία για όλα όσα δεν κάνουν.

- Ξέρω ακριβώς που είναι τα χαρτιά που χρειάζομαι. Όταν ένα γραφείο είναι χάλια… είναι χάλια. Οι στοίβες δεν σημαίνουν οργάνωση.

- Άργησα γιατί με καθυστέρησαν. Όταν μιλάμε για κάποιον που καθυστερεί μονίμως δεν έχει σημασία για ποιον λόγο καθυστέρησε. Όλες οι δικαιολογίες απλά σημαίνουν ότι δεν ξεκίνησε αρκετά νωρίς.

- Κάποιος με καθυστερεί από την δουλειά μου. Όλοι το παθαίνουν αυτό, απλά ο περισσότερος κόσμος βρίσκει τρόπο να αντιμετωπίζει το πρόβλημα και να κάνει την δουλειά του.

- Δεν πήρα το μέιλ γιατί… και ακολουθούν οι εξής δικαιολογίες: Πήγε στα spam ή έπεσε ο σέρβερ ή δεν ήρθε ο «μέιλμαν»!

- Θα το κάνω μέχρι αύριο. Πάντα αύριο…

- Θα σας πάρω εγώ σε λίγο. Τηλεφωνικές απαντήσεις που ποτέ δεν έρχονται.

- Θα το στείλω αμέσως. Και όμως το μέιλ δεν έρχεται ποτέ, το πακέτο δεν φτάνει ποτέ κτλ.

Οι οργανωτικοί

Αντίθετα οι οργανωτικοί άνθρωποι κάνουν τα εξής:

- Δεν ψάχνουν χώρο για να βάλουν πράγματα, τον δημιουργούν

- Δεν έχουν πουθενά πεταμένα καλώδια, φορτιστές, μπαταρίες και όλα τα αντικείμενα που άλλοι συνηθίζουν να πετάνε εδώ κι εκεί. Βρίσκουν τρόπους και λύσεις προκειμένου το κάθε πράγμα να έχει τη δική του θέση μέσα στο σπίτι τους. Μπορεί να έχουν πολλά κουτάκια αλλά τουλάχιστον ξέρουν που βρίσκεται το καθετί και δεν χάνουν καθόλου χρόνο στο να ψάχνουν αυτό που χρειάζονται.

- Κατηγοριοποιούν τα ρούχα τους ανάλογα με το ύφασμα, το χρώμα και τη συχνότητα που τα φορούν

- Το κάνουν τώρα και τελειώνουν: Δεν περιμένουν να περάσει καιρός μέχρι να κάνουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Με το που θα σκεφτούν κάτι, θα το γράψουν στην ατζέντα τους και θα πάρει τη σειρά του για να γίνει. Επιπλέον, δεν τους αρέσει να ξεκινούν κάτι και να μην το ολοκληρώνουν. Ό,τι ξεκινούν το τελειώνουν και πάνε παρακάτω.

- Δεν έχουν ακατάστατα συρτάρια!

- Προγραμματίζουν τα πάντα

- Δεν λυπούνται να πετάξουν πράγματα

- Έχουν κάνει τα βαζάκια κολλητούς τους φίλους

- Γνωρίζουν πότε να κάνουν το καλύτερο για την δουλειά τους: Τα οργανωτικά άτομα γνωρίζουν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας που είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στο επίπεδο ενέργειας που απαιτείται. Για παράδειγμα, ένα project για το οποίο απαιτείται καθαρή σκέψη και δημιουργικές ιδέες δεν θα το αφήσουν για το απόγευμα όπου παρατηρείται έκπτωση λειτουργικότητας.

- Κάνουν ένα πράγμα κάθε φορά: Οι περισσότερο αποτελεσματικοί , αποδοτικοί και οργανωτικοί στη δουλειά τους, δίνουν όλη την προσοχή τους σ’ ένα έργο. Απομονώνουν οτιδήποτε τους διασπά για να διαφυλάξουν τον χρόνο τους είτε όταν είναι στην δουλειά τους, είτε με την οικογένεια τους, είτε μόνοι τους.

- Προετοιμάζονται: Τα άτομα αυτά είναι έτοιμα για οτιδήποτε. Γνωρίζουν πόσο χρόνο έχουν για να ολοκληρώσουν ένα έργο αλλά για να μην προκύψει κάτι έκτακτο το τελειώνουν νωρίτερα.

- Τσεκάρουν τις λίστες τους: Οι οργανωτικοί τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Και εδώ υπάρχει κέρδος. Ξοδεύουμε πολύ ενέργεια προσπαθώντας να θυμόμαστε όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Γράφοντας τα όμως σ΄ ένα χαρτί ελευθερώνεται τόση ψυχική ενέργεια, ώστε ακόμα και άτομα που έχουν πρόβλημα με τον ύπνο τους κοιμούνται καλύτερα γράφοντας απλά αυτό που έχουν να κάνουν.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.