Αναρρίχηση: Προσφέρει δυνατές συγκινήσεις!

Αναρρίχηση: Προσφέρει δυνατές συγκινήσεις!

Απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και δύναμη. Προσφέρει συγκινήσεις και συντροφικότητα αφού οι περισσότερες εξορμήσεις γίνονται με παρέα. Είναι ένα άθλημα που έχει συνεχώς μια ανοδική πορεία στην Ελλάδα, διαθέτοντας εδώ και αρκετά χρόνια την δική της ομοσπονδία, η οποία διοργανώνει τακτικά πανελλήνιους αγώνες αναρρίχησης.

Το άθλημα χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες, αναρρίχηση σε βράχο (ορεινό ή πεδινό),αναρρίχηση σε πάγο που γίνεται σε χιονισμένες ορθοπλαγιές ή παγοκαταρράκτες και αναρρίχηση σε κλειστές ή ανοιχτές τεχνητές πίστες (αθλητική αναρρίχηση) με τη μορφή και τους κανονισμούς αγώνων.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες φέρνουν τον αθλητή σε επαφή με τη φύση και αποτελούν ιδανικές εξορμήσεις για σαββατοκύριακο. Η τρίτη κατηγορία, γίνεται σε κλειστούς  ελεγχόμενους χώρους και μπορεί να αποτελέσει μια καθημερινή ασχολία, κάτι σαν το γυμναστήριο.

Είναι πολύ σημαντικό να μην επιχειρήσετε μόνοι σας να πάτε για αναρρίχηση σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία χωρίς προηγουμένως να έχετε ολοκληρώσει κάποιο κύκλο μαθημάτων αναρρίχησης ή σχολή αναρρίχησης. Εφόσον ολοκληρώσετε μια σχολή, ή εκπαίδευση πρέπει να γνωρίζεται ότι σε ένα αναρριχητικό πεδίο είστε σε θέση να κάνετε συγκεκριμένες διαδρομές μικρής δυσκολίας.

Οι δυσκολία μια διαδρομής εξαρτάται από την κλίση, την απόσταση των πιασιμάτων μεταξύ τους αλλά κυρίως από το μέγεθος των πιασιμάτων στην διαδρομή. Σαν αρχάριος σε ένα αναρριχητικό πεδίο περιοριστείτε σε διαδρομές κυρίως από 5a - 6a. Μπορείτε να δείτε τι σημαίνει αυτό στον πίνακα σε αυτό το σύνδεσμο. Τονίζουμε ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε κυρίως το Γαλλικό αλλά και το σύστημα της UIAA.

Εξοπλισμός

Ανάλογα με τη μορφή της αναρρίχησης χρησιμοποιείται και ο αντίστοιχος εξοπλισμός. Χρησιμοποιείται. Ενδεικτικά παρατίθεται ο εξοπλισμός ενός αναρριχητή:

H «Ζώνη μέσης» πιο γνωστή με τον γαλλικό όρο «μπωντριέ», κράνος, ένα ή και δύο δυναμικά (ελαστικά) σχοινιά, διαφόρων διαμέτρων και μήκους, ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες της αναρρίχησης, ειδικά αναρριχητικά παπούτσια, καραμπίνερ δηλαδή ειδικοί κρίκοι ασφαλείας, σετάκια ασφάλισης στις πλακέττες του βράχου ή στα καρυδάκια, τα κινητά έκκεντρα "friends" και κάθε άλλο βοήθημα ασφάλισης στον βράχο, πλακέττες ή "βύσματα" ή "ασφάλειες" και συχνά "γκολό", Πλακέττα ασφάλισης του δεύτερου αναρριχώμενου πλακέττα ασφάλισης δευτέρου στο ρελέ, κουβαδάκι, ασφάλισης του επικεφαλής, του δεύτερου αναρριχώμενου, χρησιμοποιούμενο και σαν καταβατήρας, θήτα, ασφάλισης του επικεφαλής και του δεύτερου αναρριχώμενου,  οχτάρι ή καταβατήρας, Καταβατήρας με καραμπίνερχρησιμοποιούμενο για την ασφάλιση του επικεφαλής κατά την αναρρίχηση ή ατομικά κατά την καταρρίχηση. Ρεβέρσο Climbing.reverso.jpgπου κατασκευάζεται από την Petzl, χρησιμοποιείται τόσο στην ασφάλιση του επικεφαλής όσο και στην καταρρίχηση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τον επικεφαλής για να ασφαλίσει την άνοδο του δευτέρου. Σε περίπτωση πτώσης του δευτέρου, μπλοκάρει από μόνο του και γι' αυτό θεωρείται ασφαλέστερο της μονής ψαλιδιάς.

Είναι όμως δυσκολότερο στη χρήση. Ιμάντες ή λανιέρες, με διάφορα μήκη, και πάχη Γρί γρί για χρήση ασφάλισης του επικεφαλής ή για την ασφάλιση top rope. Σάκκος μαγνησίας σε σκόνη (ή σε υγρή μορφή) για να μην γλιστράνε τα χέρια, στις χώρες που επιτρέπεται η χρήση της.

Τα "Καρυδάκια" είναι ειδικά στηρίγματα για την ασφάλιση στη ορεινή (κυρίως) αναρρίχηση (πιο συγκεκριμένα: στην αναρρίχηση δίχως σταθερές ασφάλειες). Το καρυδάκι αποτελείται από ένα κομμάτι αλουμίνιο από το οποίο περνά ένα λεπτό συρματόσχοινο η άκρη του οποίου καταλήγει σε θηλιά. Το καρυδάκι τοποθετείται σε σχισμές του βράχου. Στην θηλιά του θα περαστεί το "σετάκι".

Φυσικά στη σχολή αναρρίχησης θα μάθετε κόμπους, αφού τα σχοινιά αποτελούν βασικό εξοπλισμό στην  αναρρίχηση.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης 


« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.