Γνωρίστε τα αθλήματα του βουνού

Γνωρίστε τα αθλήματα του βουνού

Για τους active τύπους η κάθε εποχή έχει τη χάρη της και τα αθλήματα της. Το καλοκαίρι οι active δραστηριότητες δίνουν και παίρνουν και πολλοί από τους θερινούς πρωταγωνιστές συνεχίζουν στο βουνό, τα λεγόμενα αθλήματα του βουνού.
Ορειβασία, αναρρίχηση, ορεινό τρέξιμο, ορεινή ποδηλασία, ορειβατικό σκί και αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι τα βασικότερα από τα αθλήματα του βουνού που διεξάγονται συνήθως τον χειμώνα και είναι προσιτά σε όλο τον κόσμο.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχουν εκπαιδευτές και οργανωμένες επιχειρήσεις που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε όσους θέλουν να περάσουν ένα active σαββατοκύριακο.

Γνωρίστε τα αθλήματα του βουνού:

Ορειβασία
Η ορειβασία είναι ένα άθλημα. Χαρακτηρίζεται από τη μετακίνηση σε ορεινό περιβάλλον, με στόχο την προσπάθεια ανάβασης σε κάποια κορφή, ή την εξερεύνηση. Στα πλαίσια αυτής της δράσης, δεν χρησιμοποιούνται μηχανοκίνητα μέσα. Όταν η κλίση του εδάφους είναι μικρή, η προώθηση γίνεται από τα πόδια και αυτό λέγεται ορεινή πεζοπορία. Όταν η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη, τότε για την προώθηση είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση όλου του σώματος και αυτό λέγεται αναρρίχηση.
Υπάρχουν ορειβατικοί σύλλογοι που καλλιεργούν αυτή τη δραστηριότητα, οι οποίοι - εκτός λίγων εξαιρέσεων - υπάγονται στην Ε.Ο.Ο.Α. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον σαν δραστηριότητα, επειδή η κάθε διαδρομή σε οποιοδήποτε βουνό είναι πάντοτε διαφορετική, εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών και της εποχής. Για το λόγο αυτό, συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ευεξία.

Ορειβατικό σκι
Χαρακτηρίζεται από τη μετακίνηση του χιονοδρόμου με ανάβαση και κατάβαση σε χιονισμένα εδάφη, κυρίως σε βουνά. Χρησιμοποιούνται χιονοπέδιλα και σε μερικές περιπτώσεις ορειβατικός εξοπλισμός, για το ασφαλές πέρασμα των εμποδίων που προκύπτουν στο χιονισμένο βουνό.

Αναρρίχηση

Είναι η δραστηριότητα κατά την οποία χρησιμοποιεί το σώμα του με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανέβει ψηλότερα σε στερεές επιφάνειες. Είναι μια έμφυτη ενστικτώδη επιδεξιότητά μας, η οποία προέρχεται από την προϊστορία, τότε που ο πρωτόγονος άνθρωπος αναρριχούνταν σε απόκρημνα βράχια ή δέντρα, για να βρει καταφύγιο από τους εχθρούς του. Στο σημερινό άνθρωπο, είναι η ενστικτώδης κίνηση που κάνει το μωρό για ν' ανέβει σε μια πολυθρόνα, ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει να περπατά.

Ορεινή ποδηλασία
Ο αθλητής - αναβάτης, οδηγεί ένα ποδήλατο τύπου mountain bike ειδικά κατασκευασμένο, για εκτός δρόμου διαδρομές μέσα στη φύση, σε δασικούς δύσβατους δρόμους, αλλά και μονοπάτια. Απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, αντοχή, ισορροπία, αυτονομία και -φυσικά- ποδηλατικές δεξιότητες. Επίσης, συχνά απαιτείται από τον ποδηλάτη, η δυνατότητα επιδιόρθωσης του ποδηλάτου σε περίπτωση βλάβης. Η τεχνική στην ποδηλασία συνήθως μαθαίνεται από πολύ μικρή ηλικία.
Η Ελλάδα προσφέρεται για ορεινή ποδηλασία, σχεδόν σε όλες τις εποχές του χρόνου και ειδικότερα άνοιξη - καλοκαίρι - φθινόπωρο. Το ανάγλυφό της, προσφέρει μια πλειάδα μονοπατιών και δασικών δρόμων, στους οποίους μπορεί ν' απολαύσει κανείς ορεινή ποδηλασία, σε όλες τις κλίσεις και σε όλα τα εδάφη.

Τρέξιμο

Το ορεινό τρέξιμο, είναι μία παραλλαγή του απλού τρεξίματος αντοχής, με τη διαφορά, ότι λαμβάνει χώρα σε ορεινά μονοπάτια και δασικούς δρόμους. Τα μονοπάτια αυτά, έχουν πολλαπλές κλίσεις και περνούν από διάφορα είδη εδαφών, όπως πεδιάδες, βραχώδη εδάφη, λόφους, δάση, κλπ. Οι μεγάλες κλίσεις, ή τα εξαιρετικά δύσκολα εδάφη, απαιτούν καμιά φορά περπάτημα ή σκαρφάλωμα. Το τρέξιμο σε ορεινά μονοπάτια, γίνεται κάποιες φορές σε σημεία του βουνού που δεν έχει σαφές μονοπάτι και πολλές φορές είναι γλιστερά. Για το ορεινό τρέξιμο, απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, ειδικά παπούτσια (όχι πάντοτε απαραίτητο), αλλά και κάποιες προμήθειες, όπως νερό & τροφή, γιατί συνήθως καλύπτονται μεγάλες αποστάσεις, χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού.

Αλεξίπτωτο πλαγίας

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς (γνωστό και ως παραπέντε από την Γαλλική του ονομασία Parapente) αποτελεί την νεώτερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η πτήση με την χρήση ενός ειδικού αλεξίπτωτου και απογείωση από μια πλαγιά σε ύψος, με την εκμετάλλευση των ανοδικών ρευμάτων του άνεμου μπροστά από την πλαγιά. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή parapente είναι εύκολη, εύχρηστη και οικονομική πτητική συσκευή που μπορεί να μας προσφέρει απίστευτες εικόνες, εμπειρίες και ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και ευτυχίας

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα