Η αδρεναλίνη στα ύψη με αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας

Η αδρεναλίνη στα ύψη με αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας

Οι εικόνες από την αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης σας εντυπωσιάζουν; Θέλετε να αγωνίζεστε στη θάλασσα και να νιώθετε αρχικά την αίσθηση της συμμετοχής και ίσως και της νίκης;

Είναι ένα άθλημα που εκτός από την αγωνιστική δράση έχει να κάνει και με τη ναυτοσύνη. Προσφέρει στιγμής έντονης συγκίνησης, στιγμές που η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη, ειδικά όταν μαίνεται η κόντρα μεταξύ των σκαφών! Εκεί δεν έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο τα αντίπαλα πληρώματα, έχεις και τον καιρό! Η αίσθηση του να τιθασεύεις τον άνεμο, να φέρνεις το σκάφος στα όρια είναι μοναδική.

Δεν έχει σημασία αν δεν ήσασταν αθλητής των ολυμπιακών κατηγοριών της ιστιοπλοΐας. Για την ανοικτή θάλασσα ποτέ δεν είναι αργά. Μάλιστα το φθινόπωρο είναι ο καιρός για να κάνετε την πρώτη επαφή σας με την ιστιοπλοΐα και μετά σιγά, σιγά στα πιο δύσκολα!

Όλα αρχίζουν με τα πρώτα βήματα, που είναι η εγγραφή σε μια σχολή ιστιοπλοΐας που λειτουργούν οι περισσότεροι όμιλοι, όπως ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης ή στην Αθήνα ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος και άλλοι.

Εκεί μαθαίνεις πώς να αρμενίζεις και φυσικά στο τέλος παίρνεις το δίπλωμα με το οποίο θα έχεις τη δυνατότητα να νοικιάσεις σκάφος και να κάνεις διακοπές το επόμενο καλοκαίρι.

Αυτό βέβαια δεν είναι extreme και ούτε προσφέρει τις συγκινήσεις ενός αγώνα! Το επόμενο στάδιο που πρέπει να αναζητήσει ο άνδρας που αναζητάει τη δράση και τον ανταγωνισμό, είναι η σχολή αγωνιστικής ιστιοπλοΐας. Εκεί πλέον μαθαίνεις τα μυστικά των αγώνων! Μάλιστα οι σχολές αυτές οργανώνουν ομάδες και μετέχουν σε αγώνες.

Στα αγωνιστικά ιστιοπλοϊκά σκάφη ανοικτής θαλάσσης τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τα σκάφη που τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε διακοπές! Στα αγωνιστικά όπως είναι φυσικό λείπουν οι αυτοματισμοί. Έτσι το κάθε μέλος του πληρώματος έχει να κάνει τη δική του δουλειά σε ένα ενιαίο σύνολο. Φυσικά όσο πιο δεμένη είναι η ομάδα, τόσο καλύτερα πάει το σκάφος και οι πιθανότητες νίκης είναι πολύ μεγαλύτερες.

Φανταστείτε ότι κάθε σκάφος ζυγίζει από πέντε έως και επτά περίπου τόνους, ενώ το άλμπουρο φτάνει και σε ύψος τα 20 μέτρα, ανάλογα με το μοντέλο. Τα περισσότερα πανιά των αγωνιστικών έχουν εμβαδόν περίπου όσο ένα μικρό διαμέρισμα!

Στην ανοικτή θάλασσα υπάρχουν ουσιαστικά δύο κατηγορίες, η offshore, όπου τα σκάφη καλούνται να διασχίσουν σημαντικές αποστάσεις στην ανοικτή θάλασσα, συνήθως μετακινούμενα από νησί σε νησί. Και η inshore, όπου τα σκάφη καλούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδρομές γύρω από σημαντήρες ή άλλα σημεία στροφής κοντά στην ακτή. Ειδικά οι inshore αγώνες είναι εκείνοι που προσφέρουν τη μεγαλύτερη ένταση και αδρεναλίνη!

Το κάθε σκάφος που λαμβάνει μέρος στους αγώνες, επανδρώνεται με πλήρωμα που κυμαίνεται από 4 έως και 11 άτομα τα οποία συμμετέχουν ενεργά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων τους, εντός και εκτός του σκάφους καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τη 15λεπτη προπόνηση που σε εκτινάσσει και γυμνάζει 300 μύες! (Video)
Θες μία 15λεπτη προπόνηση που θα σου δώσει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα; Κάνε τις παρακάτω ασκήσεις κυκλικά, όπως λέει ο δημιουργός της, Martin Rooney, personal trainer και συγγραφέας