Μάθε να λειτουργείς σωστά το GPS για να μη χαθείς!

Μάθε να λειτουργείς σωστά το GPS για να μη χαθείς!

Αν είσαι ναυτικός ή ιστιοπλόος ανοικτής θαλάσσης, που το GPS να αποτελεί εργαλείο, γνωρίζεις να το λειτουργείς. Αν όμως το χρειάζεσαι μόνο για κάποια εξόρμηση ή στις διακοπές καλό είναι να μάθεις να το δουλεύεις πριν ξεκινήσεις. Σκέψου ότι όλοι οι δρόμοι στη χώρα μας δεν έχουν πινακίδες και δεν είναι ανάγκη να περιμένεις να περάσεις κανένας ντόπιος για να τον ρωτήσεις προς τα πού θα πας!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το πιο ύπουλο «χτύπημα» στην μπαταρία της μηχανής σου, που σε αφήνει καλοκαιριάτικα!

Ρωτώντας λέει η παροιμία πας και στον παράδεισο, ωστόσο το ζητούμενο είναι να φτάσεις στον προορισμό σου ακολουθώντας τη συντομότερη διαδρομή γλιτώνοντας πολύτιμα καύσιμα και ταλαιπωρία. Ειδικά αν σου αρέσουν οι εκτός δρόμου διαδρομές, αναζητώντας «κρυφές» παραλίες ή ειδυλλιακές τοποθεσίες!

Κατανόησε πρώτα πως λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα

Με το σύστημα GPS μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε στιγμή πού βρισκόμαστε, προς τα που κατευθυνόμαστε και πόσο απέχει ο προορισμός μας.
Το GPS λειτουργεί λοιπόν με τη βοήθεια εξειδικευμένων δορυφόρων που κινούνται σε συγκεκριμένες τροχιές γύρω από τη Γη. Οι δορυφόροι αυτοί εκπέμπουν προς τη Γη ηλεκτρομαγνητικό σήμα το οποίο περιέχει τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, και την ακριβή ώρα αποστολής του σήματος.

Όταν ο δέκτης μας «βλέπει» αυτούς τους δορυφόρους «πιάνει» τα σήματα που εκπέμπουν και τα αναλύει. Ο δέκτης έχοντας ενσωματωμένο ρολόι, ξέρει ακριβώς τί ώρα έλαβε το σήμα. Έτσι, «διαβάζει» την ώρα αποστολής του και επειδή το σήμα ταξιδεύει με συγκεκριμένη ταχύτητα, υπολογίζεται η απόσταση του δέκτη από τον κάθε δορυφόρο που «βλέπει»!

Γνωρίζοντας λοιπόν πού ακριβώς βρίσκονται οι δορυφόροι και σε τί απόσταση βρίσκεται από αυτούς, ο δέκτης GPS προσδιορίζει τη θέση στην οποία βρισκόμαστε! Στη συνέχεια, ανάλογα με τον δέκτη, μπορεί να απεικονίζεται η θέση μας ή και η κίνησή μας πάνω σε χάρτη - στην οθόνη του δέκτη - της συσκευής.

Για να σε βρει!!!

Για να μας δείχνει σωστά και έγκαιρα τη σωστή μας θέση ένας δέκτης GPS, πρέπει:
1. Να λάβει το σήμα τριών τουλάχιστον δορυφόρων.
2. Όσο περισσότερους δορυφόρους «βλέπει» ένας δέκτης GPS τόσο καλύτερη η ακρίβεια του.
3. Ο δέκτης «βλέπει» πολλούς δορυφόρους, όταν βρισκόμαστε σε ανοιχτή περιοχή και βλέπουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρους του ουρανού, χωρίς εμπόδια, όπως για παράδειγμα μία βουνοκορφή.

Αντίθετα, λιγότερο κατάλληλα είναι τα σημεία όπου εμποδίζεται η οπτική επαφή με τον ουρανό ή/και περιοχές όπου υπάρχουν αντανακλάσεις του δορυφορικού σήματος, πχ. χαράδρες και ανάμεσα ή μέσα σε κτίρια!

Από τη στιγμή που ανοίξει ο δέκτης μας και ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι η συσκευή να βρει αρκετούς δορυφόρους και να κάνει λήψη των δεδομένων.

Άνοιξε το GPS πριν ξεκινήσεις

Πρέπει να ανοίξεις το GPS λίγο νωρίτερα ώστε να δώσεις χρόνο στη συσκευή να μας δείξει σωστά τη θέση σου. Για να το κάνει αυτό σωστά πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες:
1. Αν ξεκινήσεις να οδηγάς προτού η συσκευή πλοήγησης λάβει στίγμα GPS, η τοποθεσία θα αλλάζει συνεχώς, καθιστώντας αδύνατο τον υπολογισμό της θέσης σας.
2. Η συσκευή πρέπει να χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους, χωρίς ψηλά κτήρια ή δέντρα πολύ κοντά στο σημείο όπου βρίσκεστε.
3. Η συσκευή θα πρέπει να έχει ανεμπόδιστη θέα προς τον ουρανό
4. Η συσκευή πρέπει να εντοπίσει τουλάχιστον τέσσερις δορυφόρους.
5. Μόλις η συσκευή πλοήγησης εντοπίσει τη θέση σας, η Προβολή οδήγησης δείχνει τη θέση σας με χρώμα.

Ο εντοπισμός της θέση σας μπορεί να διαρκέσει έως 45 λεπτά στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Αν χρησιμοποιείτε τη συσκευή πλοήγησης για πρώτη φορά.
- Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει τη συσκευή πλοήγησης για αρκετές ημέρες.
- Αν η συσκευή πλοήγησης απενεργοποιήθηκε σε μία θέση και ενεργοποιήθηκε σε εντελώς διαφορετική θέση.

Αν δεν λειτουργεί σωστά

Προσοχή σε ορισμένα αυτοκίνητα υπάρχουν αθερμικά θερμοαντανακλαστικά παρμπρίζ και ενσωματωμένα θερμαντικά σώματα στο παρμπρίζ που μπορεί να παρεμποδίζουν τη λήψη σήματος GPS στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Για να ελέγξετε αν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας παρεμποδίζει το σήμα GPS, κρατήστε τη συσκευή πλοήγησης έξω από το αυτοκίνητο μέχρι να εντοπίσει τη θέση σας. Αν η συσκευή πλοήγησης δεν μπορεί να εντοπίσει τη θέση σας όταν βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αλλά την εντοπίζει όταν είναι έξω από αυτό, το αυτοκίνητό σας μπορεί να διαθέτει αθερμικό ή θερμοαντανακλαστικό παρμπρίζ.

Αν βέβαια η συσκευή είναι ενσωματωμένη στο όχημα από τον κατασκευαστή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα!

Φρόντισε το GPS σου να είναι ενημερωμένο με τους αντίστοιχους χάρτες. Αυτό γίνεται είτε στην αντιπροσωπεία ή σε εξιδανικευμένα συνεργία αν είναι ενσωματωμένο από τον κατασκευαστή

Αν πρόκειται για φορητό GPS τότε θα πρέπει να το ενημερώσεις συνδέοντας το στο ίντερνετ μέσω του υπολογιστή σου!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...