Είναι τελικά, επικίνδυνα τα SUV;

Είναι τελικά, επικίνδυνα τα SUV;

Τα SUV φτιάχτηκαν πριν από χρόνια στις ΗΠΑ για να δώσουν το αίσθημα της ασφάλειας στις γυναίκες! Έπειτα, ακολούθησαν τα τζιπ, που βγήκαν εντός δρόμου και έγιναν και αυτά περισσότερο εξελιγμένα SUV… Όμως το πρόβλημα παρουσιάστηκε σχεδόν αμέσως και πρώτα στις ΗΠΑ:

Τα οχήματα αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων κινούνταν στην άσφαλτο, στο δρόμο δηλαδή, σε αστικούς δρόμους, επαρχιακούς και αυτοκινητόδρομους. Ωστόσο λόγω του ψηλού κέντρου βάρους τους, τα κρατήματα στις στροφές ή στις απότομες αλλαγές πορείας, παρουσίαζαν πρόβλημα. Ήταν τότε που στις ΗΠΑ έγιναν τα πρώτα ατυχήματα και δυστυχήματα.

Ο εταιρίες έσπευσαν να βελτιώσουν αναρτήσεις και ότι άλλο μπορούσαν ώστε να εξαλείψουν το φαινόμενο. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, απλά μειώθηκε και έτσι τα κρατήματα των SUV σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο ασφάλτου, υστερούν μέχρι και σήμερα.

Όμως λόγω των χώρων τους κυρίως και της ψευδαίσθησης της ασφάλειας που προσφέρουν τα SUV έγιναν μόδα με τους οδηγούς τους πολλές φορές να τρέχουν περισσότερο, ακόμα και στις στροφές, προσπερνώντας αυτοκίνητα δρόμου, φτάνοντας το SUV σε επικίνδυνα όρια ασφάλειας!

Στις δοκιμές του Euro NCAP που γίνονται σε σταθερό εμπόδιο, ουσιαστικά προσομοιάζοντας ένα ατύχημα με ένα άλλο SUV. Αναλυτικότερες δοκιμές από την ADAC έχουν αποδείξει πως όντως δύο SUV όταν συγκρούονται μεταξύ τους είναι πιο επικίνδυνα από δύο μικρότερα αυτοκίνητα στο ίδιο ατύχημα.

Από την άλλη όμως τα SUV φαίνεται πως «τη γλυτώνουν» πιο εύκολα σε ένα ατύχημα με ένα άλλο, πιο χαμηλό όχημα, όπως στο ακραίο παράδειγμα της ADAC ένα Fiat 500 εκσφενδονίζεται απέναντι σε ένα Audi Q7. Το SUV δεν παθαίνει σχεδόν τίποτα, σε αντίθεση με το Fiat που σφηνώνει από κάτω του.

Η αλήθεια είναι ότι το SUV δεν «τα πήγε» καλύτερα, απλά λόγω διαφοράς ύψους δεν επέτρεψε στα συστήματα παθητικής ασφάλειας του μικρού Fiat να λειτουργήσουν. Τέτοια ευρήματα αποτελούν σημείο έρευνας για την αύξηση της ασφάλειας σε τέτοια ανομοιογενή τρακαρίσματα στο μέλλον.

Η γενική εικόνα ότι τα SUV είναι πιο ασφαλή μπορεί να υιοθετηθεί μόνο έναντι μικρότερων αυτοκινήτων, και αυτό υπό προϋποθέσεις αφού δεν είναι τα SUV καλύτερα, αλλά ακυρώνουν τα άλλα. Θα έλεγε κανείς πως τα SUV είναι επικίνδυνα για τους άλλους. Και δεν είναι και τόσο ασφαλή έναντι ομοίων.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μέρος για …σεξ!
Που σου αρέσει να κάνεις σεξ; Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο δάσος ή στη θάλασσα; Όπως και να έχει περί …ορέξεως … που λέει και ο λαός! Όμως ποιο είναι το μέρος που προτιμούν τα περισσότερα ζευγάρια σ