Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; (Video)

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; (Video)

Από τη στιγμή που η Formula 1 έγινε …υβριδική και η Formula E κερδίζει όλο και περισσότερους θεατές, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η ηλεκτροκίνηση αυτοκινήτων είναι ζήτημα του άμεσου μέλλοντος. Ωστόσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κάποια …θεματάκια…

Ένα από αυτά είναι ο ήχος που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας… όμως αυτό δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα. Οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους ώστε να τα κάνουν ασφαλέστερα, πιο αξιόπιστα, πιο αυτόνομα και πιο προσιτά.

Οι ευρωπαίοι ερευνητές έχουν πολλές ιδέες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Δέστε τις ζώνες σας και ελάτε για μια βόλτα στην ηλεκτρική κινητικότητα του μέλλοντος.
Ένα ηλεκτρικό όχημα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει με όλα τα γούστα. Και όχι μόνο επειδή τα φωτοβολταϊκά πάνελ τροφοδοτούν τις ηλεκτρικές μπαταρίες του. Αλλά επειδή το ίδιο το όχημα είναι σε θέση να παρασκευάσει μέχρι και φαγητό!

Φούρνοι μικροκυμάτων και τηγάνια αντί για αποσκευές στο πίσω μέρος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου …Οι επιστήμονες τοποθετούν απρόσμενο ερευνητικό εξοπλισμό σε ένα πρωτότυπο μοντέλο που αναπτύσσουν σε ένα ιταλικό εργαστηριού Πιέτρο Πέρλο επικεφαλής του IFEVS εξηγεί: «Αυτό είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο-εστιατόριο. Θέλαμε να δείξουμε ότι με τη χρήση φωτοβολταϊκής ενέργειας μπορεί όχι μόνο να οδηγήσεις το όχημα, αλλά και να τροφοδοτήσεις την κουζίνα ώστε να είσαι σε θέση να μαγειρέψεις … με οικολογικό τρόπο .»

Το πρωτότυπο έχει σχεδιαστεί από επιστήμονες που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο τη διερεύνηση νέων καινοτόμων τρόπων για να σχεδιάσουν και να παράγουν μικρά ηλεκτρικά οχήματα πόλης.

Το μικροσκοπικό φορτηγό τροφίμων είναι η τελευταία «άφιξη» σε μία παραγωγή που περιλαμβάνει ημιφορτηγά, βανάκια ακόμη και ταξί. Όλα μοιράζονται την ίδια αντίληψη για το σασί, τον κινητήρα και την πράσινη τεχνολογία.

Ποιές ήταν οι βασικές μηχανικές και ηλεκτρικές προκλήσεις για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου; «Το αυτοκίνητό μας είναι σπονδυλωτό(modular). Έχουμε πάντα το ίδιο σασί που βασίζεται σε ένα μείγμα από πολύ ανθεκτικό χάλυβα Το αυτοκίνητο έχει 4 ρόδες … και δύο κινητήρες, ένα στο μπροστινό μέρος, ένα άλλο στο πίσω μέρος. Κάθε κινητήρας τροφοδοτεί δύο από τους τροχούς.»

Αυτά τα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί με απλά στοιχεία για να απλοποιήσουν τη συναρμολόγηση και να μειώσουν το κόστος.

Αλλά θα πρέπει να είναι εξίσου ασφαλή με κάθε άλλο όχημα στην αγορά. Έτσι, οι ερευνητές έπρεπε να στραφούν σε νέες λύσεις για τη δημιουργία του.

Όπως λέει ο Χαβιέ Ρόμο Γκαρσία, μηχανολόγος μηχανικός της CIDAUT «Μιλάμε για πολύ μικρά αυτοκίνητα. Έτσι έχουμε πολύ λιγότερο χώρο για να απορροφά την ενέργεια. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό χάλυβα για την κατασκευή του. Είναι ένας πολύ ελαστικός χάλυβας, πραγματικά καινοτόμος. Μεγαλύτερο πλεονέκτημά του η απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας.»

Οι δύο κινητήρες του οχήματος έγιναν με μαγνήτες αντί για υλικά σπανίων γαιών ώστε να μειωθεί το κόστος. Κάθε κινητήρας προσφέρει μια συχνότητα περιστροφής έως 9000 στροφές ανά λεπτό στους τροχούς. Ο Πολ Μιντσιουνέσκου, ηλεκτρολόγος μηχανικός της ICPE: «Οι απαιτήσεις για αυτό το είδος ηλεκτρικής μεταφοράς είναι βασικά υψηλή απόδοση, υψηλή πυκνότητα ισχύος και σταθερή ταχύτητα. Αυτό είναι ό, τι προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε. Το γεγονός ότι το αυτοκίνητο διαθέτει δύο κινητήρες προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα. Δύο κινητήρες δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στο όχημα, και βελτιώνουν την επιτάχυνση. Αυτά είναι τα κύρια πλεονεκτήματα .»
Οι ερευνητές εξετάζουν την αξιοπιστία των μοντέλων και την εργονομία. Λεπτομέρειες όπως η ορατότητα, η ευελιξία, οι αισθητήρες του οχήματος ή η υπολογιστική ισχύ έχουν εκτενώς μελετηθεί σε αυτά τα εργαστήρια.

Στόχος του Μάρκο Οτέλα, ηλεκτρολόγου μηχανικού και συντονιστής του προγράμματος Bitron/Plus-Moby« ήταν να κατασκευάσουμε ένα όχημα υψηλής τεχνολογίας που να παράσχει την ασφάλεια του αεροπλάνου στο κόστος ενός πλυντηρίου ρούχων. Τη δεκαετία του 90 η μεγάλη πρόκληση ήταν να υπάρχει ένα κινητό τηλέφωνο σε όλα τα σπίτια. Η πρόκληση για μας τώρα είναι να υπάρχει ένα από αυτά τα αυτοκίνητα στο γκαράζ του κάθε Ευρωπαίου.»

Και ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να τεστάρουν τα νέα μοντέλα ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο βήμα. Πότε άραγε θα είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή; «Η ιδέα μας είναι ότι η κατασκευή να είναι στα μέτρα του καθενός. Πείτε μας πού θέλετε να κατασκευασθούν τα αυτοκίνητα. Ερχόμαστε με τα φορτηγά μας και τα κοντέινερ. Μέσα υπάρχουν ρομπότ έτοιμα για τη συναρμολόγηση του αυτοκινήτου. Έτσι, μέσα σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση να παράγουμε ηλεκτρικά οχήματα που θεωρούμε ασφαλή, αξιόπιστα και αποτελεσματικά, οχήματα που τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τονίζει ο Πιέτρο Πέρλο.

Οι ερευνητές ελπίζουν τα ιδιαίτερα αυτά οχήματα θα μπορούν να είναι έτοιμα για βιομηχανική παραγωγή σε λιγότερο από 2 χρόνια.

Ποιες είναι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια και την τεχνική αξιοπιστία αυτών αλλά και των μελλοντικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς επίσης και των σημείων φόρτισής τους; Αυτά είναι τα ζητήματα που οι Ευρωπαίοι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν λύση σε εκλεπτυσμένο εργαστήριο στη Βόρεια Ιταλία.

Το εργαστήριο διαθέτει εγκαταστάσεις δοκιμών για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα .Καθώς και ένα θάλαμο με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -30ºC έως + 50ºC υπό ελεγχόμενη υγρασία. Οι ερευνητές είναι σε θέση να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις των αυτοκινήτων και τις αποδόσεις κάτω από διαφορετικές οδηγικές συμπεριφορές και κλιματικές συνθήκες, όπως οι επιπτώσεις της θέρμανσης, του εξαερισμού ή του κλιματισμού. Και όχι μόνο. Η μηχανικός τηλεπικοινωνιών Τζερμάνα Τρενταντούε του Κοινού Κέντρου Ερευνών «Ελέγχουμε τις πληροφορίες για τα ηλεκτρικά δεδομένα, πληροφορίες σχετικά με τη αναλογία μεταξύ των εκπομπών αερίων και της κατανάλωσης. Μπορούμε επίσης να έχουμε πληροφορίες για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενεργειας του αυτοκινήτου και πώς συμπεριφέρεται η μπαταρία του.»

Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν επίσης αυτό το νέο θάλαμο που έχει σχεδιαστεί για να αναλύσει ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές που παράγονται από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά την επιτάχυνση, την οδήγηση και το φρενάρισμα. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν κεραίες λήψης και δέκτες για τη μέτρηση πιθανών παρεμβολών του e-mobility με συχνότητες επικοινωνίας. Μπορούν επίσης να ελέγξουν την… ανοσία των ηλεκτρικών οχημάτων στα εξωτερικά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία.

Με πληροφορίες από το Euronews.com

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μέρος για …σεξ!
Που σου αρέσει να κάνεις σεξ; Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο δάσος ή στη θάλασσα; Όπως και να έχει περί …ορέξεως … που λέει και ο λαός! Όμως ποιο είναι το μέρος που προτιμούν τα περισσότερα ζευγάρια σ