Μάθε γιατί πρέπει να χαμηλώνεις τον ήχο, όταν ψάχνεις κάτι με το αυτοκίνητο!

Μάθε γιατί πρέπει να χαμηλώνεις τον ήχο, όταν ψάχνεις κάτι με το αυτοκίνητο!

Έχεις προσέξει ποτέ ότι όταν οδηγείς και ψάχνεις κάτι στον δρόμο , σχεδόν ασυναίσθητα κλείνεις τον ήχο του ραδιοφώνου, ή και τα παράθυρα για να έχεις απόλυτη ησυχία στην καμπίνα του αυτοκινήτου;

Σύμφωνα με την huffingtonpost.com, σε μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, ο Steven Yantis, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είχε να πει τα εξής:

“Το να κατευθύνετε την προσοχή σας για να ακούτε αυτό που σας λένε στο τηλέφωνο, ουσιαστικά 'κλείνει' την είσοδο άλλων ερεθισμάτων στο οπτικοακουστικό τμήμα του εγκεφάλου. Τα στοιχεία που έχουμε τώρα δείχνουν σαφώς ότι η προσοχή περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό. Όταν η προσοχή του ατόμου επικεντρώνεται σε ένα ερέθισμα -ας πούμε, σε αυτή την περίπτωση, στην συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο- αυτόματα επιφέρει ένα “κόστος” στην ικανότητα του εγκεφάλου να εστιάσει και σε ένα δεύτερο ερέθισμα -στην προκειμένη περίπτωση, στο οπτικό ερέθισμα της οδήγησης του οχήματος”.

Ο δρ Yantis αναφέρεται στη γνωστική ικανότητα της διάσπασης της προσοχής, ή στη ικανότητα ενός ατόμου να μπορεί να εκτελεί πολλαπλές εργασίες και να διασπάει επιτυχώς την προσοχή του σε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Είναι γενικά πολύ πιο δύσκολο από ό,τι η επιλεκτική, ή εστιασμένη προσοχή σε ένα και μόνο ερέθισμα.
Οι παράγοντες που “μπαίνουν στο παιχνίδι” είναι η ικανότητα προσοχής και οι απαιτήσεις επεξεργασίας δεδομένων, δηλαδή το κατά πόσον μπορούν δύο περιοχές του εγκεφάλου να επεξεργαστούν διαφορετικά ερεθίσματα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που βιώνει ο εγκέφαλος και όταν ακούς κάτι στο ραδιόφωνο, οδηγείς και ταυτόχρονα πρέπει να αφιερώσε μέρος της προσοχής σου και σε ένα τρίτο ερέθισμα/δραστηριότητα, όπως το να εντοπίσεις κάτι στον περιβάλλοντα χώρο.

Έτσι, ασυναίσθητα, ο εγκέφαλος ζητάει από το σώμα να αποκλείσει το ένα από τα άλλα ερεθίσματα για να έχει επαρκή επεξεργαστική δύναμη να εκτελέσει τη νέα δραστηριότητα. Και το πιο εύκολο ερέθισμα για να αποκλείσει εκείνη τη στιγμή, είναι το ραδιόφωνο!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...