Δείτε πόσο απίθανο είναι να αγοράσει την F1 η Apple

Δείτε πόσο απίθανο είναι να αγοράσει την F1 η Apple

Θα την αγοράσει την F1 η Apple ή είναι μια ακόμα μούφα που κυκλοφορεί, όπως εκείνη πριν από ένα χρόνο περίπου με κάποιον Σαουδάραβα; Η είδηση κυκλοφόρησε μέσα στην εβδομάδα και ξεσήκωσε τους φίλους της F1, χωρίς όμως κάποιος να αναρωτηθεί πόσο εφικτό είναι αυτό!

Σύμφωνα με ότι διαδόθηκε, ο τεχνολογικός κολοσσός από το Κουπερτίνο ίσως σύντομα εξαγοράσει το σημαντικότερο πρωτάθλημα μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν διάφορες φήμες.

Ισχύει όμως εδώ άραγε η γνωστή ρήση, πώς «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά»; Πιθανόν. Άλλωστε οι σχετικές αναφορές δεν προέρχονται από «κίτρινες» φυλλάδες, αλλά από έγκυρες πηγές και αξιόλογους δημοσιογράφους, όπως τον Joe Saward, που ασχολείται για πολλά χρόνια με το χώρο της Formula 1.

Επιπλέον, η Apple σίγουρα έχει το απαραίτητο κεφάλαιο για να αγοράσει, εάν θέλει, όλες τις ομάδες που διαγωνίζονται στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και μάλιστα.... θα της μείνουν και αρκετά ρέστα, το θέμα από την άλλη είναι αν θα δεχθεί η FIA αυτή την αλλαγή, καθώς προσκομίζει τεράστια κέρδη.

Βέβαια είναι και οι ομάδες, που επίσης έχουν κέρδη και πίσω από τις ομάδες υπάρχουν κατασκευάστριες εταιρίες αυτοκινήτων όπως είναι φυσικό.

Η το πρωτάθλημα της F1 δεν είναι κάποια ανεξάρτητη ανώνυμη εταιρία. Ανήκει στη FIA η οποία αναθέτει την οργάνωση στην Dorna, που είναι πολυεθνική εταιρία οργάνωσης αθλητικών και άλλων events.

Επομένως ακούγεται ως παράδοξο να αγοράσει την F1 η όποια εταιρία.

Από την άλλη βέβαια θα μπορούσε να αγοράσει τις ομάδες, όμως αυτό είναι βέβαιο ότι θα πρόσκρουε αρχικά στις κατασκευάστριες εταιρίες, που διατηρούν τις ομάδες για ανάπτυξη τεχνολογιών και τα δεύτερο στη FIA γιατί θα υπήρχε ένας ιδιοκτήτης. Βέβαια δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα συμφωνούσαν όλες οι ομάδες σε ενδεχόμενη εξαγορα.

Ποια θα ήταν όμως τα πιθανά κίνητρα της Apple;

Το Apple TV όπου η Formula 1 παρακολουθείται ετησίως από περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους και σίγουρα αρκετοί από αυτούς θα πλήρωναν την Apple, προκειμένου να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα. Η εταιρεία θα μπορούσε να αποκομίζει λοιπόν τεράστια κέρδη ετησίως, αν «έδενε» τη Formula 1 με το Apple TV και γενικότερα με το οικοσύστημα υπηρεσιών της

Ακόμα τα περισσότερα κέρδη της Apple προέρχονται από το iTunes και τις καταναλωτικές της συσκευές, η εταιρεία όμως έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι ικανή για καινοτομία σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς. Εδώ και αρκετό καιρό εικάζεται ότι στα σχέδιά της βρίσκεται η ανάπτυξη του Apple Car, ενός high-tech «έξυπνου» οχήματος. 

Τέλος, παρά τη δημοτικότητα και την καλή της οικονομική κατάσταση, η Apple τα τελευταία χρόνια είδε τα κέρδη της να περιορίζονται, κυρίως λόγω του ιστορικού χαμηλού που σημειώθηκε φέτος στις πωλήσεις νέων iPhones. Προφανώς και η εταιρεία δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, όμως ο Tim Cook και τα υπόλοιπα στελέχη της δεν στέκονται στο παρόν, αλλά σχεδιάζουν ήδη το μέλλον. Η Apple ξέρει ίσως καλύτερα από κάθε άλλη εταιρεία του χώρου, ότι χρειάζεται ρίσκο και καινοτομία για να φτάσει κανείς στην επιτυχία.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...