Μάθε για τον εσωτερικό δακτύλιο ανάσχεσης των ελαστικών!

Μάθε για τον εσωτερικό δακτύλιο ανάσχεσης των ελαστικών!

Γράφει ο Χρήστος Κίτσος

Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές ελαστικών παρουσιάζουν καινοτομίες με σκοπό την προστασία των επιβατών, αλλά και του ελαστικού, σε περίπτωση απώλειας πίεσης.

Κοινά σημεία στις περισσότερες εφαρμογές, οι αισθητήρες πίεσης και οι εσωτερικοί δακτύλιοι. Στην περίπτωση της Bridgestone η τεχνολογία Aircept εξελίχθηκε για την προστασία των ελαστικών βαρέων οχημάτων.

Ο δακτύλιος που βρίσκεται στο εσωτερικό του τροχού, σταθερά προσαρμοσμένος πάνω στην ζάντα, διαστέλλεται μόλις η πίεση πέσει χαμηλότερα από ένα προκαθορισμένο όριο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο δακτύλιος είναι συμπιεσμένος.

Μέχρι την στιγμή που το ελαστικό θα χάσει τελείως τον αέρα, το Aircept έχει διασταλεί τόσο ώστε να γεμίσει ολόκληρο το εσωτερικό του ελαστικού, στηρίζοντας τα πλαϊνά.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση της ζάντας και το ειδικά ενισχυμένο τσέρκι, αποτρέπει το ξεζαντάρισμα του κλαταρισμένου ελαστικού, που μοιραία οδηγεί στη καταστροφή του.

Έτσι ο οδηγός, ειδοποιημένος από την κατάλληλη λυχνία για την απώλεια πίεσης, μπορεί με ασφάλεια να σταματήσει και να αλλάξει λάστιχο.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...