2 ειδικοί σου αποκαλύπτουν 10 tips να προετοιμάσεις το αυτοκίνητο σου για τον χειμώνα!

2 ειδικοί σου αποκαλύπτουν 10 tips να προετοιμάσεις το αυτοκίνητο σου για τον χειμώνα!

Γράφει ο Χρήστος Κίτσος

Καιρός για αλλαγή ενόψει Φθινοπώρου. Σε κάθε αυτοκίνητο εκτός από τον προγραμματισμένο έλεγχο που περνά είναι απαραίτητο κάποιες χρονικές περιόδους να γίνεται και ένας προληπτικός έλεγχος. Μια τέτοια περίοδος είναι το φθινόπωρο και ο Χειμώνας όπου οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την οδήγηση και πολλές φορές την κάνουν επικίνδυνη.

Ένας προληπτικός έλεγχος μπορεί να μας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε απρόοπτα και ταλαιπωρία. Αρκετοί από εμάς, μετά το τέλος του καλοκαιριού, μπαίνουν στην διαδικασία αναζήτησης καινούργιων ελαστικών. Και αυτό γιατί το καλοκαίρι τα λάστιχα ταλαιπωρούνται αρκετά, κυρίως σε διάφορους χωματόδρομους για την εύρεση της ιδανικής παραλίας. Και δεδομένου ότι οι συνθήκες κατά την χειμερινή περίοδο είναι περισσότερο απαιτητικές και λίγο θα έλεγα «πονηρές» καλό θα ήταν τα ελαστικά μας να είναι σε άψογη κατάσταση, η ακόμη καλύτερα να είναι καινούργια.

Οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα απαιτούν, αναμφίβολα, την κατάλληλη προετοιμασία του αυτοκινήτου μας για απρόσκοπτες μετακινήσεις. Η συντήρηση του αυτοκινήτου μας είναι αναγκαία και πολύ περισσότερο τους χειμερινούς μήνες αφού για παράδειγμα τα φθαρμένα ελαστικά είναι πιθανότερο ότι δεν θα κρατήσουν πάνω σε ένα βρεγμένο οδόστρωμα όπως θα έκαναν εκείνα που έχουν βαθύ πέλμα.

Τον χειμώνα φροντίζουμε οι υαλοκαθαριστήρες μας να είναι σε καλή κατάσταση και τα φώτα όπως και τα φρένα να λειτουργούν άψογα. Ελέγχουμε τα επίπεδα του λαδιού, του ψυκτικού υγρού και του υγρού για τους υαλοκαθαριστήρες. Όταν ταξιδεύουμε σε επαρχιακούς δρόμους βεβαιωνόμαστε εξαρχής ότι έχουμε γεμίσει το ρεζερβουάρ μας.

Ποιοι είναι όμως οι έλεγχοι που πρέπει να κάνουμε στο αυτοκίνητο μας πριν μπει ο χειμώνας; Μιλήσαμε με τον Ιωάννη Μπεσλίδη (εξειδικευμένο συνεργείο V.W. Group) και τον Ιωάννη Γαλάνη (κατάστημα ελαστικών) και δείτε τι μας είπαν:

1. Τα λάστιχα πρώτιστο μέλημα

Οι ολισθηρές συνθήκες του χειμώνα επιβάλλουν, τόσο την άριστη κατάσταση, όσο και την επιλογή κατάλληλων ελαστικών. Οπτικός έλεγχος και μέτρημα του βάθους πέλματος επιβάλλονται και σε περίπτωση που χρειάζεται, τοποθετούμε νέα ελαστικά. Πάνω από κάθε κόστος είναι η ασφάλειά μας.

Αν κινούμαστε σε ορεινές περιοχές, τότε τοποθετούμε και ειδικά χειμερινά ελαστικά M+S (Mud and Snow). Ελέγχουμε τακτικά τις πιέσεις και δεν ξεχνάμε να τσεκάρουμε και την πίεση της ρεζέρβας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων όταν τη χρειαστούμε.

2. Η κατάσταση της μπαταρίας

Κατά τους κρύους χειμώνες ελέγχουμε σχεδόν μια φορά την εβδομάδα την μπαταρία, ειδικά αν είναι πάνω από τριών ετών κι αν χρειαστεί την φορτίζουμε. Το κρύο συμβάλλει στη μειωμένη απόδοση της μπαταρίας για αυτό θα πρέπει να τσεκάρουμε τακτικά την κατάστασή της.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την αφήσουμε ένα ολόκληρο βράδυ συνδεμένη σε ένα φορτιστή και το επόμενο πρωί να τη μετρήσουμε με ένα πολύμετρο. Αν η ένδειξη είναι μικρότερη από 12,5V θα πρέπει να αγοράσουμε καινούργια μπαταρία.

Σε μεγάλες περιόδους ακινητοποίησης αποσυνδέουμε τους πόλους, τους οποίους θα πρέπει ούτως ή άλλως να έχουμε περιποιηθεί με βαζελίνη ή ειδικό σπρέι-γράσο για την αποφυγή δημιουργίας αλάτων και οξείδωσης.

3. Τα λάστιχα των τζαμιών (τσιμούχες) είναι σημαντικά

Ο προνοητικός οδηγός έχει φροντίσει να περιποιείται τα λάστιχα που περιβάλλουν τα τζάμια του αυτοκινήτου με βαζελίνη ή ειδικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση όμως, χρειάζεται να τσεκάρουμε την κατάσταση των τσιμουχών για να μην έχουμε δυσάρεστες εισροές νερών της μέρες με βροχή. Φροντίζουμε να έχουμε καθαρά τα λούκια αποχέτευσης που υπάρχουν μπροστά από το παρμπρίζ.

Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται να δίνουν για το θέμα της στεγανότητας και της απομάκρυνσης των νερών, οι ιδιοκτήτες cabriolet μοντέλων.

4. Έλεγχος του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού

Απαραίτητος είναι ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης-αερισμού του αυτοκινήτου. Η σωστή λειτουργία του δεν αφορά μόνο στην άνεση μας, αλλά και στην ασφάλειά μας. Μπορείτε να σκεφτείτε την οδήγηση την ώρα που τουρτουρίζετε από το κρύο;

Επίσης, η μη λειτουργία της θέρμανσης θα μας κάνει να οδηγούμε φορώντας πολλά ρούχα ή παλτό με επιπτώσεις στη σωστή οδήγηση, λόγω μειωμένης ευκινησίας. Επίσης, ο μη σωστός εξαερισμός θα θαμπώνει τα τζάμια κάνοντας την οδήγηση επικίνδυνη.

5. Μη ξεχνάς το αντιψυκτικό

Βεβαιωνόμαστε ότι το αντιψυκτικό μας είναι ανάμεσα στις ενδείξεις min και max. Προτιμούμε καλής ποιότητας ισχυρό αντιψυκτικό. Είναι πολύ φθηνό σε σχέση με την πιθανή βλάβη της μηχανής από το κρύο.

6. Ελέγχουμε τους υαλοκαθαριστήρες

Η βροχή είναι σύνηθες φαινόμενο το χειμώνα και η οδήγηση χωρίς αποδοτικούς υαλοκαθαριστήρες όχι μόνο ταλαιπωρεί τον οδηγό, αλλά είναι και επικίνδυνη. Αν υπάρχουν φθορές, όπως ξεραμένα ή κομμένα μάκτρα, επιβάλλεται η άμεση αντικατάστασή τους. Επίσης δε χρειάζεται να χιονίσει για να βάλουμε ειδικό σπρέι στις κλειδαριές που θα αποτρέψει το πάγωμά τους. Αυτό μπορεί να γίνει προληπτικά.

7. Το υγρό για το παρμπρίζ

Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αρκετό υγρό για το παρμπρίζ. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να αντέχει σε βαθμούς κάτω του μηδενός. Συνήθως βάζουμε ένα μέρος υγρού, ένα μέρος νερού. Αν το υγρό μας δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί η αντλία του να παγώσει, να κάψει την ασφάλειά της και να σταματήσει και η λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων μιας και συχνά έχουν την ίδια ασφάλεια με την αντλία.

8. Ρυθμίζουμε τα φώτα

Ρυθμίζουμε σωστά τη δέσμη, αν δεν έχουμε φώτα Xenon που αυτορυθμίζονται και ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία όλων των λαμπτήρων στα φώτα πορείας, προβολέων, κινδύνου, φλας, στοπ, όπισθεν, ταμπλό, πλαφονιέρας και φώτα πινακίδας. Στη συνέχεια θα πρέπει να βγάλουμε όλες τις λάμπες και να αλείψουμε με λίγη βαζελίνη τις επαφές τους.

Με αυτό τον τρόπο, φροντίζουμε έτσι, ώστε οι λαμπτήρες να μην κολλήσουν πάνω στα σώματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν εύκολα όταν χρειαστούν αντικατάσταση.

Προσοχή όμως, η παραπάνω κίνηση αφορά στους κοινούς λαμπτήρες και όχι σε λάμπες αλογόνου ή Xenon.

9. Βάζουμε τις αλυσίδες χιονιού στον χώρο αποσκευών

Απαραίτητη είναι η παρουσία αλυσίδων στο χώρο αποσκευών των αυτοκινήτων που κινούνται ή πάνε προς περιοχές που υπάρχουν συχνές χιονοπτώσεις. Ακόμα πιο απαραίτητο είναι να γνωρίζει κανείς πώς να τις τοποθετεί στα ελαστικά του αυτοκινήτου του. Μερικά τεστ σε μέρες καλοκαιρίας θεωρούνται αυτονόητα.

Επίσης, αυτονόητο θεωρείται ότι, έχουμε βεβαιωθεί πως έχουμε τη σωστή διάσταση αλυσίδων για τα ελαστικά μας. Οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς. Σε περίπτωση τετρακίνητων οχημάτων, αν δεν υπάρχουν 2 ζευγάρια, τότε οι αλυσίδες μπαίνουν μπροστά για να έχουμε «τιμόνι».

10. Μη ξεχνάς τα 12 σημαντικά εξαρτήματα

Κατά τους χειμερινούς μήνες (και όχι μόνο) είναι καλό να προμηθευτούμε μερικά αντικείμενα που θα μείνουν μέσα στο αυτοκίνητο για κάθε περίπτωση ανάγκης:
Kit πρώτων βοηθειών, Καλώδια για την μπαταρία (κροκοδειλάκια), Φακό με έξτρα μπαταρίες ή καλύτερα κουρδιστό, Φορτιστή κινητού, Τρίγωνο, Φωσφοριζέ γιλέκο ασφαλείας,

Γάντια έκτακτης ανάγκης, Ξύστρα για τον πάγο και αντιψυκτικό, Οδικούς χάρτες, Γαλότσες, Κουβέρτα και ζεστό ρουχισμό, Γυαλιά ηλίου.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...