Μάθε για τη νέα κατηγορία που λανσάρει η βιομηχανία αυτοκινήτου!

Μάθε για τη νέα κατηγορία που λανσάρει η βιομηχανία αυτοκινήτου!

Γράφει ο Χρήστος Κίτσος

Ο όρος sportwagon μπορεί να παραπέμπει τους Ευρωπαίους σε μοντέλα της Alfa Romeo, όμως στην ουσία πρόκειται για μια υποκατηγορία αυτοκινήτων, προϊόν πειραματισμού της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας για νέες φόρμες και περισσότερα έσοδα, που ξεκίνησε στις αρχές του 2000.

Η αρχή έγινε το 2001 με τα τρία πρωτότυπα των Chrysler - Mercedes [ Pacifica, Vision GST ] και V.W. (Magellan) που παρουσιάστηκαν στο τότε σαλόνι αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ. Και αποτελούν μια πρόγευση της νέας κατηγορίας πολυχρηστικών αυτοκινήτων sportwagon η STV (Sports Touring Vehicles) αν προτιμάτε.

Ακροβατώντας μεταξύ τζιπ ελεύθερου χρόνου, μίνιβαν και στέισον, τα νέα μοντέλα, έχουν μεγάλη ζήτηση όχι μόνο στις Η.Π.Α., που είναι κατεξοχήν αγορά αυτοκινήτων μεγάλου όγκου, αλλά και στην Ευρώπη.

Την αρχή έκαναν, όπως είπαμε  οι Chrysler και Mercedes με την V.W. να ακολουθεί δυο χρόνια μετά, ενώ από το τέλος του 2002 και η Volvo μπήκε στην νέα αυτή αγορά με το τετρακίνητο  XC 90.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Τίποτα παραπάνω από το ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες «βρήκαν»' ένα κενό στην γκάμα των αυτοκινήτων τους, μπόρεσαν και λάνσαραν μια νέα κατηγορία και προσπάθησαν να πείσουν εμάς, όλους τους υποψήφιους αγοραστές για την αναγκαιότητα της.

Βέβαια ο δρόμος για την πρωτιά σε μια κατηγορία, ειδικά αν αυτή είναι νέα, είναι μακρύς και δύσκολος και ανταμείβεται με μεγάλους αριθμούς πωλήσεων. Πωλήσεις που ήρθαν αφού τα τελευταία χρόνια, τα πιο δημοφιλή αναδείχθηκαν κατά σειρά τα STV, με το Volvo XC 60 να είναι το πιο δημοφιλές.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...