Αυτοκίνητο: Πέντε σημεία που πρέπει να ελέγξεις πριν το ταξίδι

Αυτοκίνητο: Πέντε σημεία που πρέπει να ελέγξεις πριν το ταξίδι

Ετοιμάζεστε να φύγετε για εκδρομή με το αυτοκίνητο σας και σίγουρα δεν θέλετε να σας την χαλάσει μια βλάβη που θα την είχατε προλάβει . Ακόμα και το αυτοκίνητο να μην έχει συμπληρώσει τα χιλιόμετρα του σέρβις, ένας έλεγχος πριν από ταξίδι είναι απαραίτητος.
Αρχικά καθαρίστε το όχημα μέσα και έξω. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα μηχανικά, αλλά κυρίως με τη υγιεινή, αφού θα μείνετε το λιγότερο μια ώρα μέσα στο όχημα, πριν φθάσετε στον προορισμό σας. Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να μην πλένουν και γενικά καθαρίζουν το αυτοκίνητο τους πριν από ταξίδι, θεωρώντας ότι θα λερωθεί.
Δεν είναι βέβαια μόνο η υγιεινή. Ένα καθαρό αυτοκίνητο σημαίνει, καθαρά φώτα πορείας και καθαρά τζάμια, για καλύτερη ορατότητα. Ακόμα ένα καθαρό αυτοκίνητο ελέγχεται καλύτερα μηχανικά.

Έπειτα προχωρήστε σε έναν έλεγχο πέντε σημείων που δεν θα διαρκέσει πολύ ώρα, αλλά μπορεί να σας γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία.

1. Έλεγχος του κυκλώματος του ψυγείου: Ο έλεγχος και σε κάποιες περιπτώσεις το συμπλήρωμα αντιψυκτικού, κρίνεται απαραίτητος πριν κάθε μεγάλο ταξίδι, ιδιαίτερα όμως τους καλοκαιρινούς μήνες ή στα αυτοκίνητα της πόλης που έχουν «καταπονηθεί» από την κίνηση»! Πριν λοιπόν «βάλεις μπροστά» το αυτοκίνητό σου, για ταξιδάκι, φρόντισε να ελέγξεις την στάθμη νερού του ψυγείου σου και συμπλήρωσε αντιψυκτικό, αν είναι απαραίτητο!

2. Έλεγχος της στάθμης λαδιού: Ο έλεγχος , η συμπλήρωση αλλά και η αλλαγή λαδιών, είναι μία απαραίτητη διαδικασία που επιβάλλεται να πραγματοποιείται αν θέλουμε να διατηρήσουμε την μακροζωία του κινητήρα μας. Ιδιαίτερα πριν ένα ταξίδι, είναι αναγκαίο να ελέγξουμε την στάθμη του λαδιού, για να είμαστε βέβαιοι ότι θα ταξιδέψουμε χωρίς απρόοπτα. Δεν πρέπει να παραμελούμε τον έλεγχο, όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ένα μακρινό ταξίδι, πόσο μάλλον αν το αυτοκίνητό μας είναι αρκετά φορτωμένο ή το ταξίδι μας είναι σε υψόμετρο με αρκετές στροφές. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε λιπαντικό βάση των προδιαγραφών που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας και δεν παραμελούμε τον έλεγχο του βιβλίου συντήρησης του αυτοκινήτου για να ξέρουμε ακριβώς πότε και σε πόσα χιλιόμετρα οφείλουμε να κάνουμε αλλαγή στα λάδια.

3. Τσέκαρε τα ελαστικά σου: Για να έχεις μία ασφαλή πορεία οδήγησης, πριν από το ταξίδι σου, κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος των ελαστικών σου. Τα ελαστικά σου, δεν πρέπει να έχουν μεγαλύτερη πίεση από αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής, παράλληλα όμως πρέπει να έχεις φροντίσει πριν το ταξίδι σου, να τους έχεις προσθέσει αέρα ενώ κρύα τα ελαστικά σου – αν αυτό είναι απαραίτητο-! Καλό είναι να έχεις μαζί σου πάντα και μία ρεζέρβα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται …

4. Αφού λοιπόν ελέγξεις όλα τα παραπάνω, είναι πολύ βασικό να μην έχεις ξεχάσει να πραγματοποιήσεις το ετήσιο μικρό σέρβις του αυτοκινήτου σου, έτσι όπως ορίζει ο κατασκευαστής του. Το μικρό σέρβις που γίνεται κάθε χρόνο, περιλαμβάνει αλλαγή σε λάδια, φίλτρα αλλά και έλεγχο των φρένων σου.

5. Αν το αυτοκίνητό σου, έχει φτάσει τα χιλιόμετρα που ορίζει ο κατασκευαστής για το μεγάλο σέρβις, ή είναι περίπου πενταετίας, πριν ταξιδέψεις πρέπει να πραγματοποιήσεις το μεγάλο σέρβις του αυτοκινήτου σου, το οποίο περιλαμβάνει: έλεγχο στους ιμάντες χρονισμού της μηχανής και στα κύρια μέρη του αυτοκινήτου, έλεγχος στο εμπρόσθιο σύστημα, έλεγχος στα αμορτισέρ καθώς και έλεγχο σε όλα τα συστήματα ανταπόκρισης (άξονες, ρουλεμάν).

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.