Αυτό είναι το ένα και μοναδικό που πρέπει να προσέξεις στη φετινή έξοδο!

Αυτό είναι το ένα και μοναδικό που πρέπει να προσέξεις στη φετινή έξοδο!

Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο η Τροχαία και διάφοροι φορείς δίνουν συμβουλές για ασφαλές ταξίδι. Συμβουλές από τη συντήρηση του οχήματος, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες πολλές που είναι ομολογουμένως χρήσιμες. Ωστόσο ένα είναι το μοναδικό που πρέπει να προσέξεις για να πας και να επιστρέψεις με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε γιατί πιάνεσαι μετά από έντονη προπόνηση!

Εκείνο λοιπόν που πρέπει να προσέξεις είναι η ταχύτητα και ο εκνευρισμός στην οδήγηση.

Δες το λοιπόν ψύχραιμα, απλά και λογικά. Για ένα ταξίδι 300 χλμ και με μια μέση ταχύτητα τα 120 χλμ θα κάνεις περίπου μιάμιση ώρα πάνω κάτω. Αν όμως πλακωθείς στα γκάζια και στις προσπεράσεις τότε σίγουρα θα φτάσεις γρηγορότερα στον προορισμό σου μερικά λεπτά της ώρας, επειδή κανένα αυτοκίνητο, όσο καλό και αν είναι δεν μπορεί αν τρέχει με 300 χλμ μέση ταχύτητα!

Σκέψου λοιπόν ότι για μερικά λεπτά της ώρας μπορεί να μην φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου και να κλαίς (ή να σε κλαίνε) αν συμβεί το χειρότερο! Δεν αξίζει!
Από την άλλη η άποψη ότι «πάω αργά γιατί βιάζομαι» δεν ευσταθεί, αφού σε έναν αυτοκινητόδρομο που έχει όριο τα 130 χλμ να οδηγείς με 80 χλμ είναι αν μη τι άλλο επικίνδυνο τόσο για σένα όσο και για τους άλλους οδηγούς.

Ποια είναι λοιπόν η ασφαλέστερη λύση;

Οδήγα συνετά, χωρίς να αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες. Ακολούθησε τη ροή του δρόμου και τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας. Μη εκνευρίζεσαι αν ο μπροστινός σου πηγαίνει με 120 χλμ και εσύ θες να τρέξεις με 130… Η διαφορά είναι ασήμαντη, αλλά και πάλι αν θέλεις να περάσεις τότε βρες ένα ασφαλές σημείο και προσπέρασε!

Σε γενικές γραμμές οδήγα σωστά, χωρίς υπερβολές και δέξου ότι δεν είσαι οδηγός αγώνων, αλλά απλά ένας εκδρομέας που πάει να περάσει καλά με την οικογένεια του, με παρέα ή μόνος, και τα πέντε ή λεπτά νωρίτερα δεν έχουν καμία σημασία!

Δες τις συμβουλές που δίνει η Τροχαία για την έξοδο:

- Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
- 1Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
- Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
- Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
- Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
- Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
- Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
- Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
- Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...