Οι 8 πιο απίθανες δικαιολογίες όσων δεν φοράνε ζώνη

Οι 8 πιο απίθανες δικαιολογίες όσων δεν φοράνε ζώνη

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές έλεγε κάποτε το διαφημιστικό της τροχαίας και αυτό είναι πραγματικότητα, όσο και αν μερικοί δεν θέλουν να το παραδεχτούν και αποφεύγουν να την φορούν, παίρνοντας μάλιστα και το ύφος του πολύξερου…

Αν παρατηρήσετε τους οδηγούς των αγώνων όταν οδηγούν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο θα δείτε ότι η πρώτη κίνηση που κάνουν πριν ανάψουν καν τον κινητήρα είναι να φορέσουν την ζώνη ασφαλείας. Και μιλάμε για ανθρώπους που η γρήγορη αγωνιστική οδήγηση είναι η ζωή τους, το άθλημα τους και αν κάποιοι ξέρουν να οδηγούν καλύτερα απ΄ όλους μας, αυτοί είναι οι οδηγοί αγώνων.

Βέβαια πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι είναι όχι μόνο οδηγοί αγώνων, αλλά και ξερόλες, αφού σκαρφίζονται ένα τσούρμο δικαιολογίες για να μη φορέσουν τη ζώνη ασφαλείας:

1. Πάω μέχρι το σούπερ μάρκετ.
Το λέει με στόμφο επειδή η απόσταση είναι μικρότερη από χιλιόμετρο. Ωστόσο δεν σκέφτηκε ότι στο επόμενο στενό κάποιο όχημα μπορεί να παραβιάσει το STOP και να υπάρξει σύγκρουση!

2. Οδηγώ με μικρή ταχύτητα.
Η απάντηση είναι απλή. Τα κρας τεστ συνήθως γίνονται με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων. Όλοι έχουμε δει τα αποτελέσματα! Από την άλλη θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι περισσότερο από 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε ταχύτητες μικρότερες των 65 χλμ/ώρα.

3. Δεν θέλω να εγκλωβιστώ από τη ζώνη σε περίπτωση ατυχήματος.
Και επικαλούνται την περίπτωση να πάρει φωτιά το αυτοκίνητο, να μπλοκάρει η ζώνη και να καούν ζωντανοί! Αυτή η δικαιολογία έχει μια δόση αλήθειας. Ωστόσο τα δυστυχήματα που συνέβησαν επειδή μπλόκαρε η ζώνη είναι απειροελάχιστα. Μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να σκοτωθείς ή να μείνεις λιπόθυμος από την σύγκρουση ή την ανατροπή παρά να μπλοκάρει η ζώνη.

4. Να είμαι έτοιμος να πεταχτώ έξω από το όχημα σε περίπτωση ατυχήματος!
Είναι κάτι παρόμοιο με την περίπτωση 3 και η απάντηση είναι ότι οι πιθανότητες να σκοτωθεί κανείς αν πεταχτεί έξω από το αυτοκίνητο είναι 10 φορές μεγαλύτερες.

5. Αφού υπάρχει αερόσακος η ζώνη είναι περιττή
Η ταχύτητα με την οποία φουσκώνει ο αερόσακος είναι τέτοια που μπορεί να σας σκοτώσει. Αν δεν φοράτε ζώνη τότε το σώμα σας θα πέσει πάνω στον αερόσακο που φουσκώνει με τρομακτική ταχύτητα και τότε θα συμβούν δύο πράγματα. Η θα σας τινάξει πίσω το σώμα με αποτέλεσμα να κοπεί ο αυχένας ή θα σκάσει ο αερόσακος από το βάρος του σώματος που αυξάνεται με τη σύγκρουση και το σώμα θα πέσει στα σίδερα του τιμονιού, με βέβαιο τον θανάσιμο τραυματισμό. Οι αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι να προστατεύουν από τα θραύσματα και όχι να δέχονται πίεση.

6. Οι επιβάτες που κάθονται πίσω δεν χρειάζεται να φορούν ζώνη
Σε περίπτωση σύγκρουσης το σώμα του πίσω επιβάτη θα πέσει με δύναμη εμπρός. Με τη ζώνη αποφεύγονται οι περισσότεροι θανάσιμοι τραυματισμοί και ο κίνδυνος να εκσφενδονιστεί ο πίσω επιβάτης στους εμπρός επιβάτες με ορμή ανάλογη με βάρος ενός ελέφαντα. Οι εμπρός επιβάτες κινδυνεύουν να τραυματιστούν από τον εκσφενδονισμό του πίσω επιβάτη ακόμα κι αν φοράνε ζώνη οι ίδιοι, δεχόμενη τη πίεση από την ώθηση.

7. Με περιορίζει η ζώνη ασφαλείας όταν τη φοράω.
Οι ζώνες είναι σχεδιασμένες ώστε να μας επιτρέπουν να φτάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο καθώς οδηγούμε.

8. Νοιώθω μεγαλύτερη σιγουριά όταν κρατάω το παιδί στην αγκαλιά.
Σε μια σύγκρουση με 30 χλμ ένα παιδί επτά κιλών φεύγει από την αγκαλιά ενός προσδεμένου ενήλικα με δύναμη 135 κιλών!!!

TIP Την επόμενη φορά που θα μπείτε στο αυτοκίνητο σας σκεφτείτε ότι η χρήση της ζώνης ασφαλείας έχει αποτρέψει πέντε στους 10 θανάτους

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μέρος για …σεξ!
Που σου αρέσει να κάνεις σεξ; Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο δάσος ή στη θάλασσα; Όπως και να έχει περί …ορέξεως … που λέει και ο λαός! Όμως ποιο είναι το μέρος που προτιμούν τα περισσότερα ζευγάρια σ