Αποθήκευσε σωστά τη μηχανή σου για τον χειμώνα!

Αποθήκευσε σωστά τη μηχανή σου για τον χειμώνα!

Αν δεν είσαι από τους all-weather μηχανόβιους και το κυκλοφορείς το εργαλείο μόνο με τις ζέστες, πρέπει να φροντίσεις για τη σωστή αποθήκευση του, τον χειμώνα! Σκέψου ότι κάθε άνοιξη, όταν πιάνουν οι πρώτες ζέστες, τα συνεργεία γεμίζουν από μηχανές που ήταν «αποθηκευμένες» και δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ιδιοκτήτη τους για την πρώτη θερινή βόλτα. Αν δεν θέλεις την άνοιξη να βρεθείς σε αυτή τη δυσάρεστη θέση, πρέπει να προνοήσεις από τώρα!

Αρχικά θα πρέπει να έχεις χώρο στεγασμένο! Από πυλωτή μέχρι και πάργκιγκ και φυσικά να έχεις προμηθευτεί την κουκούλα που ταιριάζει στο εργαλείο σου. Σκέψου ότι οι γάτες αγαπάνε τις μηχανές και φροντίζουν να εξασκούν τα νυχάκια τους στη σέλα! Έπειτα είναι και η σκόνη!

Ακολούθα λοιπόν τα εξής βήματα για να αποθηκεύσεις σωστά την αγαπημένη σου μηχανή:

1. Μη τη βάλεις μπροστά για τελευταία φορά φέτος! Πάνε μια τελευταία βόλτα για τελευταία φορά. Φρόντισε να κάνεις ώρα, να ανοίξεις ταχύτητα και να δώσεις μερικές γκαζιές. Ο λόγος είναι για να στεγνώσουν οι υδρατμοί που έχουν συσσωρευτεί στην εξάτμιση και είναι υπεύθυνοι για τη διάβρωση. Για να μη σκουριάσει η εξάτμιση όσο η μηχανή είναι αποθηκευμένη.

2. Γέμισε βενζίνη το ντεπόζιτο επειδή η αμόλυβδη βενζίνη, κατά την εξάτμισή της μέσα σε ένα μισογεμάτο ντεπόζιτο, αφήνει υπολείμματα που μπορεί να φράξουν τα ζιγκλέρ στα καρμπυρατέρ. Αν η μηχανή σου έχει καρμπιρατέρ.

3. Κλείσε το ρουμπινέτο της βενζίνης ενώ η μοτοσυκλέτα λειτουργεί και αφήσε την μέχρι να σβήσει από μόνη της και στράγγιξε οποιοδήποτε υπόλοιπο βενζίνης έμεινε στον πλωτήρα του καρμπυρατέρ από την βίδα υπερχείλισης!

4. Άσε τη μηχανή να κρυώσει και κάνε την ένα καλό πλύσιμο! Δώσε μεγάλη σημασία στο πλύσιμο ή καθαρισμό των σημείων που συλλέγουν την περισσότερη βρώμα από τον δρόμο. Ο κινητήρας και το ψυγείο καθώς και τα αμορτισέρ χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, επειδή συσσωρεύουν βρομιά και χώματα.

5. Αν δεν την πλύνεις τότε φρόντισε να την καθαρίσεις τοπικά σε σημεία που ενδέχεται να είναι συσσωρευμένη λάσπη ή χώμα.

6. Ψέκασε με αντισκωριακό υγρό όλες τις εκτεθειμένες μεταλλικές επιφάνειες της μηχανής, εκτός βεβαίως από τις δαγκάνες και τους δίσκους των φρένων, της μανέτας φρένου και του ποδόφρενου καθώς επίσης και των μαρσπιέ.

7. Καθάρισε τις δαγκάνες και τους μοχλούς φρένων από σκόνη, χώματα, λάσπες, υπολείμματα σκόνης τακακιών. Με τις κρύες και υγρές συνθήκες του χειμώνα είναι πολύ πιθανόν όλα αυτά να πετρώσουν και να μπλοκάρουν έμβολα δαγκανών και γενικώς τα κινούμενα μέρη των φρένων.

8. Πρόσεξε τις ηλεκτρικές συνδέσεις, ειδικά στις γυμνές μοτοσικλέτες και ψέκασε τις με αντισκοριακό.

9. Για να διατηρηθεί η αλυσίδα σε καλή κατάσταση πρέπει να λιπανθεί καλά πριν την αποθήκευση της μοτοσυκλέτας ώστε να αποφευχθούν πιθανότητες σκουριάς.

10. Λίπανε καλά όλα τα σημεία στις αρθρώσεις των μαρσπιέ, του ποδόφρενου του πλαϊνού και κεντρικού σταντ καθώς και του μοχλού των ταχυτήτων που συσσωρεύουν πολύ βρωμιά από το δρόμο αλλά και από τα παπούτσια μας.

11. Η μπαταρία καλό είναι να αφαιρεθεί τελείως ή απλά να βγουν από πάνω της οι πόλοι και να της γίνεται μια στο τόσο συντήρηση με ανάλογο φορτιστή.

12. Αν έχεις κεντρικό στάντ προτίμησε το από τον πλαγιοστάτη.

 

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.