Η …παγωμένη νοσταλγία της μανιβέλας!

Η …παγωμένη νοσταλγία της μανιβέλας!

Δεν είναι μόνο ότι η μανιβέλα ήθελε… τέχνη… Να σκάσει μια δύο και μετά με δύναμη!!! Δεν είναι μόνο ότι …ξεκούραζες και το πόδι σου, όταν περίμενες τη γκόμενα! Αυτό που σε κάνει να νοσταλγείς πραγματικά τη μανιβέλα είναι η αυτονομία από την μπαταρία, που ειδικά τα παγωμένα πρωινά τη νοσταλγείς ακόμα περισσότερο, όταν πας να βάλεις μπροστά το μηχανάκι σου και εκείνο αρνείται πεισματικά να πάρει…

Έτσι όταν στη συνέχεια σπρώχνεις στην επόμενη κατηφόρα ή ψάχνεις κάποιον να σε σπρώξει τότε είναι που νοσταλγείς ακόμα περισσότερο το manual starter που είχαν οι παλιές μηχανές!

Μία μπαταρία, όσο καλά συντηρημένη και να είναι θα διαρκέσει περίπου ενάμιση …βαριά βαριά δύο χρόνια. Τότε είναι που πρέπει να την αλλάξεις, ειδικά στην αρχή του χειμώνα, αλλά η ρημάδες αρχίζουν από 70 ευρώ και ανεβαίνουν. Και κάνουμε λόγο για μια μπαταρία που θα σου αντέξει ενάμιση με δύο χρόνια, γιατί αν θέλεις τις άλλες με την …ετήσια διάρκεια, μπορείς να βρεις και με 35 ευρώ!

Σπρώχνοντας λοιπόν με τρίτη ή τετάρτη ταχύτητα, μέσα στη παγωνιά, σκέφτεσαι γιατί οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν διατήρησαν και τη μανιβέλα παράλληλα με τη μίζα! Μια απλή απορία αγανάκτησης, αφού κάποτε, πριν από αρκετά χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι μίζες, οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες διατηρούσαν στους κινητήρες τους και τη μανιβέλα… για τις …δύσκολες ώρες!

Ήθελε βέβαια λίγο δυνατό …ποδάρι… αλλά παλιά, όταν οι μίζες ήταν είδος πολυτελείας, οι αναβάτες το γνώριζαν το κόλπο. Μια δύο για να «ξεκολλήσουν» οι κύλινδροί και μετά μεγάλες μανιβελιές απανωτές με το βάρος σου να πέφτει πάνω στη μανιβέλα ειδικά αν η μηχανή ήταν πάνω από 600 κ.ε.

Μάλιστα οι περισσότεροι κινητήρες έχουν και υποδοχή για μανιβέλα… αλλά μανιβέλα δεν έχουν!

Και δεν είναι μόνο ο χειμώνας που σε κάνει να νοσταλγείς τη μανιβέλα. Είναι ακόμα και το καλοκαίρι όταν τα …φτύνει η μίζα και αυτό συμβαίνει συνήθως στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Βέβαια θα μου πείτε, την χτυπάς λίγο και παίρνει, έστω για να σε πάει στο συνεργείο, αλλά διαφορετικά θα ήταν να υπήρχε και μανιβέλα!

Τέλος πάντων, η μανιβέλα είναι ένα εξάρτημα που πλέον υπάρχει σε λίγες μηχανές, αφού ακόμα και τα πολύ μικρά μηχανάκια έχουν πλέον την …πολυτέλεια της μίζας!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.