Μότο: Πρόσεχε το …πουλί, είναι η εποχή του!

Μότο: Πρόσεχε το …πουλί, είναι η εποχή του!

Μη νομίζεις ότι μόνο στη πίστα του Λονγκ Αίλαντ στο Moto GP τα πουλιά χτυπάνε τους αναβάτες, όπως τον Ιανόνε στον αγώνα του περασμένου πρωταθλήματος. Μη νομίζεις ακόμα ότι μπορεί να χτυπήσεις πουλί μόνο σε ταξίδι με την αγαπημένη σου μοτοσικλέτα. Τα πουλιά δεν αποτελούν απειλή μόνο για τα αεροπλάνα κατά την απογείωση, αλλά και για τις μοτοσικλέτες και τους αναβάτες τους, στις πόλεις, ειδικά την άνοιξη που είναι η …εποχή τους!

Πουλί μπορεί να χτυπήσεις κυρίως μέσα στη πόλη, σε μια γκαζιά που θα δώσεις σε κάποια λεωφόρο και ο λόγος είναι απλός, τα πτηνά των πόλεων είναι εξοικειωμένα με την κίνηση και τους ανθρώπους και πολλές φορές πετούν χαμηλά, τόσο πολύ που υπάρχει κίνδυνος να σε χτυπήσουν. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις.

Αλλά γιατί το φαινόμενο εντείνεται την άνοιξη, ειδικά για τις μεσογειακές χώρες; Ο λόγος είναι οι ξαφνικές μεταβολές του καιρού, δηλαδή τα μπουρίνια που είναι συχνά τους ανοιξιάτικους μήνες. Η μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης κάνει τα πουλιά, να βρίσκονται στο έδαφος ή κουρνιασμένα σε χαμηλά σημεία. Επειδή είναι πουλιά των πόλεων και είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, συνήθως προτιμούν τα πάρκα. Έτσι όταν αποφασίζουν να πετάξουν, απογειώνονται σε χαμηλή πτήση, τόσο χαμηλή στο ύψος της μηχανής ή του κεφαλιού σου. Έτσι το ατύχημα μπορεί να είναι αναπόφευκτο.

Τι πρέπει να κάνεις αν ξαφνικά βρεθεί πουλί στο δρόμο σου;

Βασικά να μην χάσεις την ψυχραιμία και την ευστάθεια της μηχανής σου και εννοείται ότι πάντα πρέπει να φοράς κράνος. Σκέψου να σε χτυπήσει πουλί στο κεφάλι, χωρίς κράνος.

Το πουλί θα το δεις ξαφνικά και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σκύψεις μπροστά, όπως ο Ιαννόνε στον αγώνα του Λονγκ Άιλαντ και αν κρατήσεις σφιχτά το τιμόνι. Να είσαι βέβαιος ότι θα φας τράνταγμα, αφού το πουλί μπορεί αν έχει λίγα κιλά, αλλά αν εσύ έχεις γκαζώσει και έχεις ήδη ροπή στη μηχανή σου και εκείνο απογειώνεται, τότε η σύγκρουση θα είναι σφοδρή! Απλή φυσική είναι!

Φρόντισε λοιπόν να κρατήσεις την πορεία και την ευστάθεια σου! Στην τελική πουλί είναι!

Ωστόσο θα πρέπει να έχεις το νου σου, ειδικά τις μέρες που βράζει μπουρίνι πάνω από την πόλη. Πριν εκδηλωθεί το μπουρίνι, τα πουλιά το καταλαβαίνουν και τότε είναι που βρίσκονται στο έδαφος. Έχε λοιπόν το νου σου αν τα δεις μαζεμένα κοντά στον δρόμο και κόψε ταχύτητα, αφού δεν γνωρίζεις πως θα αντιδράσουν.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο ταξίδι. Αν ο καιρός είναι έτοιμος για μπουρίνι, κόψε ταχύτητα και έχε το νου σου. Δεν είναι λίγοι οι αναβάτες που έχουν χάσει τον έλεγχο της μηχανής τους από χτύπημα πουλιού κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Αν τελικά χτυπήσεις πουλί και αυτό πέσει στη μηχανή σου, είτε είσαι στη πόλη, είτε σε ταξίδι, σταμάτα και έλεγξε. Βγάλε ότι έχει απομείνει από το πουλί και μετά συνέχισε πιο χαλαρά να δεις πως αντιδράει η μηχανή σου, αφού η δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν έχει γίνει ζημιά στο κύκλωμα του κινητήρα.

Εννοείται ότι αμέσως θα πρέπει να επισκεφθείς τον μηχανικό σου.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα