«Αν ήμουν το …λεωφορείο θα σταματούσες στη διασταύρωση»;

«Αν ήμουν το …λεωφορείο θα σταματούσες στη διασταύρωση»;

Η σκηνή είναι πραγματική και εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο είναι μια σκηνή που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι οδηγοί μοτοσικλετών, μεγάλων και μικρών, από ασυνείδητους οδηγούς αυτοκινήτων. Είναι κάτι που μπορεί να έχει συμβεί και σε σένα.

Ο μοτοσικλετιστής κινείται σε δρόμο της Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου διέρχεται λεωφορείο, δηλαδή σε δρόμο προτεραιότητας, λόγω της διέλευσης του λεωφορείου. Το αυτοκίνητο βγαίνει από άλλο δρόμο, στα δεξιά και φυσικά έχει «STOP» που σημαίνει, όπως όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να σταματήσει, να βάλει πρώτη και να δώσει προτεραιότητα στα οχήματα που κινούνται στον δρόμο προτεραιότητας, από τον οποίο διέρχεται το λεωφορείο.

Προς μεγάλη έκπληξη του μοτοσικλετιστή, το αυτοκίνητο πραγματικά έκοψε ταχύτητα, χωρίς όμως να σταματήσει. Ο οδηγός του έλεγξε τον δρόμο και ξεκίνησε αγνοώντας την κίνηση της μηχανής!

Ο οδηγός πρόλαβε να κόψει ταχύτητα και να μην υπάρξει σύγκρουση. Αγανακτισμένος λοιπόν, πλεύρισε το αυτοκίνητο από την πλευρά του οδηγού και του φώναξε: «Αν ήμουν το λεωφορείο και δεν ήμουν μηχανή θα σταματούσες;» για να ακούσει έκπληκτος την απάντηση του οδηγού του αυτοκινήτου, ότι ήδη είχε βγει στον δρόμο, αφού πρώτα είχε ελέγξει…

Φυσικά ο άνθρωπος, ο μοτοσικλετιστής έδωσε τόπο στην οργή, τράβηξε μια γκαζιά και έφυγε!

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι θλιβερή. Πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων στη θέα της μηχανής, δεν σταματούν για να δώσουν –ως οφείλουν- προτεραιότητα στη μηχανή. Προφανώς θεωρούν ότι ο όγκος της μηχανής είναι μικρός και έτσι αρνούνται να το πράξουν.

Αντίθετα σταματούν στη θέα μεγάλου οχήματος, όπως είναι το λεωφορείο ή άλλου αυτοκινήτου…

Η τακτική αυτή που ακολουθούν είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς ο κάθε μοτοσικλετιστής, όταν κινείται σε δρόμο προτεραιότητας, μπορεί να μην μπορεί να σταματήσει ή να ελιχθεί.

Άλλοι πάλι οδηγοί αυτοκινήτων θεωρούν ότι «χωράνε όλοι στο δρόμο» αφού η μηχανή καταλαμβάνει μικρό όγκο, επομένως θα ελιχθεί και θα …χωρέσουν όλοι.

Απόψεις επικίνδυνες που δείχνουν είτε άγνοια του ΚΟΚ, είτε την απαξίωση των οδηγών μοτοσικλετών.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο οδηγός της μηχανής είναι αυτός που κινδυνεύει, άσχετα αν έχει το δίκιο με το μέρος του!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...