10 tips για να φτιάξεις το δικό σου μίνι – συνεργείο, για τη μηχανή σου, στο σπίτι

10 tips για να φτιάξεις το δικό σου μίνι – συνεργείο, για τη μηχανή σου, στο σπίτι

Αν είσαι από εκείνους που αγαπούν τη μηχανή τους και έχεις και χώρο να ασχοληθείς μαζί της, μπορείς να στήσεις ένα μίνι-συνεργείο στο σπίτι σου. Ακόμα και μια εργαλειοθήκη με τα απαραίτητα αρκεί, όμως για να το κάνεις θα πρέπει να σκεφτείς ότι ουδέποτε θα πρέπει να προσπαθήσεις να υποκαταστήσεις τον μηχανικό και το γενικά το συνεργείο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 10 που νομίζουν οι οδηγοί αυτοκινήτων για τους μηχανόβιους

Άλλο πράμα είναι να περιποιείσαι τη μηχανή σου και να επισκευάζεις κάποια πράματα και άλλο να ανοίγεις βαριές δουλειές που χρειάζονται γνώσεις και εργαλεία που δεν μπορείς να έχεις.

Το μίνι - συνεργείο σου μπορεί εύκολα να στηθεί σε μια αποθήκη αν έχεις χώρο ή ακόμα και σε μια γωνιά της πυλωτής. Βέβαια μια εργαλειοθήκη κάνει και αυτή τη δουλειά της, αρκεί να είναι εξοπλισμένη κατάλληλα.

Δες λοιπόν τι εργαλεία και τι υλικά θα πρέπει να έχεις και τι πρέπει να προσέξεις:

1. Προσοχή στη ποιότητα

Έκανες shopping therapy στα Lidl με την γυναίκα σου και το μάτι σου έπεσε πάνω σε ένα πλήρες σετ εργαλείων συνεργείου με 5,99€. Τρελή ευκαιρία!!! Το αγόρασες και τρώγεσαι να βιδώσεις και να ξεβιδώσεις κάτι. Αν είναι έτσι …μακριά από την μοτοσυκλέτα σου! Τέτοιου είδους φτηνιάρικα εργαλεία μπορούν να καταστρέψουν τα κεφάλια από τις βίδες και πέρα από τον μπελά να αντικαταστήσεις την χαλασμένη βίδα, υπάρχει περίπτωση να μην βρίσκεις την κατάλληλη βίδα… Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να μάθεις γιατί ο μηχανικός σου έδωσε 50 ευρώ για ένα κατσαβίδι.

2. Άρχισε με τα απαραίτητα και πλήρωσε γι αυτά!

Για να συγκεντρώσεις όλα τα εργαλεία που απαιτούνται θα σου πάρει καιρό εκτός αν έχεις τα χρήματα να τα αγοράσεις με τη μια. Επομένως θα πρέπει πρώτα να αγοράσεις τα βασικά, όπως μια σειρά κλειδιά, κατσαβίδια, καρυδάκια, κλειδιά και σιγά σιγά θα αρχίσεις να προσθέτεις τα υπόλοιπα. Πρόσεχε την ποιότητα των εργαλείων. Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις το πανάκριβο εργαλείο που έχει ο μηχανικός σου, αλλά κάποιο καλής ποιότητας θα είναι χρήσιμο.

3. Σετ μαγνητικά κατσαβίδια

Ένα κατσαβίδι δεν είναι αρκετό, καθώς υπάρχουν πολλά μεγέθη βιδών, οπότε η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτείς ένα σετ κατσαβιδιών, που θα σου χρησιμεύσει σε κάθε περίσταση. Τα μαγνητικά κατσαβίδια είναι ακόμα χρησιμότερα, καθώς εξυπηρετούν στις σταυρωτές βίδες, που είναι δύσκολο να τις “πιάσεις” με την άκρη ενός συμβατικού κατσαβιδιού. Σε ένα σετ κατσαβιδιών θα βρεις κεφαλές που ταιριάζουν σε κάθε είδος βίδας.

4. Ηλεκτρικός βιδολόγος

Εκεί θα πρέπει να επενδύσεις για κάτι καλό. Προτίμησε εκείνα τα εργαλεία που έχουν και μπαταρία και παροχή ρεύματος. Αν έχει μόνο μπαταρία είναι το χειρότερο να μείνεις στα μισά επειδή ξεφόρτισε, από την άλλη αν λειτουργεί μόνο με ρεύμα, ίσως να μην μπορέσεις (λόγω καλωδίου) να δουλέψεις σε κάποια σημεία της μηχανής.

5. Σφυρί και πένσα

Αν και ακούγεται περίεργο το σφυρί είναι απαραίτητο, όσο και η πένσα ειδικά αν θέλεις να τεντώσεις την αλυσίδα. Η πένσα θα σε βοηθήσει να στρίψεις η να συσφίξεις κάτι το οποίο δεν μπορείς να πιάσεις με τα δάχτυλά σου. Εκτός από τη συνηθισμένη πένσα, μπορείς να αγοράσεις και μια πιο επαγγελματική, με λεπτές μύτες, η οποία θα σου φανεί χρήσιμη σε ακόμα πιο δύσκολες διεργασίες.

6. Τα …ζουμιά και τις …κρέμες

Η μηχανή σου έχει υγρά και αυτά θέλουν να τα κοιτάς σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έχε στο μίνι – συνεργείο σου τα απαραίτητα. Το λάδι της, τα υγρά φρένων, το λιπαντικό αλυσίδας αλλά και την …κρεμούλα της για το γυάλισμα του ντεπόζιτου και άλλων σημείων. Αν έχει νίκελ την ανάλογη κρέμα.

7. Ένα μπουκάλι παραφυνέλαιο

Είναι πολύτιμο, αφού καθαρίζει αφήνοντας τα λιγότερα υπολείμματα, ειδικά στα σημεία που συγκεντρώνονται τα λάδια από την αλυσίδα. Όπως και στην αλυσίδα απέφυγε να χρησιμοποιείς βενζίνη που αφήνει υπολείμματα και καίει τα πλαστικά. Το παραφυνέλαιο είναι πολύ χρήσιμο για να καθαρίζεις την αλυσίδα.

8. Συρμάτινη βούρτσα

Απαραίτητη για τον καθαρισμό της αλυσίδας.

9. Φορτιστής μπαταρίας

Χρήσιμος αλλά όχι και απολύτως απαραίτητός. Καλό θα ήταν να την βάζεις που και που στην φόρτιση, ειδικά τις μέρες που δεν χρησιμοποιείς τη μηχανή σου.

10. Άνοιγε δουλειές για τα εργαλεία που έχεις

Επειδή θα κάνεις καιρό να μαζέψεις όλα τα εργαλεία που χρειάζονται, άρχισε να φτιάχνεις ή να συντηρείς σημεία της μηχανής σου για τα οποία έχεις τα εργαλεία, για να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων! Ποτέ μην υποθέτεις ότι μπορείς να φτιάξεις κάτι χωρίς το ανάλογο εργαλείο, υπάρχει ο κίνδυνος να το σπάσεις ή να του κάνεις ζημιά τέτοια που θα σου στοιχίζει περισσότερο η επισκευή.

Και να θυμάσαι ότι δεν πρέπει επ΄ ουδενί να προσπαθείς να υποκαταστήσεις τον μηχανικό σου.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...