Πόσα γκάζια νομίζεις ότι «αντέχει» ο δρόμος;

Πόσα γκάζια νομίζεις ότι «αντέχει» ο δρόμος;

Το λένε και το συζητάνε στις παρέες: «Πόση ταχύτητα αντέχει ο δρόμος» Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στα όρια ταχύτητος που υπάρχουν στις πινακίδες του επαρχιακού, του εθνικού και του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τους 12 διαφορετικούς οργασμούς της γυναίκας και δες πως θα τα …καταφέρεις!

Είναι όμως έτσι;

Το κακό στη χώρα μας είναι ότι οι πινακίδες κυρίως των επαρχιακών και εθνικών οδών θεωρούνται από πολλούς ότι έχουν ξεπερασμένα όρια ταχύτητας (και δεν έχουν άδικο), αντίθετα με εκείνες των αυτοκινητοδρόμων.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η κατάσταση των επαρχιακών και εθνικών δρόμων σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι και η καλύτερη, σε αντίθεση με τους αυτοκινητόδρομους, κάτι που σημαίνει ότι «δεν σηκώνουν» και πολλά χιλιόμετρα γκάζια!

Όπως και να έχει το ασφαλές είναι να ακολουθούμε τα όρια ταχύτητας των δρόμων, η πραγματικότητα όμως διαφέρει. Κάποιοι δεν δίνουν καθόλου σημασία στα όρια ταχύτητας και εκτιμούν τον δρόμο με το «μάτι» που είναι μια πολύ επικίνδυνη τακτική.

Οι δρόμοι δεν είναι πίστες και όταν οδηγείς τη μηχανή σου στα όρια ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και φυσικά οι επιπτώσεις μιας πτώσης είναι πολύ πιο οδυνηρές από ότι σε μια πίστα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανωμαλίες του οδοστρώματος τις απορροφούν οι αναρτήσεις και τα καλά λάστιχα εξαλείφοντας έτσι τον κίνδυνο πτώσης, όμως άλλες φορές δεν καταφέρνουν να τις απορροφήσουν οδηγώντας τους αναβάτες στο νοσοκομείο ή και στο θάνατο.

Αν λοιπόν σε έναν δρόμο που έχει όριο ταχύτητας τα 130 εσύ τρέχεις με 200+ τότε βάζεις τον εαυτό σου σε μεγάλο κίνδυνο και εξηγούμε το γιατί:

- Οι δρόμοι είναι κατασκευασμένοι για να «αντέχουν» περισσότερα χιλιόμετρα από αυτά που γράφουν τα όρια ταχύτητας, όχι όμως πολύ περισσότερο.
- Οι δρόμοι δεν είναι πίστες και όπως είναι φυσικό η άσφαλτος φθείρεται από την καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων οχημάτων διαφόρων τύπων ενώ δεν έχει την ποιότητα της ασφάλτου μιας πίστας. Επομένως η οδήγηση στα όρια του δρόμου είναι πολύ παρακινδυνευμένη.

Επομένως δεν θα πρέπει να ξεπερνάς τα όρια ταχύτητας, αλλά αν τα ξεπεράσεις θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι καθόλου ασφαλείς μετά το 10% του κάθε ορίου.

Όπως και να έχει ο δρόμος έχει τα όρια του, όμως για να είσαι ασφαλής θα πρέπει να γνωρίζεις και τα όρια της μηχανής σου και φυσικά να την έχεις συντηρημένη ώστε να σε μπορέσει να σε προστατεύσει αν έρθει η «κακιά» στιγμή.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...