Το ποδήλατο σε γυμνάζει και σου ανεβάζει τη διάθεση!

Το ποδήλατο σε γυμνάζει και σου ανεβάζει τη διάθεση!

Όποια ώρα της ημέρας, το ποδήλατο αποτελεί ένα μέσο που όχι μόνο σε γυμνάζει, αλλά σου ανεβάζει και την ψυχολογία! Μπορείς ακόμα να το χρησιμοποιείς και ως μέσο μετακίνησης, αλλά αν ακόμα το χρησιμοποιείς μόνο για προπόνηση, τότε είναι σίγουρο ότι η επίδραση του δεν περιορίζεται μόνο στο fitness.

Ο λόγος είναι απλός. Σαν άσκηση θεωρείται από τις καλύτερες και μερικά χιλιόμετρα ενταγμένα στο πρόγραμμα σου ξεφεύγουν από το κλασσικό τρέξιμο. Ο ένας λόγος είναι η εναλλαγή παραστάσεων κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ο άλλος λόγος είναι προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους, που έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας αλλά και στην διάθεσή σου!

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης, ο έλεγχος του βάρους αλλά και η μείωση του κινδύνου σοβαρών παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος και του διαβήτη, είναι μερικά από αυτά που σου προσφέρει το ποδήλατο, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς η επαφή με τη φύση, εφόσον το ποδήλατο γίνεται σε ένα πάρκο ή στην εξοχή, μπορεί να βελτιώσει ακόμα την λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Psychology Today, ανακάλυψαν μέσα από μια σειρά πειραμάτων ότι το ποδήλατο βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, τόσο σε ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια όσο και σε υγιείς ανθρώπους, ενώ αποτρέπει από την εμφάνιση διάφορων νευρολογικών ασθενειών, το Alzheimers και το Parkinson. Επιπλέον, το ποδήλατο συντελεί στην διατήρηση της καλή κυκλοφορίας του αίματος προς τον εγκέφαλο, βοηθώντας έτσι τη σκέψη, την μάθηση, την μνήμη και την κρίση. Μάλιστα, σύμφωνα με ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν νεαροί ενήλικες, τα γνωστικά τεστ που έκαναν μετά από 30 λεπτά ποδηλασίας είχαν καλύτερες βαθμολογίες ενώ τα ολοκλήρωσαν και πιο γρήγορα.

Η συχνή ποδηλασία, επίσης, μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, αφού σύμφωνα με το αποτέλεσμα μιας έρευνας σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη και ακολουθούσαν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σημειώθηκε μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μετά από 15 λεπτά ποδηλασίας. Μάλιστα, το ποδήλατο σε εξωτερικό χώρο αυξάνει τα οφέλη αφού η επαφή με την φύση, από μόνη της, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους αλλά και να ενισχύσει την χαρά και το κίνητρο για φυσική δραστηριότητα.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.