Το δυστύχημα που πρέπει να διδάξει πολλούς ποδηλάτες

Το δυστύχημα που πρέπει να διδάξει πολλούς ποδηλάτες

Το τραγικό δυστύχημα στις γραμμές του τρένου στη Θεσσαλονίκη με θύμα μια άτυχη ποδηλάτρια, πρέπει να γίνει αφορμή σκεπτικισμού από όλους τους ποδηλάτες, αθλητές ή μη.

Η επικινδυνότητα για τον ποδηλάτη δυστυχώς δεν έχει να κάνει μόνο με τους ανεύθυνους οδηγούς αυτοκινήτων, αλλά κάποιες φορές και από την ίδια την οδηγική παιδεία του ποδηλάτη.

Η αύξηση των ποδηλάτων τα τελευταία χρόνια, οδήγησε πολλούς να χρησιμοποιούν κατά κόρον το κατά τα άλλα λειτουργικό και χρήσιμο ποδήλατο. Ωστόσο κάποιοι παράγοντες, αλλά και η άγνοια, κάνει πολλούς ποδηλάτες, κυρίως ερασιτέχνες, να αψηφούν τους κινδύνους, θεωρώντας ότι είναι εύκολο να αποφύγουν τους κινδύνους.

Το ποδήλατο είναι ένα τέλειο μέσο μεταφοράς, που μάλιστα γυμνάζει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά ως μέσο μεταφοράς για μικρές εντός πόλης αποστάσεις. Για fitness προπόνηση, αλλά και για ανέμελες βόλτες. Ωστόσο, όπως και σε κάθε δίκυκλο, η επικινδυνότητα παραμονεύει και απαιτείται προσοχή.

Πολλοί από εμάς έχουμε δει ποδηλάτες να κινούνται πάνω σε πεζοδρόμια, στους δρόμους ανάμεσα στα αυτοκίνητα, να χρησιμοποιούν διαβάσεις πεζών και γενικά να μην σέβονται τους κανόνες κυκλοφορίας. Το είδος του μέσου, είναι αυτό κυρίως που κάνει τον ποδηλάτη να αισθάνεται ότι είναι προέκταση του εαυτού του, μη υπολογίζοντας ότι ένα ποδήλατο μπορεί να τρέξει μέχρι και 50 χιλιόμετρα την ώρα και μια ενδεχόμενη σύγκρουση με σταθερό ή κινητό αντικείμενο ή με άνθρωπο, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Όχι δεν υπερβάλουμε και τραγική απόδειξη είναι το δυστύχημα στις γραμμές του τρένου στη Θεσσαλονίκη. Πολλά άλλα ατυχήματα έχουν συμβεί με θύματα ποδηλάτες και στα οποία δεν ευθύνονται ούτε οι ασυνείδητοι οδηγοί αυτοκινήτων, αλλά ούτε και οι ανυποψίαστοι πεζοί.

Ο χειρισμός του ποδηλάτου ισοδυναμεί με ευθύνη, τόσο για τους άλλους, όσο και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Τήρησε λοιπόν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Μην κάνεις σφήνες. Σταμάτα στο κόκκινο. Αν κινείσαι πάνω σε πεζοδρόμιο, οδηγά με προσοχή και μην τρέχεις, γιατί μπορεί να χτυπήσεις κάποιον πεζό και να χτυπήσεις και ο ίδιος.

Γενικά θα πρέπει να οδηγάς με προσοχή, υπολογίζοντας τις αντιδράσεις τόσο των πεζών, όσο και των οδηγών αυτοκινήτων. Πάνω απ΄ όλα όμως θα πρέπει να οδηγάς με σύνεση και χωρίς υπερβολές!

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα