Γιατί οι άντρες ζηλεύουν …σεξουαλικά;

Γιατί οι άντρες ζηλεύουν …σεξουαλικά;

Γράφει ο Κλέαρχος Α. Σταματουλάκης,

Πτυχιούχος Ψυχολογίας, MSc(Cand) Counselling Psychology, The University of Sheffield, Life Coach, A.C.A.

Η ζήλια ορίζεται από τους εξελικτικούς ψυχολόγους ως μια συναισθηματική κατάσταση στην οποία το άτομο βρίσκεται σε διέγερσή, σωματική και ψυχολογική, όταν εντοπίσει μια απειλή για μια σημαντική γι’ αυτό σχέση και εκφράζει συγκεκριμένη συμπεριφορά για να εξαφανίσει την απειλή.

Άρα τι καταλαβαίνουμε από αυτό τον ορισμό; Ότι 1. όποιος ζηλεύει, όσο και να το κρύβει από τους άλλους και να το θάβει μέσα του, ενδιαφέρεται για το άτομο που ζηλεύει και 2. η σχέση αυτή είναι σημαντική γι’ αυτόν.

Πολλοί λένε ότι αν δε σε ζηλεύει, δεν ενδιαφέρεται για σένα. Με βάση τα όσα είπαμε πριν, αυτό ισχύει. Από την άλλη έχω δει και ζευγάρια να μην ζηλεύονται μεταξύ τους και να αγαπιούνται και να τα πηγαίνουν μια χαρά! Τι να πεις… οι γνωστές εξαιρέσεις του κανόνα.

Η ζήλια, βέβαια, όπως κάθε άλλο ανθρώπινο συναίσθημα και συμπεριφορά, έχει διάφορα επίπεδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι κυμαίνονται στα φυσιολογικά. Μετά υπάρχουν και οι παθολογικές καταστάσεις τύπου «γιατί μωρό μου έβαλες και σήμερα καθαρό βρακί; Τι σκοπεύεις να κάνεις μετά τη δουλειά;» και το τερματίζουν σε επίπεδο Glenn Close στο «Ολέθρια σχέση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα θεωρίες, οι άντρες και οι γυναίκες ζηλεύουν διαφορετικά. Οι άντρες, όπως έχουν επιβεβαιώσει πολλές έρευνες, ζηλεύουν περισσότερο το σεξουαλικό κομμάτι της απιστίας, αντίθετα οι γυναίκες το συναισθηματικό. Φυσικά, υπάρχει και εξήγηση γι’ αυτό, η οποία βασίζεται στους προγόνους μας και στην εξέλιξη του είδους μας.

Το κύριο μέλημα του ανθρώπινου είδους, από εξελικτική σκοπιά πάντα, είναι η διαιώνιση. Υπάρχουν κάποια κενά, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, μιας και δε θέλουν όλοι να αναπαραχθούν, αλλά η έρευνα συνεχίζεται και προς αυτά τα πεδία πλέον. Έτσι λοιπόν, τα δύο φύλα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προστατέψουν το μέλλον των τέκνων τους. Ο άντρας φοβάται ότι αν η γυναίκα τον απατήσει, θα μείνει έγκυος από κάποιον άλλον και ο ίδιος θα μείνει πρακτικά… άκληρος. Γι’ αυτό το λόγο το απλό φλερτ της συντρόφου, δεν είναι τόσο «σοβαρό» όσο ένα ενδεχόμενο τσιλημπούρδημα. Η γυναίκα αντίθετα, τρέμει το ξενοπήδημα, αλλά το να έχει αισθήματα ο τύπος για κάποια άλλη είναι καταστροφικό. Σου λέει, «μην τον τυλίξει καμιά άλλη και χάσουμε την στήριξη, οικονομική και πνευματική, στο σπλάχνο. Ας πηδάει όποια θέλει, αλλά τα δικά μου τα παιδιά θα σπονσοράρει»- είπαμε, στόχος η καλύτερη επιβίωση των τέκνων.

Αυτά τα θεωρητικά… Κάποια βγάζουν νόημα ακόμα και στην κοινωνία σήμερα. Κάποια αλλάζουν κάπως, ανάλογα την προσέγγιση που έχεις. Όπως και να χει η ζήλια, σε ρεαλιστικά και χαμηλά επίπεδα, μπορεί να λειτουργεί θετικά για κάποιους. Στην αντίθετη περίπτωση, απλά τρέξτε μακριά. Δε λέει ούτε για αναπαραγωγή, αλλά ούτε και για κάτι μικρότερης διάρκειας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα