Ποιο είδος προπόνησης αυξάνει το μεταβολισμό;

Ποιο είδος προπόνησης αυξάνει το μεταβολισμό;

Γνωρίζουμε ποιο είδος σωματικής άσκησης αυξάνει τον μεταβολισμό; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η επιστημονική έρευνα που διεξάγεται, εξετάζει  την επίδραση διαφορετικών τύπων άσκησης στη μετατροπή μέρους του λευκού λίπους σε καφέ και την αύξηση του μεταβολισμού στον άνθρωπο και γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ερευνητική ομάδα που απαρτίζεται από τον Δρ Ανδρέα Φλουρή, τον αναπληρωτή καθηγητή Αθανάσιο Τζιαμούρτα, τον καθηγητή Γιάννη Κουτεντάκη και τον υποψήφιο διδάκτορα Πέτρο Ντίνα.

Η έρευνα θα εστιαστεί σε ένα είδος λίπους που έχουμε στο σώμα μας, το «καφέ λίπος», του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι «φαιός λιπώδης ιστός». Το καφέ λίπος επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει στους ενήλικες ανθρώπους μόλις το 2009. Βρίσκεται στο πάνω μέρος του θώρακα πάνω από την κλείδα και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και έχει την ιδιότητα να παράγει θερμότητα, όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματός μας. Η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τη υγεία μας γιατί προκαλεί μεγάλη αύξηση του μεταβολισμού.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Φλουρή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί της ιδιότητας του καφέ λίπους για να αυξήσει το μεταβολισμό και να μειώσει το σωματικό βάρος. Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος στον άνθρωπο δημιουργεί προβλήματα υγείας και γι’ αυτό η διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισης του είναι πολύ σημαντική.

Πολλοί επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους να αυξήσουν το καφέ λίπος έτσι ώστε μπορέσουν να αυξήσουν το μεταβολισμό ανθρώπων με υπερβολικό σωματικό βάρος. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο προτάθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ότι στα ποντίκια η άσκηση μπορεί να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ χωρίς, όμως, αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ερευνητικά δεδομένα σε ανθρώπους.

Η μελέτη που διεξάγεται στα Τρίκαλα από τα προαναφερθέντα ιδρύματα σκοπεύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, να εξιχνιάσει αν διαφορετικοί τύποι άσκησης (άσκηση αντοχής, άσκηση με βάρη, ή συνδυασμός άσκησης αντοχής και άσκησης με βάρη) μπορούν να μετατρέψουν μέρος του λευκού λίπους σε καφέ λίπος και να αυξήσουν το μεταβολισμό στον άνθρωπο.

Στη μελέτη λαμβάνουν μέρος 40 εθελοντές, οι οποίοι γυμνάζονται για δύο μήνες σε συνεργαζόμενα γυμναστήρια των Τρικάλων. Μετά την πάροδο των δύο μηνών, οι εθελοντές σταματούν την άσκηση και επανέρχονται στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής τους για άλλους δύο μήνες. Οι ερευνητές συλλέγουν από τους εθελοντές πληθώρα στοιχείων για το μεταβολισμό, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τη φυσική κατάσταση, και το λευκό και καφέ λίπος σε όλη τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που διαρκεί η μελέτη.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η άσκηση οδηγεί σε σημαντική αύξηση του μεταβολισμού, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή μέρους του λευκού λίπους σε καφέ λίπος. Έτσι, η ερευνητική ομάδα του Δρ Φλουρή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί της ιδιότητας του καφέ λίπους για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα άσκησης που θα στοχεύει στη μετατροπή μέρους του λευκού λίπους σε καφέ λίπος. Αυτό θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση του μεταβολισμού και τη μείωση της παχυσαρκίας με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

«Πολλές από τις μελέτες μας», καταλήγει ο Δρ Φλουρής, «έχουν δείξει ότι η συχνότητα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται με αποτέλεσμα να είμαστε, δυστυχώς, ανάμεσα στους πρωταθλητές πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αύξησης της παχυσαρκίας, ενώ η διατροφή φαίνεται να επηρεάζει επίσης έως κάποιο βαθμό. Και οι δύο αυτοί παράγοντες (έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και κακή διατροφή) απορρέουν άμεσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι, ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα έχουν θετικές επιδράσεις στη δημόσια υγεία».

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε 5 τρόπους για να διπλασιάσεις τα οφέλη από την προπόνησή σου
Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να διπλασιάσεις τα οφέλη σου από την προπόνηση. Σίγουρα μία σωστή διατροφή αλλά και ένα έντονο πρόγραμμα είναι δύο τρόποι γνωστοί και περπατημένοι.