Γιατί πονάνε τα γόνατα μου όταν τρέχω;

Γιατί πονάνε τα γόνατα μου όταν τρέχω;

«Γιατί τρέχεις, θα πάθουν ζημιά τα γόνατα σου, εμένα πονάνε» μου είπε κάποιος στο γυμναστήριο… Τα δικά μου γόνατα δεν πόνεσαν ποτέ, απόρησα, αν και τρέχω μισή ώρα με 50 λεπτά την ημέρα, ποτέ δεν είχα ενοχλήσεις. Εκείνος είχε και δεν έλεγε ψέματα.

Η απάντηση βρίσκεται στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ. Εξέτασαν πολλούς δρομείς, ερασιτέχνες, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αδύναμοι μύες μπορεί τελικά να αποτελούν την αιτία της επώδυνης διαταραχής που πλήττει πολλούς λάτρεις του τζόγκινγκ και είναι γνωστή ως «γόνατο του δρομέα».

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» υποστηρίζει ότι οι δρομείς που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή «τείνουν να έχουν πιο αδύναμους τετρακέφαλους και ιγνυακούς μυς.

Έτσι δεν μπορούν να λυγίσουν καλά τα γόνατα όταν τρέχουν ή κάνουν άλματα και έτσι η περιοχή επαφής της επιγονατίδας με το μηριαίο οστούν είναι μικρότερη, με συνέπεια όλες οι πιέσεις του τρεξίματος να ασκούνται σε μια μικρή περιοχή». Με αυτό τον τρόπο, η άρθρωση του γόνατος καταπονείται και εκδηλώνεται ο χαρακτηριστικός πόνος που παρατηρείται σε έναν στους τέσσερις δρομείς.

Το «γόνατο του δρομέα» αποκαλείται επιστημονικά σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας και, εκτός από τους δρομείς, εκδηλώνεται επίσης σε αθλητές του βάδην και του σκι, σε ποδηλάτες, καθώς και σε αθλούμενους που κάνουν αερόμπικ ή πολλές ασκήσεις με βάρη.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1600 εθελοντές δρομείς και διαπίστωσαν ότι όσοι από τους εθελοντές είχαν πιο αδύναμους μηριαίους και ιγνυακούς μυς, είχαν πολλαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν το σύνδρομο. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα που το ονόμασαν «γόνατο του δρομέα».

Τον κίνδυνο αύξανε επίσης σημαντικά η μεγάλη πλατυποδία, ενώ αυξημένες πιθανότητες να το παρουσιάσουν είχαν και οι δρομείς με τα λιγότερο ευλύγιστα γόνατα.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Αυτό είναι το σημείο που αν το …αγγίξεις την «ανάβεις» τρελλά!
Απρόσμενες αποκαλύψεις έκανε μια έρευνα από την εταιρεία προφυλακτικών Skyn, σχετικά με το ποια σημεία στο σώμα τους, οι ίδιες οι γυναίκες πιστεύουν ότι τις “ανάβουν” περισσότερο στο σεξ, όταν ο σύντρ