Επιζήμιοι για την καρδιά των αγύμναστων οι «λαϊκοί» μαραθώνιοι

Επιζήμιοι για την καρδιά των αγύμναστων οι «λαϊκοί» μαραθώνιοι

Αν δεν είστε προπονημένοι, καλύτερα να μετέχετε ως θεατής σε κάποιον από τους μαραθώνιους δρόμους που οργανώνουν οι δήμοι ανά την Ελλάδα. Οι «λαϊκοί» ή «ανοικτοί» μαραθώνιοι, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στη καρδιά των αγύμναστων που θέλουν να μετάσχουν. Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον καναδοί επιστήμονες που συνέταξαν σχετική έρευνα και τη δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Canadian Journal of Cardiology», μάλιστα αναφέρουν ότι η συμμετοχή κάποιου ελάχιστα ή καθόλου προπονημένου σε δρόμους μεγάλων αποστάσεων, είναι επιζήμιοι για τη καρδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Έρικ Λαρόζ του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρδιολογίας και Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό περιοδικό καρδιολογίας παρακολούθησαν στενά 20 ερασιτέχνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων ηλικίας 18 έως 60 ετών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος στον Μαραθώνιο της πόλης του Κεμπέκ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δρομείς δεν είχαν κάποια διαγνωσμένη καρδιοπάθεια, ούτε έπαιρναν φάρμακα, ενώ δεν είχαν τρέξει άλλον μαραθώνιο κατά το τελευταίο δίμηνο. Οι ερευνητές έκαναν διάφορα τεστ στους δρομείς έξι έως οκτώ εβδομάδες πριν τον αγώνα, την ημέρα του αγώνα, καθώς και δύο ημέρες μετά (ορισμένοι επίσης εξετάστηκαν τρεις μήνες αργότερα). Στους μισούς περίπου δρομείς παρατηρήθηκε δυσλειτουργία του μυοκαρδίου (οίδημα, μειωμένη ροή αίματος κ.ά.).

Οι Καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καταπόνηση του μαραθωνίου οδηγεί σε επιβάρυνση και πιθανή βλάβη του καρδιακού μυ, ιδίως σε όσους δρομείς είναι λιγότερο σωματικά εξασκημένοι πριν τον αγώνα. Αν και συνήθως η επίπτωση στον μυ της καρδιάς είναι προσωρινή και αναστρέψιμη, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα σε όσους δρομείς δεν έχουν φροντίσει να κάνουν αρκετή προπόνηση προηγουμένως.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.