Το τρέξιμο δυναμώνει τα οστά των ανδρών

Το τρέξιμο δυναμώνει τα οστά των ανδρών

Η συστηματική άσκηση και ειδικά το τρέξιμο δυναμώνει τα οστά των  ανδρών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι μετά από σχετική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Μάλιστα αναφέρουν ότι το τρέξιμο κάνει περισσότερο καλό στα οστά, απ΄ ότι  τα βάρη.

Ειδικότερα από μικρή ηλικία το τρέξιμο βοηθά σημαντικά στην ενδυνάμωση των  οστών που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Μάλιστα η διατήρηση της οστεϊκής τους πυκνότητας είναι απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία προσβάλλει 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες του Μισούρι επιστράτευσαν ομάδα ανδρών, ηλικίας 19 έως 45 ετών, στους οποίους αξιολόγησαν τη δράση του τζόγκινγκ, της ποδηλασίας και της προπόνησης με βάρη. Διαπίστωσαν, οι εθελοντές που έτρεχαν είχαν υψηλότερη οστεϊκή μάζα στη σπονδυλική στήλη απ' ό,τι οι ποδηλάτες, οι οποίοι όμως είχαν χαμηλότερη οστεϊκή πυκνότητα απ' ό,τι οι εθελοντές που έκαναν βάρη.

Αυτό σημαίνει πως όποιος ασχολείται με δραστηριότητες που φέρουν μικρές αντιστάσεις, όπως η ποδηλασία, η κολύμβηση ή η κωπηλασία, πρέπει να προσθέσουν στην προπόνησή τους ασκήσεις με βάρη και - για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα - υψηλής πρόσκρουσης, δυναμικές δραστηριότητες, όπως το τζόγκινγκ, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας επιβεβαιώνουν ότι η συστηματική άσκηση αυξάνει την οστεϊκή μάζα, αλλά οι ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης, όπως το τζόγκινγκ φαίνεται να παρέχουν μεγαλύτερο όφελος», είπε η δρ Παμ Χίντον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής & Φυσιολογίας της Άσκησης στο Κολέγιο Ανθρώπινων Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Αν και η προπόνηση αντιστάσεως που έχει να κάνει με βάρη ή ιμάντες γυμναστικής συνιστάται και στα δύο φύλα για την αύξηση της οστεϊκής μάζας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, τα ευρήματα των έως τώρα μελετών για την αξία της στους άνδρες ήταν αντικρουόμενα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πονάνε τα γόνατα μου όταν τρέχω;

Καταρρίφθηκε ο μύθος ότι το τρέξιμο φθείρει τα γόνατα!

Η σωστή επιλογή του αθλητικού παπουτσιού

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα