Επικίνδυνη η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος

Επικίνδυνη η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος

Αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων ή ακόμα και πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν όσοι καταναλώνουν ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών και Πολωνών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο καρδιολογικό περιοδικό «Circulation: Ηeart Failure».

Η έρευνα αναφέρεται στη κατανάλωση κυρίως αλλαντικών, όπως σαλάμι, λουκάνικο, ζαμπόν και μπέικον ενώ δεν ξεχωρίζει τα χαμπουργκέρ. Μάλιστα οι επιστήμονες τονίζουν ότι ακόμα και η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων εγκυμονεί κινδύνους.

Για να φθάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, μελέτησαν επί 12 χρόνια, συνολικά 37.000 άνδρες, 45 έως και 79 ετών, που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου. Από το σύνολο των ανθρώπων διαγνώστηκε ότι 2.900 είχαν καρδιολογικό πρόβλημα ενώ οι 266 είχαν πεθάνει από την καρδιά τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έτρωγαν πάνω από 75 γραμμάρια την ημέρα κόκκινο κρέας, είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος όπως καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες.

Εκείνοι που κατανάλωναν πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, είχαν επίσης υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιά σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο. Αναφέρουν μάλιστα ότι για κάθε 50 γραμμάτια περισσότερο στην ημερήσια κατανάλωση ο καρδιολογικός κίνδυνος αύξανε κατά 8% και του πρόωρου θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 38%. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου για όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας, αλλά όχι επεξεργασμένο.

Το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί κάποιου είδους κατεργασία, με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ή με κάποια άλλη μέθοδο επεξεργασίας, για παράδειγμα τα «καπνιστά» αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Αντίθετα, όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε τόσο αλάτι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ύπνος βοηθά σημαντικά στο αδυνάτισμα

Τα συμπληρώματα και τα εργογόνα βοηθήματα

Τα 10 καλύτερα σπορ της …παραλίας!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.