Τι κάνουμε όταν μας κάψει ο ήλιος;

Τι κάνουμε όταν μας κάψει ο ήλιος;

Οι γιατροί μπορεί να λένε ότι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα δεν πρέπει να μένουμε στον ήλιο… αλλά όταν έχεις… ντέρμπι με ρακέτες ή μπιτς βόλει… ξεχνιέσαι και μετά καίγεσαι! Το φαινόμενο είναι συχνό, αφού οι περισσότεροι από εμάς πάμε στη παραλία …κατάλευκοι! Α ν καούμε από τον ήλιο καλό θα είναι να ξεχάσουμε τα γιατροσόφια με τις οδοντόπαστες και τέτοια πράγματα που έλεγαν οι γιαγιάδες μας.

Πρώτο μέλημα μας είναι αν τρέξουμε σε ένα φαρμακείο για να προμηθευτούμε την ανάλογή αλοιφή. Δηλαδή μια ενυδατική κρέμα ή κρέμα με 1% υδροκορτιζόνη, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο και να επιταχύνει τη διαδικασία ίασης.

Ωστόσο αν το φαρμακείο δεν είναι κοντά μας, οι πρώτες βοήθειες είναι να διατηρούμε την ερεθισμένη περιοχή ενυδατωμένη και καθαρή. Αν φοράμε για παράδειγμα αλυσίδα λαιμού, να την βγάλουμε επειδή επιδεινώνει την κατάσταση στην ήδη ερεθισμένη περιοχή.

Την επόμενη μέρα ίσως το δέρμα να βγάλει φουσκάλες, αυτές δεν πρέπει επουδενί να σπάνε, καθώς η ρήξη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μετά από μερικές μέρες, η διαδικασία της αποθεραπείας περιλαμβάνει την αποβολή του επιφανειακού στρώματος της επιδερμίδας στο σημείο της βλάβης.

Υπάρχουν και άλλοι πιο φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα εγκαύματα από τον ήλιο:

- Aloe vera: χρησιμοποίησε το τζελ που υπάρχει μέσα στα φύλλα για να καταπραΰνεις τα εγκαύματα.

- Γάλα: πρόσθεσε ένα φλυτζάνι γάλα στη μπανιέρα σου και κάτσε μέσα για 10 λεπτά για να ηρεμήσει η φλεγμονή του δέρματος.

- Ξύδι: βούτηξε ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα σε διάλυμα από ξύδι (1 κ.γ λευκό ξύδι και 1 φλυτζ. νερό) και ταμπόναρέ το στις ευαίσθητες περιοχές.

- Βρώμη: πρόσθεσε ½- 1 φλυτζάνι βρώμη μέσα στο χλιαρό νερό του μπάνιου σου και απόλαυσέ το για 15-20 λεπτά. Θα ανακουφίσει το δέρμα σου.

- Μέλι: άπλωσε μία μικρή ποσότητα μέλι στην περιοχή του εγκαύματος για να επιταχύνει την ανάρρωση και να ελαχιστοποιήσει τον πόνο.

- Πατάτα: τρίψε μία πατάτα για να βγάλει τα υγρά της. Άπλωσέ τη στο δέρμα σου και άφησέ τη, μέχρι να στεγνώσει.

- Τσάι: μούλιασε μία πετσέτα μέσα σε κρύο τσάι και τοποθέτησέ τη πάνω στην καμένη περιοχή. Θα δροσίσει το δέρμα και θα επανορθώσει ζημιές που έχουν γίνει σε αυτό.

- Γιαούρτι: άπλωσε γιαούρτι στις καμένες περιοχές και άφησέ το για 20 λεπτά. Επανάλαβε αρκετές φορές την ημέρα για να δροσίσεις το δέρμα.

- Μαγειρική Σόδα: πρόσθεσε ½ φλυτζ. μπέικιν-σόδα μέσα στο ζεστό νερό του μπάνιου σου και βυθίσου για 15 λεπτά. Θα βοηθήσει στη μείωση της φαγούρας.

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο και πρέπει να αναγράφει ότι σας προστατεύει τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA ακτίνες. Αλλά σε ποια κατηγορία ανήκουμε; Διαβάστε τον κατάλογο και ανακαλύψτε την:

Φωτότυπος 1: Ξανθή επιδερμίδα, συνήθως με φακίδες, που καίγεται σχεδόν πάντα από τον ήλιο και δεν μαυρίζει ποτέ. Ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Oι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 50+ στο πρόσωπο και στο σώμα όταν είστε στην παραλία.

Φωτότυπος 2: Aνοιχτόχρωμη επιδερμίδα, που καίγεται εύκολα και μαυρίζει πολύ δύσκολα. Ξανθά συνήθως μαλλιά, ίσως όμως και μαύρα. Oι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 40+.

Φωτότυπος 3: Mέτρια ανοιχτή επιδερμίδα που καίγεται κάποιες φορές, αλλά μαυρίζει συνήθως με ένα όμορφο απαλό χρώμα. Καστανόξανθα ή ανοιχτά καστανά μαλλιά. Oι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 30+.

Φωτότυπος 4: Σταρένια επιδερμίδα, που καίγεται περιστασιακά και μαυρίζει εύκολα. Συνήθως καστανά μάτια και μαλλιά. Xαρακτηριστικός μεσογειακός δερματικός τύπος. Oι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 20+.

Φωτότυπος 5: Πολύ σκουρόχρωμη-μελαψή επιδερμίδα, που δεν καίγεται ποτέ και μαυρίζει πολύ εύκολα. Σκούρα μάτια και μαλλιά. Oι ειδικοί συνιστούν αντηλιακό με SPF 15+.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε 5 τρόπους για να διπλασιάσεις τα οφέλη από την προπόνησή σου
Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να διπλασιάσεις τα οφέλη σου από την προπόνηση. Σίγουρα μία σωστή διατροφή αλλά και ένα έντονο πρόγραμμα είναι δύο τρόποι γνωστοί και περπατημένοι.