Εξανθήματα μετά την προπόνηση; Τι είναι και πώς τα αντιμετωπίζεις!

Εξανθήματα μετά την προπόνηση; Τι είναι και πώς τα αντιμετωπίζεις!

Μπορεί να παίρνεις τα οφέλη από την προσκόλληση σου σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής: Οι δικέφαλοι σου αυξάνονται, η κοιλιά σου εξομαλύνεται και έχεις προσθέσει κάποιο σοβαρό βάρος στο πάγκο σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το τρέξιμο δυναμώνει τα οστά των ανδρών

Ωστόσο ίσως έχεις επίσης παρατηρήσει μια μη ελκυστική φυσική συνέπεια των γυμναστικών σου συνεδριών: μικροσκοπικά, κόκκινα εξογκώματα που ξεφλουδίζουν στους ώμους, τις άκρες των μασχαλών σου και γύρω από τη βουβωνική χώρα.

Κόκκινα εξανθήματα σε ιδρωμένες περιοχές; Μάλλον απλά υπέθεσες ότι είναι ακμή - και θα μπορούσαν να είναι. Αλλά θα μπορούσαν επίσης να σηματοδοτήσουν μια κατάσταση του δέρματος που ονομάζεται miliaria, επίσης γνωστή ως εξάνθημα θερμότητας. Ενώ φαίνονται παρόμοια, η ίδια θεραπεία που λειτουργεί για την ακμή δεν θα βοηθήσει σε ένα εξάνθημα θερμότητας. Δες τι πρέπει να ξέρεις.

Υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες μεταξύ ακμής και εξανθήματος. Μπορούν και τα δύο να εμφανιστούν όταν οι πόροι σου φράσσονται και ενοχλούνται.

Αλλά η ακμή - η οποία είναι πολύ συχνότερη από το εξάνθημα- αναπτύσσεται όταν ο αγωγός του πόρου μπλοκάρεται με βρωμιά ή νεκρά κύτταρα του δέρματος, λέει ο BruceRobinson, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Τα βακτήρια παγιδεύονται στον αγωγό, προκαλώντας ερεθισμό και φλεγμονή, γεγονός που κάνει το σπυρί κόκκινο και τρυφερό. (Οι κεφαλές και τα σπυράκια, τα οποία επίσης μετράνε ως ακμή, είναι παγιδευμένα σε βρωμιά ή νεκρά κύτταρα του δέρματος χωρίς βακτήρια ή φλεγμονή).

Από την άλλη πλευρά το εξάνθημα θερμότητας, σχηματίζεται όταν ο πόρος φράσσεται με τον ιδρώτα. Αυτό σχηματίζει μικρά διαυγή ή κόκκινα εξογκώματα, τα οποία μοιάζουν με εξάνθημα. Τείνει να είναι πιο συνηθισμένα στις πτυχές του δέρματος, όπως η μασχάλη ή η βουβωνική χώρα ή όπου τα ρούχα σου τριφτούν πάνω στο δέρμα σου.

Τα πιο εν των βάθη μπλοκαρισμένα από ιδρώτα τείνουν να φλεγμονώνονται, καθιστώντας τα εξανθήματα κόκκινα, λέει ο Δρ Ρόμπινσον. Αυτή η φλεγμονή μπορεί επίσης να έχουν την αίσθηση φαγούρας.

Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις την ακμή από ένα εξάνθημα θερμότητας αν ξέρεις τι ψάχνεις: Τα σπυράκια είναι συνήθως μεγαλύτερα με λευκό και γεμάτο πύον κέντρο, και μπορείς να βγάλεις μόνο ένα ή δύο σε μια δεδομένη περιοχή. Η Milaria είναι μικροσκοπική και εμφανίζεται σε ομάδες, μοιάζει περισσότερο με κνησμώδες εξάνθημα, λέει ο Δρ Ρόμπινσον.

Η εξάσκηση είναι μια σημαντική αιτία για την ακμή και το εξάνθημα θερμότητας: Όσο περισσότερο ιδρώνεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι βρωμιές ή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος - ή ο ίδιος ο ιδρώτας - να φράξουν τους πόρους σου και να προκαλέσουν εμπλοκή, λέει ο Δρ Robinson.

Η άσκηση σε υγρό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εξανθήματος ακόμη περισσότερο, καθώς η υψηλή υγρασία καθιστά πιο δύσκολο για τον ιδρώτα να εξατμιστεί από το δέρμα σου.

Τα εξανθήματα μπορεί να είναι άσχημα και ενοχλητικά, ειδικά όταν προκαλούν φαγούρα ή είναι ερεθισμένα. Κάνε λοιπόν το εξής:

Δοκίμασε να σκουπίζεσαι με ένα υγρό πανί περιοδικά καθ 'όλη τη διάρκεια της προπόνησής σου, ο DrRobinson συνιστά. Αυτό θα αφαιρέσει βρωμιά, νεκρά κύτταρα ή ιδρώτα από την επιφάνεια του δέρματος σου, κι έτσι δεν θα μπορούν να φράξουν τους πόρους σου και να προκαλέσουν σπυράκια ή εξάνθημα.

Φόρεσε χαλαρά ρούχα, καθώς τα πολύ σφιχτά ρούχα άσκησης μπορούν να παγιδεύσουν ιδρώτα, καθιστώντας δύσκολη την εξάτμιση. Βγάλε τα ιδρωμένα ρούχα σου και κάνε ένα ντου< μόλις τελειώσεις την άσκηση, για να αποφύγεις η βρωμιά ή ο ιδρώτα να παγιδευτούν στους πόρους σου, λέει ο Δρ Ρόμπινσον.

Θα πρέπει επίσης να κάνεις συχνά διαλείμματα εάν αθλείσαι σε ζεστό, υγρό περιβάλλον. Πίνε λίγο δροσερό νερό ή βρες ένα αεράκι που δίνει στον εαυτό σου την ευκαιρία να κρυώσει, επιτρέποντας στον ιδρώτα να εξατμιστεί χωρίς να φράξει τους πόρους σου, λέει ο Δρ Ρόμπινσον.

Η θεραπεία που δουλεύει για την ακμή δεν θα καθαρίσει τα εξανθήματα. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα, οπότε αν δεν έχεις στην πραγματικότητα ακμή, γιατί να στεγνώσεις το δέρμα σου χωρίς λόγο.

Με το εξάνθημα θερμότητας, η ψύξη του δέρματος είναι το κλειδί για να εξαφανιστούν γρήγορα, λέει η κλινική Mayo.

Αν σε φαγουρίζει, δοκίμασε μια κρέμα ή λοσιόν, η οποία περιέχει ψυκτικά συστατικά όπως μενθόλη και καμφορά, ή μια κρέμα που περιέχει 1% υδροκορτιζόνη.

Και στις δύο περιπτώσεις, κάλεσε το γιατρό σου εάν παρατηρήσεις πόνο ή οίδημα ή εάν το εξάνθημα σου έχει πύον. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια μόλυνσης.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...