Πολλά μικρά ή δύο καλά γεύματα, η λύση για να χάσεις κιλά;

Πολλά μικρά ή δύο καλά γεύματα, η λύση για να χάσεις κιλά;

Τρώμε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα ή μόνο δύο καλά και δυνατά, για να χάσουμε κιλά; Οι περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι συμβουλεύουν για πέντε έως έξι γεύματα ημερησίως. Ωστόσο μια μελέτη που έγινε στην Πράγα, αναφέρει ακριβώς το αντίθετο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας σκοπός στη ζωή σου, φέρνει τον καλό ύπνο

Οι επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι όσοι έτρωγαν δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα έχασαν περισσότερα κιλά από τους αυτούς που έτρωγαν έξι φορές την ημέρα, παρότι και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα.

Βέβαια αναφέρουν μια προϋπόθεση για να ισχύσει ο κανόνας των δύο γευμάτων: Δεν πρέπει να είμαστε επιρρεπείς στα τσιμπολογήματα!

Ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να χάσεις κιλά; Το Activeman ερεύνησε και σύγκρινε τις δύο επιστημονικές απόψεις και τις παραθέτει αυτούσιες, για να τις συγκρίνετε και να αποφασίσετε:

Τα πέντε με έξι γεύματα

Βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις και απαγορεύσεις που αν δεν τηρηθούν καταστρέφουν κάθε προσπάθεια.

Οι επιστήμονες που κάνουν λόγο για «μικρά, συχνά γεύματα», στηρίζονται σε επιδημιολογικές μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα και μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας, τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος και φυσιολογικά επίπεδα μεταβολικών δεικτών.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι μετά από μείωση του σωματικού βάρους, τα άτομα που διατηρούν την απώλεια τείνουν να καταναλώνουν συχνότερα γεύματα, τρια κυρίως γεύματα και δύο ενδιάμεσα σνακ, σε σχέση με όσους επαναπροσλαμβάνουν το βάρος. Φαίνεται λοιπόν πως τα διατροφικά πρότυπα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη συχνότητα μικρότερων γευμάτων μέσα στη μέρα, πιθανό να σχετίζονται με καλύτερη διαχείριση του βάρους, τόσο κατά τη διάρκεια της απώλειας όσο και της διατήρησής του.

Συμπερασματικά αναφέρουν ότι η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων φαίνεται ότι σχετίζεται με καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και συγκεκριμένα με πιο αργή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μεταγευματικά και χαμηλότερη έκκριση ινσουλίνης, γεγονός που σχετίζεται με βελτιωμένη ινσουλινοευαισθησία. Επιπλέον, η αυξημένη συχνότητα γευμάτων μέσα στη μέρα συμβάλλει και στην καλύτερη διαχείριση του αισθήματος της πείνας και του κορεσμού, κάτι το οποίο προστατεύει από το άσκοπο «τσιμπολόγημα» και την υπερκατανάλωση φαγητού και θερμίδων σε ένα γεύμα λόγω παρατεταμένης νηστείας.

Το λεπτό σημείο στην περίπτωση των πολλών γευμάτων είναι η ποιότητα των τροφών καθώς αυτό που καθορίζει τελικά την πορεία του βάρους είναι το ενεργειακό ισοζύγιο, η σχέση δηλαδή των θερμίδων που προσλαμβάνουμε κι εκείνων που καταναλώνουμε. Επομένως όταν μιλάμε για μικρά και συχνά γεύματα, εννοούμε παράλληλα υγιεινά και ισορροπημένα, ώστε να επιτυγχάνουμε το κατάλληλο ενεργειακό ισοζύγιο ανάλογα με το στόχο απώλειας ή διατήρησης του βάρους μας.

Τα δύο καλά γεύματα

Στην άλλη περίπτωση οι επιστήμονες κάνουν λόγο για δύο καλά και δυνατά γεύματα ημερησίως. Αναφέρουν ότι επαρκούν για να χάσει κάποιος κιλά, χωρίς να κουβαλάει μαζί του τάπερ και να τρώει πέντε ή έξι φορές την ημέρα.

Στην έρευνα που έγινε μετείχαν 54 άτομα και ακολούθησαν δυο διαφορετικά προγράμματα απώλειας βάρους για 12 εβδομάδες το καθένα. Η μια ομάδα έτρωγε τρία γεύματα και τρία σνακ κάθε μέρα και η άλλη ομάδα έτρωγε δυο μόνο μεγάλα γεύματα, πρωινό και γεύμα.

Συνολικά, και οι δυο ομάδες κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, ωστόσο εκείνοι που έτρωγαν μόνο δυο φορές τη μέρα είδαν το Δείκτη Μάζας

Σώματος (BMI) να μειώνεται τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν έξι γεύματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες για το αδυνάτισμα έχει σημασία όχι μόνο πόσο θερμίδες καταναλώνει κάποιος αλλά και πότε τις καταναλώνει.

Μέχρι σήμερα λεγόταν πως όταν μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα της δίαιτας. Ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι συμβαίνει, ούτε στην πραγματικότητα βασίζεται σε κάποια μελέτη. Ο μεταβολισμός πέφτει ούτως ή άλλως όταν κάποιος καταναλώνει λίγες θερμίδες μέσα στην ημέρα ανεξάρτητα από το πόσες φορές τρώει. Στη συγκεκριμένη μελέτη, όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο δυο γεύματα τη μέρα, ο μεταβολισμός τους δεν έπεφτε τόσο όσο εκείνων που έτρωγαν πιο συχνά, ίσως γιατί το σώμα τους προσπαθούσε πιο σκληρά να χωνέψει μεγαλύτερα γεύματα.

Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν υπάρχει το «αν» που αναφέρεται αν είστε επιρρεπής στο τσιμπολόγημα; «Αφουγκραστείτε το σώμα σας και προετοιμάστε από το σπίτι μερικά σνακ ή μικρά γεύματα που θα θέλατε να φάτε όταν έχετε λιγούρες. Φροντίστε απλώς να είναι σνακ πλούσια σε ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, έτσι ώστε να τρώτε όσο πρέπει και να χορταίνετε χωρίς να φορτώνεστε με επιπλέον θερμίδες.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...