Βοήθησε σωστά και χωρίς άγχος το παιδί στις εξετάσεις

Βοήθησε σωστά και χωρίς άγχος το παιδί στις εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια αγχωτική διαδικασία για όλα τα παιδιά και το τελευταίο που χρειάζονται είναι να τα αγχώνετε περισσότερο από όσο είναι αγχωμένα. Η σωστή διατροφή και η μέτρια άσκηση είναι δύο παράμετροι που πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Δυστυχώς πολλοί γονείς αγχώνονται περισσότερο από τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να κάνουν την κατάσταση χειρότερη και να «μπλοκάρουν» τα παιδιά. Αρχικά χαλαρώστε, μείνετε ψύχραιμος και προσπαθήστε να συμβουλεύσετε σωστά το παιδί σας. Διαβάστε μερικές ιδέες:

1. Να συνεχίσει να ασκείται
Μια καλή προτροπή που θα χαλαρώσει τα παιδιά σας είναι να συνεχίσουν να ασκούνται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Μην τους κόψετε το γυμναστήριο ή όποια άλλη αθλητική δραστηριότητα κάνουν. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας παραμένουν δραστήρια. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στην ηρεμία του μυαλού και στην ανακούφιση της ψυχολογικής πίεσης. Απλά φροντίστε να τους πείτε ότι καλό θα είναι να ασκούνται σε φάση συντήρησης, έτσι ώστε η κούραση να μην έχει αντίκτυπο στην πνευματική τους διαύγεια.

2. Η σωστή διατροφή
Η ισορροπημένη διατροφή κάνει καλό γενικά στην υγεία του παιδιού σας, αλλά και στη πνευματική του διαύγεια. Φροντίστε να τρέφετε σωστά και αν παίρνει καθημερινά όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι οι υψηλής περιεκτικότητας τροφές σε λιπαρά, ζάχαρη και καφεΐνη τροφές και ποτά, όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα γλυκά, η σοκολάτα, τα χάμπουργκερ και τα τσιπς, κάνουν τα παιδιά υπερκινητικά, οξύθυμα και κυκλοθυμικά. Τώρα βέβαια αν θέλει να φάει μια πίτσα ή ένα πιτόγυρο μη του το αρνηθείτε αλλά φροντίστε να γίνει με μέτρο!

3. Ο σωστός ύπνος
Πολλά παιδιά αγχώνονται τόσο πολύ που νομίζουν ότι αν ξενυχτήσουν διαβάζοντας και το πρωί πάνε να δώσουν εξετάσεις, θα τα γράψουν όλα τέλεια. Αυτό είναι λάθος και φροντίστε να το μεταδώσετε στα παιδιά σας. Παροτρύνεται το να κοιμηθεί καλά, αφού ο καλός ύπνος θα βελτιώσει τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται μεταξύ 8 και 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ

4. Η τηλεόραση και τα video games
Χρειάζονται και αυτά αλλά με μέτρο. Μισή ώρα τηλεόραση μετά το τέλος της μελέτης είναι αρκετή. Έστω και λίγο χαλαρό παιχνίδι στο play station που δεν θέλει και πολύ σκέψη. Μετά το τέλος της μελέτης, τα παιδιά, βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή προτού πριν πέσουν για ύπνο, χαλαρώσουν λίγο από τις έντονες σκέψεις.

5. Συζητάτε χωρίς να είστε επικριτικοί

Η συζήτηση για τα θέματα ή ότι άλλο έχει να κάνει με τις εξετάσεις πρέπει να υπάρχει. Ωστόσο φροντίστε να είναι σε «φιλικό» και όχι σε επικριτικό επίπεδο. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι άγχος είναι φυσιολογικό. Η νευρικότητα είναι μια φυσική αντίδραση στις εξετάσεις. Το κλειδί είναι να το βοηθήσετε να ελέγξει αυτή τη νευρικότητά του.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.